Σύνοδος ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Προετοιμασίες για μακρά αντιπαράθεση με Ρωσία και μέτωπο ενάντια στην Κίνα

Στην παραπέρα όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, μέσα από την ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και την πολύπλευρη ενίσχυση της Ουκρανίας, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας στη διήμερη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες. Παράλληλα στο επίκεντρο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών μπαίνει πλέον όλο και πιο ξεκάθαρα και η ανάσχεση της Κίνας, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους μιας γενικευμένης κλιμάκωσης, κάτι άλλωστε που παραδέχθηκε ευθαρσώς και ο γγ του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία».

«Οι σύμμαχοι κάνουν πολλά και είναι αποφασισμένοι να κάνουν περισσότερα, τώρα αλλά και στο άμεσο και πιο μακρινό μέλλον», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν πώς θα βοηθήσουν περαιτέρω την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον κυβερνοχώρο και της παροχής εξοπλισμού έναντι χημικών και βιολογικών απειλών.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία, λέγοντας ότι «αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, ίσως και χρόνια». Σημείωσε δε ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, αυξάνεται και ο κίνδυνος για κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας.

Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας μάλιστα υποστήριξε ότι «το ΝΑΤΟ επικεντρώνει τις προσπάθειές του για να αποτρέψει μια τέτοια κλιμάκωση, διασφαλίζοντας την ενότητα των Συμμάχων και ενισχύοντας τη ΝΑΤΟική παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε μακροπρόθεσμη βάση». Ταυτόχρονα, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να «ενισχύσουν τη στρατιωτική ικανότητα» της Γεωργίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι είναι απρόθυμη να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας και το Πεκίνο συμπλέει με τη Μόσχα στην αμφισβήτηση του δικαιώματος των εθνών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο. «Αυτή είναι σοβαρή πρόκληση για όλους μας και είναι πιο σημαντικό τώρα να μείνουμε ενωμένοι για να προστατέψουμε τις αξίες μας», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εντείνει τη στρατιωτική του συνεργασία ενάντια στην Κίνα, με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα σε τομείς όπως ο κυβερνοχώρος, οι νέες τεχνολογίες, η παραπληροφόρηση, η θαλάσσια ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και η άμυνα, «επειδή οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Τέλος, οι 30 ΥΠΕΞ συμφώνησαν ότι η νέα «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, η οποία θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο, πρέπει να λάβει υπόψη τις μελλοντικές σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην ασφάλεια των συμμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...