Σύνοδοι ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ της ΕΕ: Συζήτησαν για την αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην Ουκρανία και την Αφρική

EUROKINISSI

Άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας των χωρών της ΕΕ έγινε σήμερα στην Πράγα, όπου σύμφωνα με  την τσεχική προεδρία (η Τσεχία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία στο Συμφούλιο της ΕΕ), το βασικό θέμα της συνάντησης ήταν «η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός της στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ». Συζήτησαν επίσης «την επιρροή της ρωσικής δραστηριότητας στην Αφρική, με ιδιαίτερη έμφαση στις δεσμεύσεις της ΕΕ στην περιοχή», όπου δρουν ευρωενωσιακές στρατιωτικές αποστολές και συγκρούονται με τους μισθοφόρους της Βάγκνερ).

Στη συζήτηση πήραν μέρος και ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι υπουργοί ενέκριναν την αποστολή εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών σε γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, συμφώνησαν να ξεκινήσουν εργασίες για τον καθορισμό των παραμέτρων για την αποστολή εκπαίδευσης, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρέζνικοφ ενημέρωσε -μέσω τηλεδιάσκεψης- τους ομολόγους του στην ΕΕ για τις ανάγκες του Κιέβου για εκπαίδευση του στρατιωτικού του προσωπικού σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική.

Υπάρχουν «πολλές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες» του ουκρανικού στρατού βρίσκονται σε εξέλιξη και τα κράτη της ΕΕ θέλουν να εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με συντονισμένο τρόπο, εξήγησε ο Μπορέλ.

Ακολούθησε συνεδρία με βάση Ανάλυση Επενδυτικών Κενών στην Άμυνα της ΕΕ (Defence Investment Gap Analysis), ενώ η Σύνοδος έκλεισε με «γεύμα εργασίας» των υπουργών Άμυνας, με συμμετοχή και του Ουκρανού ομολόγου τους, οπότε και ξαναμπήκε για συζήτηση η υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία.

Στη σύνοδο μετείχε και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o οποίος στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εξέφρασε την «ανησυχία» του για τις «σοβαρές επιπτώσεις» του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ επεσήμανε την «ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών για τον τερματισμό του». Επίσης, υπογράμμισε την «ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας και τη διασφάλιση της ενότητας απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα, με βάση τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ» (κείμενο μπούσουλας για την αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα).

Εξάλλου, τόνισε την σημασία της «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης (να δρα και ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αν χρειαστεί για να υπερασπιστεί συμφέροντά της), «και τη συμβολή, στο πλαίσιο αυτό, μελλοντικών προγραμμάτων, όπως οι κοινές προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού, βάσει της Πρότασης Κανονισμού της Ε.Ε. για τις Κοινές Προμήθειες και απαλλαγής τους από ΦΠΑ», όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΘΑ. Επιπλέον αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα εξαίρεσης των κοινών προμηθειών αμυντικού εξοπλισμού από τα υφιστάμενα κριτήρια του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στο «γεύμα εργασίας» με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος έσπευσε να υπενθυμίσει την «συνεισφορά» της ελληνικής κυβέρνησης σε πολεμικό υλικό, ιατρικές προμήθειες και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και τη σημασία πλήρους εφαρμογής των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συζήτηση για πρόταση Αποστολής Ε.Ε. «Στρατιωτικής Συνδρομής» στην Ουκρανία, για στρατιωτική εκπαίδευση, «πρέπει να ληφθεί υπόψη σύνολο πτυχών και παραγόντων που αφορούν στην ανάπτυξή της».

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο υπουργός Άμυνας είχε συναντήσεις με την υφυπουργό Αμυνας (Parliamentary State Secretary) του ομοσπονδιακού υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας Σιέμτγιε Μέλλερ και τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, κατά τις οποίες επισήμως συζητήθηκαν «θέματα διμερούς συνεργασίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Στο παρασκήνιο τρέχει μεγάλο παζάρι για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως και για την παραπέρα μετακίνηση οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με αναπλήρωσή του – υποτίθεται – από τη Γερμανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών

Σήμερα επίσης ξεκίνησε η διήμερη άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου σύμφωνα με την τσεχική προεδρία βασικά θέματα είναι «η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, και οι σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική».

Στη συζήτηση για την Αφρική, τονίστηκε ότι «η ΕΕ παρέχει άμεση και μακροπρόθεσμη βοήθεια ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα», εξ ου και η συζήτηση κάλυψε «το μέλλον της αποστολής EUTM Mali και άλλων εμπλοκών της ΕΕ στην περιοχή, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης και την ενίσχυση των επαφών με χώρες της Αφρικής».

Στο πλαίσιο της παραμονής του στην Πράγα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων με Τσέχους αξιωματούχους, όπως ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Milos Zeman. Επισήμως, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν «στις διμερείς σχέσεις, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο Δένδιας ενημέρωσε επίσης «για τα ειδικά προβλήματα» της Ανατολικής Μεσογείου, «και την τουρκική προκλητικότητα, τις τουρκικές αναθεωρητικές απόψεις που συνιστούν ένα αναθεωρητικό αφήγημα σε ένα βαθμό παρόμοιο με το αναθεωρητικό αφήγημα που εκπορεύεται από τη ρωσική πλευρά».

Δείτε ακόμα...