Σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ: Επικαιροποίηση της «στρατηγικής αντίληψης» με στόχο Ρωσία και Κίνα

ΓΓ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11/7/2018 / Πηγή: Eurokinissi

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. Σήμερα συζητήθηκαν η επικαιροποίηση των ευρωατλαντικών δογμάτων για προσαρμογή στις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για αναπτύξεις δυνάμεων, η επέκταση και σε άλλες ζώνες του πλανήτη, αλλά και μέτρα στο εσωτερικό των κρατών – μελών κόντρα στη διείσδυση αντίπαλων μερών. Η Σύνοδος θα κλείσει αύριο με συζήτηση για το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του αργότερα επέμεινε ότι με τη νέα αμερικανική διοίκηση, υπάρχει πλέον μια «μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε από κοινού προκλήσεις που κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όνος του», ενώ και ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λ. Ωστιν, έστελνε «ξεκάθαρο μήνυμα», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, ότι «θα πρέπει να σκεφτόμαστε μαζί, να αποφασίζουμε μαζί, και να δρούμε μαζί», καθώς «οι ΗΠΑ είναι δυνατότερες όταν ενεργούν ως μέλος μιας ομάδας».

Υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το καλοκαίρι θα ζητήσει «επικαιροποίηση» της λεγόμενης «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ, ακριβώς «για να είμαστε έτοιμοι απέναντι στις νέες συνθήκες» όπως είπε. Θύμισε ότι το τωρινό τέτοιο κείμενο συνάχθηκε το 2010, αλλά έκτοτε «το περιβάλλον ασφαλείας άλλαξε δραματικά. Δεν είχαμε τότε την τωρινή αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων, και την άνοδο της Κίνας», είπε, όπως και ότι «τότε χαρακτηρίζαμε τη Ρωσία στρατηγικό εταίρο, όπως έκτοτε η στάση της άλλαξε…»

Ο ίδιος σημείωσε ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα γίνουν στενή συνεργασία με την ΕΕ, αλλά και με άλλους «εταίρους» – στην κατεύθυνση του παγκόσμιου ΝΑΤΟ, που θα απλώνει πλέον τα νύχια του σε όλες τις περιοχές της υφηλίου, μέχρι Ιαπωνία και Αυστραλία – «δημοκρατίες με παρόμοιο τρόπο σκέψης», όπως τις χαρακτήρισε, «για να προασπίσουμε τις αξίες μας απέναντι σε χώρες ως Ρωσία και Κίνα». Άλλωστε συμφώνησαν στην συνέχιση και εντατικοποίηση των κοινών ασκήσεων, εκπαιδεύσεων και συνεκπαιδεύσεων με χώρες «εταίρους», όπως Ουκρανία και Γεωργία τις οποίες κατονόμασε και δημόσια ο Στόλτενμπεργκ.

Επίσης χαιρέτισε το γεγονός ότι φέτος θα είναι η 7η συνεχόμενη χρονιά αυξημένων αμυντικών δαπανών, από τις χώρες – μέλη. Εννέα κράτη αναμένεται να δαπανήσουν φέτος το 2% του ΑΕΠ και 24 τουλάχιστον το 20% των στρατιωτικών δαπανών τους σε νέο εξοπλισμό. Συζητήθηκε η ενδυνάμωση της «Αποτροπής και Άμυνας» με παροχή και «κινήτρων» στα κράτη – μέλη, δηλαδή το ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει κεντρικά την κάλυψη εξόδων μονάδων που τα κράτη – μέλη θα κληθούν να στείλουν στα «συγκροτήματα μάχης» στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, των αεροσκαφών για εναέριες περιπολίες και ασκήσεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, των πλοίων που θα μπουν στις ΝΑΤΟικές αρμάδες που αναπτύσσονται στη Μαύρη Θάλασσα και αλλού. , μεταφέροντας και σε χώρες που δεν μετέχουν το κόστος τέτοιων αποστολών, αλλά και δίνοντας «κίνητρο» για τη συμμετοχή κι άλλων.

Έβαλαν, επίσης, στόχο τη διασφάλιση της λεγόμενης «ανθεκτικότητας» των κρατών – μελών, με προτεραιότητα να καθιερωθεί μια «ετήσια επισκόπηση των τρωτών σημείων σε κρίσιμες υποδομές και τεχνολογίες της Συμμαχίας, αλλά και προτεραιότητα στην τεχνολογική καινοτομία.

Επίσης, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε την ανάγκη στενότερου «πολιτικού συντονισμού μεταξύ των συμμάχων», φέρνοντας ως παράδειγμα Ελλάδα και Τουρκία, λέγοντας ότι «έχουμε δει διαφωνίες και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά φτιάξαμε το Μηχανισμό Αποκλιμάκωσης με συμμετοχή των μόνιμων στρατιωτικών αντιπροσώπων των δυο χωρών, όπου συμφωνήσαμε σε μέτρα εκτόνωσης ώστε να αποφύγομε εντάσεις και εμπλοκές μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών των δύο χωρών. Μια διαδικασία που δρα υποστηρικτικά και ως προς τις διερευνητικές επαφές». Ενώ τόνισε ότι η μεσολάβηση του ΝΑΤΟ βοηθά και στην προσέγγιση ΕΕ – Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι «είναι σημαντικός σύμμαχος, απλά δείτε το χάρτη, δείτε πως γειτνιάζει με Συρία και Ιράκ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις μας να σταθεροποιήσουμε την περιοχή». Σε αυτό το φόντο, απέφυγε τις κατηγορίες κατά της Άγκυρας για την απόφασή της να προμηθευτεί ρωσικούς S-400, λέγοντας ότι είναι θέμα που μπορεί να συζητηθεί εντός ΝΑΤΟ και να παρουσιαστούν στην Τουρκία …εναλλακτικές λύσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων.

Δείτε ακόμα...