Σύνοδος Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ: Νέα όπλα – Νέες τεχνολογίες – Νέοι κίνδυνοι

Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
Φώτο αρχείου – Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα / Πηγή: Sputnik

Ξεκίνησε χτες η σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων η Ρωσία και η…πυρηνική απειλή.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις του διημέρου αφορούν στην αντιμετώπιση «ενός ευρέος φάσματος θεμάτων ασφάλειας», «εν μέσω μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ», καθώς «τα τελευταία χρόνια επιταχύναμε και επανεστιάσαμε στη συλλογική μας άμυνα, για να προστατέψουμε το έδαφος μας», στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών και κόντρα στην εξάπλωση και διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σε αυτήν τη βάση, οι υπουργοί συμφώνησαν χτες σε νέους στόχους που πρέπει να πιάσουν κράτη – μέλη το επόμενο διάστημα ως προς την ανάπτυξη «ικανοτήτων» του ΝΑΤΟ, π.χ. με νέα όπλα και τεχνολογίες, αλλά και συνέργειες των κρατών – μελών για κάλυψη κενών στον δολοφονικό ιστό τους.

Παραπέρα, ο Στόλτενμπεργκ μίλησε και για συμφωνία που επιτεύχθηκε, ώστε να έχουν περισσότερες μονάδες σε υψηλή ετοιμότητα, ετοιμοπόλεμες με βαρύ οπλισμό.

Στη Σύνοδο των Βρυξελλών οι υπουργοί έλαβαν, ακόμα, αποφάσεις για να διασφαλίσουν ότι θα οξύνουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα της λυκοσυμμαχίας. Εξ ου και δήλωσαν συμμετοχή στο λεγόμενο Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ («NATO Innovation Fund»), με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και στόχο την «υποστήριξη της καινοτομίας για την υποστήριξη της ασφάλειάς μας», «να υποστηρίξει την ανάπτυξη αναδυόμενων και παρενοχλητικών τεχνολογιών διπλής χρήσης, σε βασικούς τομείς για την ασφάλεια των Συμμάχων». Επίσης, υπήρξε συμφωνία και για την, πρώτη στην ιστορία του, Στρατηγική του ΝΑΤΟ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με σκοπό να βρει εφαρμογή στην ανάλυση δεδομένων και την άμυνα στον κυβερνοχώρο.

Συζήτησαν, εξάλλου, για το Αφγανιστάν και τι «διδάγματα» μπορούν να εξαχθούν από την 20ετή δράση εκεί του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ ήταν χτες αρκετά σαφής ως προς το τι θα σήμαινε η παραμονή ΝΑΤΟικών δυνάμεων επί του εδάφους εκεί: «Θα διακινδυνεύαμε …πιθανότατα την ανάγκη αύξησης του αριθμού των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν», την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές κόντρες επέβαλαν αναδιάταξη του αμερικανοΝΑΤΟικού στρατοπέδου με μετακίνηση δυνάμεων στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει «σε εγρήγορση», για να διατηρήσει τα «κέρδη» που είχε από τις επιχειρήσεις του στη χώρα.

Σύγκρουση ακόμη και με πυρηνικά

Οι Νατοϊκοί εταίροι συζήτησαν, συγκεκριμένα, την επεξεργασία ενός πολεμικού σχεδίου απέναντι στη Ρωσία, το οποίο έχει ως βασικό σενάριο ότι η Συμμαχία θα δεχθεί ταυτόχρονα διπλή επίθεση από τις δυνάμεις της – στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Περιλαμβάνει, μάλιστα, σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα: Τον αέρα τη στεριά και τη θάλασσα, το διάστημα και το Διαδίκτυο, ακόμη και τα πυρηνικά!

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, το «Σχέδιο Αποτροπής και Άμυνας στον Ευρωατλαντικό Χώρο», μαζί με τις στρατιωτικές λεπτομέρειες που περιλαμβάνει, θεωρείται σήμερα απολύτως απαραίτητο, στο φόντο της ανάπτυξης από τη Μόσχα νέων υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων – των αποκαλούμενων «σούπερ όπλων» – αλλά και την επιθετικότητα που επιδεικνύει το Κρεμλίνο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ.

Στο «χειρότερο σημείο» οι σχέσεις με τη Ρωσία μετά τον “Ψυχρό Πόλεμο”

Συζήτηση έγινε και για Ρωσία και Κίνα, με τους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους να τονίζουν ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα είναι στο χειρότερο σημείο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, εξ ου και συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας των κρατών – μελών όπως και την ενίσχυση του οπλοστασίου τους με μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Στο μεταξύ, αντιδρώντας στις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, επiσήμανε ότι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία είναι φαινομενικά έτοιμη για διάλογο με τη Μόσχα για θέματα ασφάλειας, «δεν έχουν οποιοδήποτε νόημα στον απόηχο της απέλασης διπλωματών από τη ρωσική αποστολή στο ΝΑΤΟ» και «πρακτικά δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτές τις δηλώσεις».

Θυμίζουμε πως μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών η Ρωσία απάντησε με κατάργηση της αποστολής της στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως και με κλείσιμο υπηρεσιών του ΝΑΤΟ στη Μόσχα.

Η ίδια τόνισε ότι ο Γ. Στόλτενμπεργκ δεν ανέφερε καμία απόδειξη ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες, που απελάθηκαν από τις Βρυξέλλες, είχαν εμπλακεί σε δραστηριότητες κατασκοπίας, επειδή δεν είχε καμία απόδειξη.

Αναφέρθηκε δε στην «απροθυμία των μελών του ΝΑΤΟ να αναζητήσουν από κοινού τρόπους αποκλιμάκωσης, θάβοντας ουσιαστικά το Συμβούλιο Ρωσίας – ΝΑΤΟ. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατο και άσκοπο να συνεργαστούμε με τη Συμμαχία για απειλές και προκλήσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια» και υπογράμμισε ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ «απέρριψε οποιαδήποτε πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία και τυχόν στρατιωτικές επαφές».

Και η Κίνα στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ

Σε ό,τι αφορά το Πεκίνο, στάθηκαν ξανά στην ανάγκη της λεγόμενης «ανθεκτικότητας». Όπως έλεγε ο Στόλτενμπεργκ, η Κίνα ενισχύει το οπλοστάσιό της σε όλους τους τομείς. «Η άνοδος της Κίνας έχει συνέπειες για την ασφάλειά μας, σχετίζεται επίσης με τα πάντα, σχετίζεται με τη σημασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, τις γραμμές εφοδιασμού και τη σημασία της δυνατότητας να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε τον εξοπλισμό, το υλικό, τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την άμυνά μας και σε περιόδους κρίσης» είπε, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα κράτη-μέλη δεν θα αγοράζουν κινεζικές τεχνολογίες π.χ. στις τηλεπικοινωνίες και δεν θα πωλούν βασικές υποδομές σε κινέζικους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...