Με ατζέντα για εμπλοκή από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Αφρική, συνεδρίασαν σήμερα στο Τολέδο της Ισπανίας οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στον Νίγηρα και γενικότερα στην περιοχή του Σαχέλ. Από την ισπανική προεδρία έγινε γνωστό ότι συζήτησαν και τη «φόρμουλα ειρήνης» που προτείνει το Κίεβο, ενώ προσκεκλημένος ήταν και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος ανέπτυξε την κατάσταση στο έδαφος και τις «διπλωματικές προσπάθειες» του Κιέβου για μια «δίκαιη ειρήνη».
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, υπεραμύνθηκε εκ μέρους της ΕΕ της ουκρανικής πρότασης «ειρήνευσης», ενώ ανέπτυξε εκ νέου την πρόταση που κυοφορείται για ένα νέο ευρωενωσιακό «ταμείο» για την Ουκρανία, το διάστημα 2024 – 2027, ύψους 5 δισ. ευρώ κατ’ έτος, όπως και την πρόταση για παραπέρα διεύρυνση της Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της ΕΕ για την εκπαίδευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γνωστοποίησε ακόμη ότι τον επόμενο μήνα θα κάνουν σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους τους των Δυτ. Βαλκανίων.
Από την ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, τόνισε, εκ μέρους των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ότι η χώρα «θα είναι παρούσα και την επόμενη μέρα της λήξης του πολέμου» στην Ουκρανία, «όχι μόνο στο πλαίσιο της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών στη χώρα (…) αλλά ακόμη και σε πολλά μέτωπα τα οποία θα προκύψουν την επόμενη μέρα και για τα οποία οπωσδήποτε θα πρέπει η Ελλάδα να είναι στο προσκήνιο». Διόλου τυχαία, με αφορμή την αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, υπογράμμισε τη «δυνατότητα της Ελλάδας να μπορέσει να παράσχει εναλλακτικό δρόμο για τη διακίνηση των σιτηρών, ιδίως μέσω των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα».
Στο μεταξύ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε πρόσκληση από τον Ουκρανό ομόλογό του να επισκεφθεί Κίεβο και Οδησσό, τονίζοντας ότι η επίσκεψη είναι στον προγραμματισμό του για «το αμέσως επόμενο διάστημα». Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι «θα υπάρχει και ενίσχυση ανθρωπιστική, αλλά και σε υλικό προς την Ουκρανία. Καθώς επίσης θα προσφέρουμε και την αναγκαία συνδρομή, έτσι ώστε να υπάρξει εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16».
Επίσης, ενημέρωσε τους ομολόγους του «σχετικά με την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να προσκαλέσει στη Διάσκεψη των Αθηνών – 20 χρόνια μετά από την Κοινή Δήλωση για τη Διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων – και τον Πρόεδρο Ζελένσκι, για να εκφράσουμε ακριβώς την αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία».
Εμπλοκή και σε Αφρική – Ινδο-Ειρηνικό
Ο Γ. Γεραπετρίτης ξεχώρισε ως θέμα το πραξικόπημα στον Νίγηρα, λέγοντας πως «δυστυχώς, η ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ υποφέρει. Και δεν είναι καθόλου μακριά μας και δεν είναι καθόλου ασήμαντη». Χαρακτήρισε, εξάλλου, «αναγκαίο να υπάρξει αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας και της ειρήνης», καθώς «υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με μεταναστευτικές ροές και με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς».
Σημειωτέον, στην περιοχή, όπου επίσης διεκδικεί ρόλο και λόγο η ελληνική αστική τάξη ψάχνοντας κομμάτια από την καπιταλιστική λεία, ευρωενωσιακά μονοπώλια συγκρούονται με ρωσικούς και κινεζικούς ομίλους, ενώ σε ισχύ βρίσκεται πάντα και η «στρατηγική συμφωνία» της Ελλάδας με τη Γαλλία, που προβλέπει μεταξύ άλλων «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».
Αλλωστε, ήδη καταγράφεται εκεί ελληνική στρατιωτική παρουσία, συγκεκριμένα στη Μοζαμβίκη, καθώς τον Απρίλη του 2022, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, αναχώρησε για τη χώρα τμήμα 8 στελεχών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αποστολής EUTM MOZ.