Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Κασπίας έγινε στη Μόσχα

Φωτό αρχείου

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των παράκτιων κρατών της Κασπίας Θάλασσας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μόσχα. Στο «σχήμα» της Κασπίας, που τα τελευταία χρόνια επιχειρείται να ενισχύσουν τον συντονισμό τους απέναντι σε «εξωπεριφερειακές» δυνάμεις, δηλαδή δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχουν η Ρωσία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν.

Η Ρωσία πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια και όπως τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, η σημερινή υπουργική συνάντηση εγκαινίασε έναν «νέο τακτικό υπουργικό διάλογο».

Οι ΥΠΕΞ επικεντρώθηκαν σε «περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με επίκεντρο τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη της συνεργασίας στην Κασπία».

Επιδιώκοντας ακόμη ένα βήμα συντονισμού ο Λαβρόφ τόνισε πως η δημιουργία «ενός συμβουλίου της Κασπίας θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή συνεργασία», η οποία σήμερα «έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο, αλλά απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας της πενταμερούς αλληλεπίδρασης και την ενίσχυση των θεμελίων της όσον αφορά το διεθνές δίκαιο».

Από τη ρωσική πλευρά τονίστηκε επίσης ότι το θέμα της Κασπίας «αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας, καθώς συζητείται τακτικά από τους προέδρους και τους αρχηγούς κυβερνήσεων των Πέντε κρατών της Κασπίας».

Η Μόσχα αναμένει «περαιτέρω ενίσχυση αυτής της πορείας με βάση τα αποτελέσματα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ της Κασπίας στην Τεχεράνη».

Στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ ο Σ. Λαβρόφ είχε πολλές διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του.

Με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, επιβεβαίωσαν την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, «με βάση το σύνολο των τριμερών συμφωνιών που επιτεύχθηκαν το 2020-2022 στο υψηλότερο επίπεδο», δηλαδή μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Συζήτησαν περαιτέρω κοινά βήματα για την εφαρμογή των διατάξεων της Διακήρυξης για τη Συμμαχική Συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν που υπογράφηκε τον Φλεβάρη του 2022.

Συμφωνία για κοινή αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων υπέγραψαν ο Ρώσος ΥΠΕΞ και ο Ιρανός ομόλογός του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια των διμερών συνομιλιών στη Μόσχα. Η συμφωνία φέρει επίσημα τον τίτλο «Διακήρυξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για τρόπους και μέσα αντιμετώπισης, άμβλυνσης και αντιστάθμισης των αρνητικών συνεπειών των μέτρων μονομερούς καταναγκασμού».

Δείτε ακόμα...