Συνομιλίες στην Τεχεράνη για το Νότιο Καύκασο από τους ΥΠΕΞ της πλατφόρμας 3+3

Χάρτης της περιοχής του νότιου Καύκασου, με τις διαφιλονικούμενες περιοχές πριν τον πόλεμο και την αναχάραξη των συνόρων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας
Χάρτης της περιοχής του νότιου Καύκασου, με τις διαφιλονικούμενες περιοχές πριν τον πόλεμο και την αναχάραξη των συνόρων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

Συνομιλίες με επίκεντρο τον ανταγωνισμό στον Νότιο Καύκασο, μετά και τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είχαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Τουρκίας, της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο της περιφερειακής πλατφόρμας 3+3. Στην συνάντηση δεν συμμετείχε η Γεωργία.

Το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν (IRNA), επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσε ότι οι χώρες της πλατφόρμας επιθυμούν να συζητήσουν τα περιφερειακά ζητήματα «χωρίς την εμπλοκή των δυτικών χωρών που στερούνται περιφερειακού ρόλου».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τεχεράνη για τη συνάντηση, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, συναντήθηκε και με τον Ιρανό Πρόεδρο, Ε. Ραϊσί.

«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, το σεβασμό στην εθνική κυριαρχία, την πολιτική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, το απαραβίαστο διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μη ανάμειξη σε εσωτερικά ζητήματα άλλων κρατών, επί της βάσης των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αντιπροσωπείες των κρατών που έλαβαν μέρος και γνωστοποίησε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Μεχρ.

Τέλος, οι ΥΠΕΞ των πέντε χωρών επανέλαβαν την πρόσκληση στη Γεωργία να συμμετάσχει στην ομάδα ως ισότιμο μέλος.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλλερ, εξέφρασε ικανοποίηση για οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στο Νότιο Καύκασο, ανεξάρτητα από το μέρος όπου γίνονται οι συναντήσεις ή από αυτόν που τις διοργανώνει. Δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει ότι πρόκειται για μια λεπτή κατάσταση και μια ριψοκίνδυνη διαδικασία αφού επεσήμανε ότι «η Ρωσία και το Ιράν δεν είναι αξιόπιστοι εταίροι».

Στο μεταξύ, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε χτες την έναρξη στρατιωτικών γυμνασίων με την Τουρκία κοντά στην Αρμενία, και συγκεκριμένα στον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν που συνορεύει με την Αρμενία και το Ιράν.

Η Αρμενία έχει εκφράσει ανησυχία ότι το Αζερμπαϊτζάν θα επιδιώξει να συνδέσει με τη βία το Ναχιτσεβάν με την αζέρικη επικράτεια, εξαπολύοντας επίθεση στο νότιο τμήμα της.

Επίσης, στρατιωτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν στο Μπακού και σε «απελευθερωμένα εδάφη», η τοποθεσία των οποίων δεν διευκρινίστηκε αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ ή παρακείμενες αζέρικες περιοχές.

Για τα γυμνάσια θα κινητοποιηθούν περίπου 3.000 στρατιώτες των δύο χωρών, δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και περίπου 20 αεροσκάφη, διευκρίνισε το αζέρικο υπουργείο Αμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, IRNA, Europa Press

Δείτε ακόμα...