Συνταγματική η “Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων”

Προς το Μέγαρο Μαξίμου οι συνταξιούχοι που πραγματοποίησαν πανελλαδική κινητοποίηση στις 8/10/2021
Φώτο Αρχείου / Προς το Μέγαρο Μαξίμου οι συνταξιούχοι που πραγματοποίησαν πανελλαδική κινητοποίηση στις 8/10/2021

Συνταγματική η “Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων” (ΕΑΣ). Ακόμα μια απόδειξη ότι οι αγώνες κερδίζονται στον Δρόμο και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων!!! Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) επιβάλλεται από 1/8/2010 σε όλες τις κύριες συντάξεις πάνω από 1400€ μεικτά και κυμαίνεται από 3-14%. Επιβάλλεται επίσης σε όλες τις επικουρικές συντάξεις από 1/9/2011 πάνω από 300€ μεικτά σε ποσοστό 3-10%.

Στις 22 Οκτωβρίου το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ την παρακράτηση της ΕΑΣ με την υπ’ αριθ. 1477/2021 απόφαση. Προφανώς το σκεπτικό των δικαστών άλλαξε και θεώρησε ίσως με την κοροϊδία των αναδρομικών που πήραν ελάχιστοι συνταξιούχοι, πως έγιναν και πλούσιοι! Αλλιώς πώς να δικαιολογήσουμε την ακύρωση των δικών τους αποφάσεων -υπ’ αριθ. 244/2017 και 32/2018-, που κρίνει ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ την ΕΑΣ;;;

Εκτός κι αν με τα παρακρατηθέντα- κλεμμένα (πάνω από μια δεκαετία) χρήματα των συνταξιούχων που συμπεριλαμβάνονται και οι απόστρατοι των ΕΔ και ΣΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει άλλες πληγές…

Μήπως θέλει να τα διαθέσει για μέτρα πυροπροστασίας, μετά το χάος του καλοκαιριού και τα πάνω από 1.000.000 καμένα στρέμματα δάσους, όπως και πολλών κατοικιών;;

Δε νομίζω- κάθε χρόνο και χειρότερα- όλο και λιγότερα κονδύλια για την πρόληψη- πυροπροστασία- πυρόσβεση!

Μήπως θέλει να τα διαθέσει για αντιπλημμυρικά έργα;;;

Δε νομίζω, ο ΜΠΑΛΟΣ μας το απέδειξε. Μέχρι και “λεωφορεία πνίγηκαν”!

Μήπως να τα διαθέσει για την πανδημία;;; Γελάει κι ο κάθε πικραμένος!!!

Πιο πιθανό είναι να τα δώσει σ’ αυτούς τους λίγους, που τα δίνει η κάθε κυβέρνηση κι όχι μόνο η τωρινή. Στους εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγαλοεπιχειρηματίες, κλινικάρχες, καναλάρχες, στους γνωστούς- άγνωστους..!

Και φυσικά στο “αγαπημένο” της ΝΑΤΟ!!! Με το 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει κατευθείαν στα κοράκια του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια σε εξοπλιστικά προγράμματα!

Κι όλα τα παραπάνω για το καλό και την ασφάλεια του τόπου!!!

Η ΕΑΣ είναι ένα από μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων εις βάρος των συνταξιούχων, που με την τωρινή απόφαση θα γίνει ισόβιο χαράτσι! Όλες αυτές οι περικοπές, έχουν επηρεάσει το ίδιο όλους τους απόστρατους των ΕΔ και ΣΑ, όπως κι ορισμένες διπλά! Οι περικοπές που μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, 13η και 14η σύνταξη, ΕΚΑΣ, εφάπαξ, μερίσματα, φάρμακα, υγεία, κοινωνικές παροχές, παραμένουν στο ΑΚΕΡΑΙΟ! Μόνο απ’ αυτές τις περικοπές οι συνταξιούχοι πληρώνουμε κάθε χρόνο απ’ τις συντάξεις μας 7,5 ΔΙΣ. ευρώ!! Όλοι οι συνταξιούχοι σύμφωνα με την αντιασφαλιστική νομοθεσία απ’ το 2010 μέχρι το 2023 δεν θα λάβουμε καμία αύξηση. Κι έπεται συνέχεια!!!

Στην τελευταία Μεγαλειώδη Συγκέντρωση των Συνταξιούχων την 8η Οκτώβρη 2021 στην πλατεία Κλαυθμώνος, δώσαμε το παρών πολλοί Απόστρατοι των ΕΔ και ΣΑ και παραβρέθηκαν χιλιάδες ηλικιωμένοι άνθρωποι του μόχθου και της εργατιάς!!! Υπό καταρρακτώδη βροχή, με την μαγκούρα τους και την τραγιάσκα τους, έμειναν επί ώρες στον δρόμο να αγωνίζονται για τα δίκιο τους!!! Αυτούς πρέπει να σεβόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε!!! Και δεν θα σταματήσουμε να μαχόμαστε όλοι μαζί!!!

Συνάδελφοι των ΕΔ και ΣΑ, να σταματήσουν οι ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ!

Ό,τι μέχρι σήμερα έχουμε αποκρούσει, αναβάλλει και κερδίσαμε, είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας στο ΔΡΟΜΟ και όχι δικαστικών αποφάσεων!

Α. Κορωνάκος, Υποπλοίαρχος Π.Ν. (ΕΑ)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...