Συνθήκη του Μοντρέ: Πάγια ΝΑΤΟική επιδίωξη η αναθεώρησή της, για την περικύκλωση της Ρωσίας

Χάρτης που απεικονίζει την Κωνσταντινούπολη, τη θάλασσα του Μαρμαρά, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα

Η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ αποτελεί πάγια ΝΑΤΟϊκή επιδίωξη στην προσπάθεια των ΗΠΑ να περικυκλώσουν την Ρωσία.

Η Συνθήκη του Μοντρέ που υπεγράφη το 1936, μεταξύ άλλων ρυθμίζει τους όρους διέλευσης των πλοίων από τα Τουρκικά Στενά που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ενώ περιλαμβάνει μια σειρά από ρήτρες σχετικά με το είδος και το πόσα πολεμικά πλοία μπορούν να περνάνε προς τη Μαύρη Θάλασσα. Για το λόγο αυτό, ειδικά τα τελευταία χρόνια, μετά και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, η προσπάθεια «αναθεώρησης» ή «παράκαμψης» της Συνθήκης με διάφορους τρόπους αποτελεί πάγιο ΝΑΤΟικό στόχο, ώστε να προωθηθούν τα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας.

Εξάλλου, στο τραπέζι βρίσκονται από το 2011 και τα σχέδια για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», για την οποία, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και πολλοί κινεζικοί όμιλοι, και η οποία ανάμεσα σε οικονομικά οφέλη που μπορεί να σημάνει για το τουρκικό κεφάλαιο, θεωρητικά θα «παρακάμπτει» και τις προβλέψεις της Συνθήκης.

Σχετικά με το θέμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε χτες ότι «η Τουρκία είναι αδύνατον να δεχτεί πίεση για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», προσθέτοντας ότι αυτή «δεν επηρεάζει το Μοντρέ και το Μοντρέ δεν επηρεάζει τη Διώρυγα».

Παράλληλα, επιλέγοντας να αναφερθεί και στη συνεργασία της χώρας του ειδικά με τις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι «θα έχουμε μια πιο προβλέψιμη σχέση με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ», μιλώντας για «προβλήματα» που «υφίστανται από την εποχή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα», αλλά και τονίζοντας ότι «γενικά, αν το σκεφτούμε στρατηγικά, υπάρχουν πολλά θέματα που ενώνουν την Τουρκία και τις ΗΠΑ, και οι ΗΠΑ λένε πόσο σημαντική και στρατηγική είναι η Τουρκία».

Δείτε ακόμα...