Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας: Αποκλεισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και νέα επιτροπή στου Λάλα

Κατάληψη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Πύργο από την Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας
Κατάληψη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Πύργο από την Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας

Δυναμική κινητοποίηση με συμβολική κατάληψη και αποκλεισμό των γραφείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ηπείρου και Ιονίων νήσων, στον Πύργο, πραγματοποίησε χθες το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας.

Ο χώρος παρέμεινε αποκλεισμένος για περίπου δύο ώρες, σαν μια πρώτη αντίδραση των πυρόπληκτων του νομού που διεκδικούν άμεση και καθολική αποζημίωσή τους, προκειμένου να παραμείνουν στον τόπο τους. Με αυτή τους κίνηση δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους και όπως αναφέρθηκε από τους παρευρισκόμενους, θα υπάρξει συνέχεια των δράσεών τους.

Άλλωστε, σχεδόν ένα μήνα μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν σοβαρά χωριά των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, τα προβλήματα παραμένουν πολλά και μάλιστα μεγεθύνονται, ιδιαίτερα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που είδαν το βιός τους να καταστρέφεται.

Στην χθεσινή κινητοποίηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις επιτροπές αγώνα πυρόπληκτων των χωριών της Καυκανιάς της Νεμούτας και του Χελιδονίου, της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Θανάση Βομπίρη, καθώς και των Αγροτικών Συλλόγων Φολόης, Καρδαμά, Ζαχάρως Καυκανιάς, Χελιδονίου και Χειμαδιού – Σοπίου.

Αντιπροσωπία των συγκεντρωμένων παρέδωσε, το ψήφισμα με τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής στην Διευθύντρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Πύργο, Άννα Μητροπούλου, προκειμένου να διαβιβαστεί στα αρμόδια Υπουργεία.

«Μέχρι να δικαιωθεί και ο τελευταίος πυρόπληκτος»

«Θα είμαστε διαρκώς σε κινητοποιήσεις, μέχρι να δικαιωθεί και ο τελευταίος πυρόπληκτος», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, επισημαίνοντας: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, αυτός ο αγώνας αφορά τις ζωές μας και των παιδιών μας».

Σε αυτή την κατεύθυνση, αναμένονται και νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, τόσο στον Πύργο, όσο και στην Πάτρα, σε συνεννόηση με την αντίστοιχη επιτροπή πυρόπληκτων Αχαΐας, που συγκρότησαν οι ΑΣ Αιγίου και Ερυμάνθου.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ ανέφερε επίσης, πως τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα για τους παραγωγούς σταφίδας, ειδικά σε χωριά όπως η Καυκανιά, το Χελιδόνι, το Κλαδέο, η Ηράκλεια, το Πουρνάρι και η Κοσκινά, αφού όσο κλήματα γλίτωσαν από τη φωτιά, δεν γλιτώνουν από τα «νύχια» των εμπόρων. Οι τελευταίοι απειλούν με μείωση της τιμής αγοράς της σταφίδας από τους σταφιδοπαραγωγούς, κάτι που αν συμβεί θα έχει καταστροφικές συνέπειες για μεγάλη μερίδα αγροτών. «Είναι ζήτημα που μας απασχολεί και θα εντάξουμε στη συνολική πάλη μας άμεσα», είπε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ.

Νέα επιτροπή στου Λάλα και συνέχεια της αλληλεγγύης

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης των πυρόπληκτων, με τη συγκρότηση και Νέας Επιτροπής Αγώνα τελευταία στο Λάλα. Παράλληλα, τόσο η ΟΑΣΗ όσο και πολύς λαϊκός κόσμος στην Ηλεία, στηρίζει με είδη πρώτης ανάγκης τους κατοίκους των πυρόπληκτων χωριών. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία συγκεντρώνει ξανά ζωοτροφές, προκειμένου να μοιραστούν σε κτηνοτρόφους, που δεν έχουν που και με τι να ταΐσουν τα ζώα τους.

Δείτε ακόμα...