Συρία: Αυξημένη κινητικότητα ρωσικών και αμερικανικών δυνάμεων

Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στη Νότια Συρία στη Στρατιωτική Βάση AL TANF
Φώτο Αρχείου

Αραβικά ΜΜΕ καταγράφουν αυξημένη κινητικότητα ρωσικών και αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, αναφέροντας ως ενδεικτική την προσπάθεια των ΗΠΑ να φτιάξουν νέα στρατιωτική βάση στην επαρχία Χάσακα, κοντά στην πόλη Ταλ Ταμρ, καθώς και τα γυμνάσια ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων με αληθινά πυρά χτες πάνω από το διεθνές αεροδρόμιο της μεθοριακής πόλης Καμισλί.

Το ίδιο διάστημα, και ενώ ο τουρκικός στρατός σχεδιάζει νέα χερσαία επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων, οι φιλοαμερικανικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF, που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους της οργάνωσης YPG) εξέφρασαν ανησυχία για την «προβοκατόρικη αύξηση» ενισχύσεων του τουρκικού στρατού στα περίχωρα της επαρχίας Ιντλίμπ, κοντά στη στρατηγικής σημασίας οδική αρτηρία Μ4.

Το ίδιο διάστημα, πληροφορίες του «Middle East Monitor» αναφέρουν πως στελέχη των δυνάμεων SDF πρότειναν στη συριακή κυβέρνηση για πρώτη φορά να παραχωρήσουν το 75% της πετρελαϊκής παραγωγής και τα παρεπόμενα έσοδα στην κυβέρνηση στη Δαμασκό, «ως κίνηση καλής θέλησης».

Παράλληλα, πληροφορίες της αραβικής ιστοσελίδας «Asharq Al-Awsat» αναφέρουν ότι αντιπροσωπεία του «Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου», των Κούρδων της Συρίας, αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη βδομάδα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ στη Μόσχα. Ο τελευταίος χτες προειδοποίησε με νόημα στελέχη των Κούρδων να μην παρασυρθούν από τις υποσχέσεις των ΗΠΑ, επειδή «η συμπεριφορά της Ουάσιγκτον» διακυβεύει την πυροδότηση «κουρδικού προβλήματος όχι μόνο στη Συρία αλλά στην ευρύτερη περιοχή».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...