Συρία: Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι της Κίνας
Φώτο Αρχείου / Ο Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι της Κίνας – 24/4/2017 – Αθήνα / Πηγή: Eurokinissi

Επίσκεψη στη Συρία πραγματοποίησε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι με αφορμή την επανεκλογή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ, στοχεύοντας στην αναδιανομή μεριδίων συμμετοχής στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από την ιμπεριαλιστική επέμβαση Συρίας αλλά και από την αντιλαϊκή πολιτική της εγχώριας αστικής τάξης.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ τόνισε πως η επανεκλογή Άσαντ «αντανακλά την ισχυρή εμπιστοσύνη και υποστήριξη του συριακού λαού στο πρόσωπό του» και τη «σιδερένια θέληση απέναντι στις πολιτικές ισχυρών χωρών και τις κατάφωρες ξένες επεμβάσεις που απέτυχαν στο παρελθόν και θα αποτύχουν και στο μέλλον».

Ο Κινέζος υπουργός αναφέρθηκε και στα 65 χρόνια διμερών διπλωματικών σχέσεων, τονίζοντας πως οι δύο χώρες πάντα εμπιστεύονταν και υποστηρίζονταν μεταξύ τους, υπερασπίζοντας «τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους». Εξέφρασε την εκτίμηση της κινεζικής κυβέρνησης για τη «σταθερή υποστήριξη» της Συρίας σε ζητήματα που αφορούν τον «πυρήνα των κινεζικών συμφερόντων».

Από την πλευρά του ο Σύρος Πρόεδρος τόνισε το γεγονός ότι ο Ουάνγκ Γι είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που συναντά μετά την επανεκλογή του και εξέφρασε μεγάλη εκτίμηση «για τη σημαντική βοήθεια της Κίνας και τη δίκαιη θέση της στο συριακό ζήτημα». Ευχαρίστησε τέλος την Κίνα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον ΟΗΕ για τον συριακό λαό.

Χτες ο Κινέζος ΥΠΕΞ μετέβη και στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στο πλαίσιο της σύσφιξης των διμερών σχέσεων σε πολλά επίπεδα. Ανάλογη επίσκεψη είχε προγραμματίσει και στην Αλγερία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...