Συρία: «Επίθεση» σε γραμμή φυσικού αερίου προκαλεί black out

Συρία - σημαία

Η πρωτεύουσα της Συρίας ρίχτηκε στο σκοτάδι μετά από μια «επίθεση» σε μια γραμμή φυσικού αερίου που τροφοδοτούσε έναν μεγάλο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι οι επισκευές βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι τα ζητήματα θα επιλυθούν σύντομα.

«Υπήρξε μια σημαντική άμεση πτώση της πίεσης του φυσικού αερίου, η οποία οδήγησε στην αποτυχία στον σταθμό παραγωγής ενέργειας Deir Ali … ως αποτέλεσμα μιας επίθεσης στη γραμμή φυσικού αερίου», δήλωσε αργά ο υπουργός ηλεκτρικής ενέργειας Ghassan al-Zamil στο συριακό τηλεοπτικό κανάλι την Παρασκευή, αν και πρόσθεσε ότι λίγες λεπτομέρειες ήταν ακόμη γνωστές για την υποτιθέμενη επίθεση.

Οι διακοπές ρεύματος πλήττουν τη Δαμασκό και τη γύρω περιοχή, καθώς και μερικές άλλες περιοχές γύρω από τη Συρία, σύμφωνα με το SANA, ωστόσο η πλήρης έκταση του μπλακ άουτ παραμένει ασαφής, με ορισμένες αναφορές ότι οι διακοπές ήταν σε όλη τη χώρα. Ο Αλ-Ζαμίλ δήλωσε ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να αποκατασταθεί σύντομα στην πρωτεύουσα, καθώς αρκετοί άλλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν το κλείσιμο στο Ντέιρ Αλί.

Μη επιβεβαιωμένες φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν «δολιοφθορά» στη γραμμή αερίου κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Η Δαμασκός έχει αναφέρει πολλές προσπάθειες δολιοφθοράς και τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της κρίσιμης υποδομής της όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός παρόμοιου περιστατικού σε αγωγό φυσικού αερίου στα περίχωρα της πρωτεύουσας τον Αύγουστο του 2020, το οποίο προκάλεσε επίσης μεγάλες διακοπές σε όλη τη Συρία. Ο εν λόγω αγωγός φυσικού αερίου είχε δεχθεί επίθεση σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις προηγουμένως, δήλωσαν αξιωματούχοι, αν και αρνήθηκαν να κατονομάσουν τους δράστες. Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, προσάρτησε αργότερα την επίθεση στο Ισλαμικό Κράτος (Ισλαμικό Κράτος, πρώην ISIS), αλλά δεν μοιράστηκε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει την κατηγορία.

Πηγή: RT

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...