Συρία: Εξομάλυνση με Τουρκία μόνο εάν φύγουν τα στρατεύματα

Τουρκικα στρατεύματα στη Συρία

Κάθε ενδεχόμενο εξομάλυνσης και αποκατάστασης των σχέσεων της Συρίας με την Τουρκία απέκλεισε, για μια ακόμη φορά σήμερα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος.

Τόνισε πως η συριακή κυβέρνηση επιθυμεί το συντομότερο τον «τερματισμό αυτής της ανωμαλίας», ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας.

Το ίδιο ζήτησε και για τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα στη Συρία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε αισιόδοξοι πως η κατοχή πρέπει να τελειώσει είτε βορειοδυτικά, βορειοανατολικά είτε στο αλ Τανφ», όπου υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Στο Παρίσι, πάντως, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά απαίτησε να δικαστεί ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ, κατηγορώντας τον για «τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς» και «τη χρήση χημικών όπλων» που αποδίδονται στην κυβέρνησή του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του «France 2», αν «θα θέλατε να δικαστεί», η Κολονά ισχυρίστηκε ότι «ο αγώνας κατά των εγκλημάτων, κατά της ατιμωρησίας αποτελεί μέρος των αξιών της γαλλικής διπλωματίας». Η ίδια φυσικά «έθαψε» την ιμπεριαλιστική επέμβαση και στη συγκεκριμένη χώρα, όπου συμμετέχει ενεργά η Γαλλία, όπως και τις …μπίζνες της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας «Lafarge» με τους δολοφόνους του «Ισλαμικού Κράτους». Σε αυτό το πλαίσιο, η Κολονά δεν δέχθηκε ούτε κουβέντα για άρση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της συριακής κυβέρνησης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...