Συρία – Ιντλίμπ: Η συριακή λίρα αντικαθίσταται με τουρκικό συνάλλαγμα

Τουρκική Λίρα

Οι αρχές στη βορειοδυτική Συρία ξεκίνησαν να αντικαθιστούν την καταρρέουσα συριακή λίρα με τουρκικό συνάλλαγμα για τις τρέχουσες συναλλαγές για να προστατεύσουν την επαρχία Ιντλιμπ προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών, από την οικονομική κατάρρευση, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αξιωματούχος.

Το νόμισμα της Συρίας πέφτει σημαντικά από την έναρξη του πολέμου το 2011. Η οικονομία της Συρίας έχοντας έπειτα από εννέα χρόνια πολέμου, αποδυναμώνεται επίσης και από την οικονομική κρίση στον Λίβανο. Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο πέρασε για λίγο το όριο των 3.000 λιρών Συρίας, περισσότερο από τέσσερις φορές από την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, που ορίστηκε τον Μάρτιο από την Κεντρική Τράπεζα στις 700 λίρες για ένα δολάριο. Πριν από τον πόλεμο, η ισοτιμία δολαρίου προς τη συριακή λίρα ήταν 1 προς 47 λίρες.

Η επονομαζόμενη «κυβέρνηση σωτηρίας» που είναι ο πολιτικός βραχίονας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ που κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, «διέταξε εμπόρους και ανταλλακτήρια συναλλάγματος» να προμηθεύουν τουρκικές λίρες στην αγορά, σύμφωνα με τον Μπασέλ Αμπντέλ Αζίζ, υπεύθυνο για τις οικονομικές υποθέσεις στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι στην επαρχία Ιντλίμπ με πληθυσμό τριών εκατομμυρίων κατοίκων, η πλειονότητα των οποίων εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει, δρουν αρκετές τζιχαντιστικές ομάδες και αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Η επαρχία εντάσσεται σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας, που ελέγχονται ή επηρεάζονται από την Άγκυρα, υιοθετώντας το τουρκικό συνάλλαγμα. Έτσι, σε συνδυασμό και με την πτώση της Συριακής λίρας, το τουρκικό νόμισμα θα «χρησιμοποιείται στις τρέχουσες συναλλαγές στα απελευθερωμένα εδάφη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η συριακή λίρα θα συνεχίσει να κυκλοφορεί «αλλά ελάχιστα».

Σχέδια για διχοτόμηση της περιοχής από την Συρία; Δημιουργία άλλου κράτους; Πάντως το χωριστό νόμισμα παραπέμπει δυνάμει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η χρήση της τουρκικής λίρας, αναδεικνύει και τον παράγοντα της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή, με τα πετρέλαια και το δρόμο μεταφοράς τους.

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι μια αποστολή τουρκικών χαρτονομισμάτων παραδόθηκε στην περιοχή στις 11 Ιουνίου. Την Κυριακή, μέσα σε ένα τοπικό χρηματοπιστωτικό φορέα στην πόλη Σαρμάντα, στην επαρχία Ιντλίμπ, ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε σακούλες γεμάτες με τουρκικές λίρες και κέρματα, ενώ πρατήρια καυσίμων εμφάνιζαν τις τιμές τους σε τουρκικό νόμισμα. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η τιμή για μια φραντζόλα ψωμί έχει οριστεί σε δύο τουρκικές λίρες (λιγότερο από ένα ευρώ).

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...