Συρία: Οι Κούρδοι ανέκτησαν τον έλεγχο της φυλακής της Χασάκα, έπειτα από συγκρούσεις έξι ημερών με τζιχαντιστές

Οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία ανακοίνωσαν ότι επανέκτησαν τον έλεγχο της μεγάλης φυλακής Γουαϊράν στην πόλη Χασάκα μετά την επίθεση που δέχθηκε από τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βάζοντας τέλος στην σημαντικότερη επίθεση αυτής της οργάνωσης των τριών τελευταίων ετών στην χώρα.

Ο Φαρχάντ Σάμι, εκπρόσωπος του Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ανακοίνωσε την ανάκτηση του «πλήρους ελέγχου» της φυλακής μετά την παράδοση όλων των τζιχαντιστών που είχαν οχυρωθεί εκεί εδώ και έξι ημέρες.

Τζιχαντιστές, εντός και εκτός της φυλακής, έλαβαν μέρος στην συντονισμένη επίθεση που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου. Κατά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, 181 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 124 τζιχαντιστές, 50 κούρδοι στρατιώτες και 7 άμαχοι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκανε λόγο για την «μεγαλύτερη και βιαιότερη επίθεση» του Ισλαμικού Κράτους από την ανακοίνωση της ήττας του τον Μάρτιο 2019 στην Συρία.

Τουλάχιστον «χίλιοι τρομοκράτες αναγκάσθηκαν να παραδοθούν» από την έναρξη της επίθεσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίτερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

Η φυλακή του Γουαϊράν στεγάζει τουλάχιστον 3.500 ύποπτους για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος και μέλη της ηγεσίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις προς την διεθνή κοινότητα για βοήθεια, για τον φόβο ενίσχυσης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους με την στρατολόγηση νέων μαχητών. «Είναι ένα διεθνές πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας», δήλωσε ο Αμπντελκαρίμ Ομάν, τοπικός ανώτατος αξιωματούχος.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Κούρδων, οι περισσότερες δυτικές χώρες αρνούνται τον επαναπατρισμό των πολιτών τους που βρίσκονται σε φυλακές και καταυλισμούς, αρκούμενες σε στάγδην επαναπατρισμούς.

Πολλοί θεωρούν ότι η επίθεση κατά της φυλακής της Χασάκα αποτελεί μία νέα φάση για την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, που έχει αναδιπλωθεί στην συριακή έρημο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...