Συρία: Προειδοποιητικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων

Σαφές μήνυμα προς το Ιράν πως οι διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον-Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν επηρεάζουν άλλα ζητήματα όπως είναι ο πόλεμος στη Συρία. έστειλαν σήμερα αξιωματούχοι του Πενταγώνου, προβάλλοντας τις επιδρομές αμεριανικών δυνάμεων εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής Κόλιν Καλ τόνισε πως οι επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία έγιναν σε εγκαταστάσεις «που χρησιμοποιούσαν ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονταν από το Ιράν και τους Φρουρούς της Επανάστασης». Πρόσθεσε με νόημα πως οι επιδρομές «έδειξαν πως οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους κατά επίθεσης από Ιρανούς ή φιλοϊρανούς ενόπλους όταν αυτή συμβεί».

Σήμερα επίσης ανακοινώθηκε πως την Τετάρτη τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις Αμερικανοί στρατιώτες από επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσαν φιλοϊρανοί μαχητές στη Συρία. Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (USCENTCOM) που έχει στον τομέα ευθύνης την περιοχή της Μέσης Ανατολής αναφέρεται πως ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες σε δύο τοποθεσίες στη Συρία, προκαλώντας την αντίδραση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ελικόπτερα σκότωσαν δύο ή τρεις από τους επιτιθέμενους μαχητές, ανέφερε.

Η επίθεση φέρεται πως έγινε σε αντίποινα για τα στρατιωτικά πλήγματα που διέταξε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη Συρία, σε περιοχές που – σύμφωνα με το Πεντάγωνο – χρησιμοποιούνται από φιλοϊρανικές οργανώσεις οι οποίες στοχοθετούν τους Αμερικανούς και το προσωπικό της στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, απαντώντας στις χθεσινές επιθέσεις με ρουκέτες στις τοποθεσίες Κονόκο και Γκριν Βίλατζ, οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν παραστρατιωτικούς που συνδέονται με το Ιράν, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού για τη Μέση Ανατολή (Centcom) σε μια ανακοίνωσή της. Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ελικόπτερα AH-64 Apache, αεροσκάφη AC-130 και βαρύ πυροβολικό M777. «Τέσσερις μαχητές του εχθρού σκοτώθηκαν και επτά εκτοξευτήρες ρουκετών καταστράφηκαν», πρόσθεσε η USCENTCOM.

«Απαντούμε με τον κατάλληλο και ανάλογο τρόπο σε κάθε επίθεση εναντίον των στρατιωτών μας», είπε ο νέος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγός Έρικ Κουρίλα. «Καμία ομάδα δεν θα μας επιτεθεί και θα μείνει ατιμώρητη. Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστούμε τους δικούς μας», πρόσθεσε.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...