Νέα αναζωπύρωση των στρατιωτικών συγκρούσεων καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στη Συρία, άλλο ένα βασικό μέτωπο των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης στη Συρία, η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS – πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα) και συμμαχικές της ομάδες προσκείμενες στην Τουρκία, μπήκαν σήμερα στο Χαλέπι.
Η ΜΚΟ έκανε λόγο παράλληλα για σφοδρές επιδρομές από ρωσικά και συριακά αεροσκάφη στην πόλη Ιντλίμπ και την περιφέρειά της, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και των φιλοτουρκικών οργανώσεων. Οι μάχες αυτές που είναι όλο και πιο βίαιες μετά το 2020 έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 255 ανθρώπων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είχε μεταδώσει ότι βίαιες συγκρούσεις μαίνονταν από το πρωί της Τετάρτης ανατολικά της πόλης Ιντλίμπ, σε συνδυασμό με αεροπορικά πλήγματα των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «κυβέρνησης» στην Ιντλίμπ, ο Μοχάμαντ αλ Μπασίρ, δικαιολόγησε χθες, Πέμπτη, την επίθεση των τζιχαντιστών δηλώνοντας ότι ο συριακός στρατός «είχε αρχίσει να βομβαρδίζει τις κατοικημένες περιοχές, γεγονός που προκάλεσε την έξοδο δεκάδων χιλιάδων αμάχων».
Η ’Αγκυρα ζήτησε σήμερα τον «τερματισμό των επιθέσεων» της συριακής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. «Ζητήσαμε να μπει τέλος στις επιθέσεις. Οι πρόσφατες συγκρούσεις προκάλεσαν μια ανεπιθύμητη κλιμάκωση των εντάσεων στη συνοριακή περιοχή», δήλωσε στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οντσού Κετσελί.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας από τότε που άρχισε η επίθεση αστραπή των τζιχαντιστών κατά του συριακού στρατού, η οποία τους οδήγησε σε διάστημα δύο ημερών μέσα στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Για την ’Αγκυρα, «οι πρόσφατες επιθέσεις κατά της Ιντλίμπ έφτασαν σε επίπεδο που υπονομεύει το πνεύμα και την εφαρμογή των συμφωνιών της Αστάνα» του 2017. Η διαδικασία της Αστάνα, η οποία συνδέει τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, επρόκειτο να θέσει τέλος στη σύγκρουση στη Συρία με τη δημιουργία τεσσάρων αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών. Ωστόσο η Συρία ουδέποτε υπέγραψε τη συμφωνία αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters