Συρία: Σκληρά παζάρια μεταξύ Ισραήλ – Ρωσίας αλλά και μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας

Ρωσικά στρατεύματα στη Συρία
Φώτο Αρχείου / Ρωσικά στρατεύματα στη Συρία / Πηγή: syria.mil.ru

Εντείνονται ξανά τα σκληρά παζάρια μεταξύ Ισραήλ – Ρωσίας αλλά και μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας γύρω από τη Συρία, στο φόντο ανοιχτών πολεμικών μετώπων και των σχετικών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ισραηλινά και αραβικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν χτες σε δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Στέγασης και Οικοδομής Ζ. Ελκιν, που έπαιξε τον ρόλο μεταφραστή στην πρόσφατη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ν. Μπένετ και του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στο Σότσι. Ο Ελκιν ισχυρίστηκε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν μεταξύ άλλων για την πολιτική του Ισραήλ στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών κατά εχθρικών για το Ισραήλ (κυρίως ιρανικών) στόχων.

Η «Jerusalem Post» κάνει λόγο για νέα ρωσο-ισραηλινή προσέγγιση μετά την αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ, που έχει ως αποτέλεσμα «αλληλοκατανόηση» για την «κοινή επιδίωξή» τους για απομάκρυνση του Ιράν και της «Χεζμπολλάχ» από τη Συρία. Η εφημερίδα αναφέρει πως Ισραήλ και Ρωσία χρησιμοποιούν έναν «μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων» και πως η Μόσχα επέτρεψε στο Τελ Αβίβ να διατηρήσει «ελευθερία επιχειρήσεων στη Συρία» όσο αυτές δεν θέτουν σε κίνδυνο τις ρωσικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή. Οι Ισραηλινοί φέρεται επίσης να διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν πιο «στοχευμένες» επιδρομές και ότι δεν θα χτυπούν τις υποδομές της συριακής κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως οι ΗΠΑ δεν αντιτίθενται στην ισραηλινο-ρωσική «κατανόηση» στη Συρία.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές μιλώντας στην αραβική ιστοσελίδα «Middle East Eye» ανέφεραν ότι Τουρκία και Ρωσία διαπραγματεύονται μία νέα τουρκική χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία, κοντά στην πόλη Κομπανί, όπου Κούρδοι των δυνάμεων SDF και YPG συνεργάζονται με Ρωσία και ΗΠΑ.

Τούρκοι αξιωματούχοι φαίνεται να επιδιώκουν νέα επιχείρηση με στόχο να «κλείσουν» τα δυτικά τους σύνορα με τη Συρία, καταλαμβάνοντας μεθοριακά περίχωρα του Κομπανί και συνδέοντας άλλες μεθοριακές συριακές περιοχές που τελούν ήδη υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού, όπως το Ταλ Αμπιάντ και το Τζαραμπλούς. Φέρεται πως παζαρεύουν αυτήν την εξέλιξη διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αναπτύξουν μισθοφόρους από τον λεγόμενο «Συριακό Εθνικό Στρατό» στην πόλη και ότι θα συμμετάσχουν σε κοινές περιπολίες με τους Ρώσους στην οδική αρτηρία Μ4, ένα μέρος της οποίας καταλήγει στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Οι Ρώσοι, από την άλλη, αναφέρεται ότι σε αντάλλαγμα θα εξασφαλίσουν πως οι μαχητές του YPG θα αποσυρθούν προς το νότο. Επιπλέον, οι Ρώσοι φέρεται ότι σχετίζουν τις παραπάνω κινήσεις στο Κομπανί με ορισμένες «παραχωρήσεις» των Τούρκων στην Ιντλίμπ, θέλοντας να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην πόλη Αρίχα, που «πατά» πάνω στη στρατηγική οδική αρτηρία Μ4.

Πάντως, την περασμένη βδομάδα Τούρκοι αξιωματούχοι μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» είχαν πει ότι η Τουρκία σκέφτεται το ενδεχόμενο να αφήσει «μικρά τμήματα του Ιντλίμπ» στους Ρώσους, με αντάλλαγμα νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Δείτε ακόμα...