Συρία: Συνάντηση των «εγγυητριών δυνάμεων» Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας

Την «αυτονομιστική ατζέντα» και τις «παράνομες πρωτοβουλίες» στη βόρεια Συρία στηλιτεύουν σε κοινό ανακοινωθέν 17 σημείων διπλωματικοί αξιωματούχοι των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» (Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας) στο πλαίσιο της 15ης «Διεθνούς Συνάντησης για τη Συρία» στο Σότσι, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας της “Αστάνα”.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, αποδοκιμάζονται οι «παράνομες πρωτοβουλίες που υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας» επιδιώκουν «νέες πραγματικότητες» και «υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας» της βορειοανατολικής Συρίας.

Αν και δεν κατονομάζονται ποιοι κάνουν αυτές τις ενέργειες, εμμέσως πλην σαφών τους φωτογραφίζουν κάνοντας αναφορά στην παράνομη γεώτρηση και στο λαθρεμπόριο του συριακού πετρελαίου, με την επισήμανση ότι τέτοιες δραστηριότητες δεν διακυβεύουν μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας αλλά και την «εθνική ασφάλεια γειτονικών χωρών», σε μία έμμεση αναφορά στην Τουρκία, που θεωρεί «παρακλάδι του ΡΚΚ» τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG και SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό).

Πέρα από τις συνήθεις αναφορές σε «διαβεβαιώσεις» των τριών καπιταλιστικών δυνάμεων σχετικά με τη διατήρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας- τα οποία και οι ίδιοι παραβιάζουν με την ανάμιξή τους στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει από πλευράς τους για πρώτη φορά, σαφής καταδίκη των ισραηλινών επιθέσεων σε συριακό έδαφος, που κι αυτές αντιμετωπίζονται ως «κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια» όχι μόνο της Συρίας αλλά και άλλων χωρών της περιοχής. Οι τρεις καπιταλιστικές δυνάμεις διαβεβαιώνουν επίσης τη θέλησή τους να εξαλείψουν τους ενόπλους από το «Ισλαμικό Κράτος», την «Αλ Κάιντα» και τα παρακλάδια τους.

Τονίζουν πως «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση» στην περίπτωση της Συρίας και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους σε προσπάθειες για την εξεύρεση «διαρκούς και βιώσιμης λύσης», μεταξύ άλλων και μέσω των διαβουλεύσεων της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, που έχει ήδη πραγματοποιήσει 15 γύρους συναντήσεων στη Γενεύη.

Κάνουν σαφή αναφορά επίσης στις επιπτώσεις της πανδημίας στη Συρία, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να χορηγηθεί στη Συρία «διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια δίχως εξαιρέσεις, αποκλεισμούς, πολιτικά κριτήρια και προϋποθέσεις».

Η επόμενη συνάντηση των τριών χωρών, θα γίνει στα μέσα του έτους, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν (πρώην Αστάνα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...