Συρία: Σύνοδος για τον επαναπατρισμό των προσφύγων

Δαμασκός, Συρία
Φώτο Αρχείου / Δαμασκός, Συρία / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: T Foz @tfoz74

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες ξεκίνησε χτες στη Συρία και ολοκληρώνεται σήμερα διήμερη τηλεδιάσκεψη με επίκεντρο τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους.

Η διεθνής συνδιάσκεψη για τους Σύριους πρόσφυγες ξεκίνησε με ομιλία του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες για τη βοήθειά τους στις προσπάθειες σταθεροποίησης της κατάστασης και τερματισμού του πολυετούς πολέμου κατήγγειλε τη στάση ιμπεριαλιστικών χωρών πως δημιούργησαν και εξόπλισαν τρομοκρατικές ομάδες φανατικών ισλαμιστών για να συνεχίσουν τον πόλεμο για τα δικά τους συμφέροντα. Ο Πρόεδρος Ασαντ εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνδιάσκεψη θα δημιουργήσει «το κατάλληλο έδαφος για συνεργασία, ώστε να τελειώσει η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τη μεγαλύτερη και πιο βάρβαρη δυτική επίθεση που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος στη σύγχρονη Ιστορία».

Στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τη Ρωσία, τη σύνοδο μποϋκοτάρισαν οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ με το πρόσχημα ότι δεν πληρούνται οι όροι για τη συμμετοχή της. Η συριακή κυβέρνηση είχε προσκαλέσει τον επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχουν στη διάσκεψη.

Την Τρίτη, δυνάμεις του τουρκικού στρατού εκκένωσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση τους στη βορειοδυτική Συρία που είχε περικυκλωθεί από δυνάμεις του συριακού στρατού, το φυλάκιο «Σερ Μογέρ» στη βόρεια επαρχία Χάμα. Τον περασμένο μήνα, τουρκικά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει από άλλα δύο παρατηρητήρια – βάσεις του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ που επίσης είχαν περικυκλωθεί από δυνάμεις του συριακού στρατού, κινήσεις που ο τουρκικός στρατός ονομάζει «αναδιάταξη δυνάμεων».

Πηγή ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...