Συρία: Το εγκληματικό ευρωατλαντικό εμπάργκο μεγαλώνει την τραγωδία του συριακού λαού

Στη Συρία, οι τραγικές συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φλεβάρη μεγεθύνονται από το εγκληματικό ευρωατλαντικό εμπάργκο, που εμπόδισε και εμποδίζει την άφιξη βοήθειας στον λαό της χώρας.

Στο έδαφος των καταστροφών σε υποδομές, υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό από τον 12ετή πόλεμο και την ιμπεριαλιστική επέμβαση, οι δυτικές κυρώσεις και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ μπλοκάρισαν οποιαδήποτε διεθνή βοήθεια τις πρώτες κρίσιμες ώρες για τη διάσωση εγκλωβισμένων στα συντρίμμια, ενώ θέτουν «όρους» και «προϋποθέσεις» για οποιαδήποτε «χαλάρωσή» των κυρώσεων. Χαρακτηριστικός ήταν ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη ότι στη Συρία «δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής», παραβλέποντας – στο πλαίσιο της ευρωΝΑΤΟικής στοίχισης – την κυβέρνηση του Προέδρου Μπ. Ασαντ.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν τις πρώτες τους κυρώσεις στη Συρία το 1979, εντάσσοντάς την στη λίστα των χωρών που «υποθάλπουν την τρομοκρατία». Το 2004 κλιμάκωσαν τις κυρώσεις, κατηγορώντας τη Συρία ότι …«καταπατά τα εδάφη του Λιβάνου», ενώ επί δεκαετίες οι ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια στην αρπαγή και κατοχή των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν το πολυεργαλείο των κυρώσεων αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου, το 2011, και το 2018, με τον εγκληματικό «Νόμο Καίσαρα», που τιμωρεί κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες, τράπεζες, μεμονωμένους ιδιώτες, οργανισμούς, κρατικές αρχές και δομές μόνο και μόνο επειδή συναλλάσσονται με την κυβέρνηση Ασαντ. Κυρώσεις σε βάρος του συριακού λαού επέβαλαν και οι χώρες της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες «δεν αναγνωρίζουν» την κυβέρνηση Ασαντ, είναι λίγο – πολύ ευθυγραμμισμένες με τον δολοφονικό αμερικανικό «νόμο Καίσαρα» και τελευταία φορά ανανέωσαν τις κυρώσεις κατά της Συρίας πέρυσι, με ισχύ μέχρι τον Μάη του 2023.

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, οι κυρώσεις από ΗΠΑ – ΕΕ εμπόδιζαν ακόμα και τα αεροσκάφη οργανώσεων του ΟΗΕ να προσγειωθούν στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου ώστε να στείλουν βοήθεια σε φάρμακα, σκηνές, κουβέρτες, τρόφιμα, σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης σε έναν λαό ο οποίος ζει στο φόντο της καταστροφής που έχει ριζωθεί στη Συρία εδώ και 12 χρόνια.

Πέντε ολόκληρες μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ – που εξακολουθούν να αρνούνται επαφές με τη Δαμασκό – εξέδωσε μια «γενική άδεια» για 180 μέρες, η οποία επιτρέπει τις συναλλαγές που σχετίζονται με τη βοήθεια λόγω του σεισμού και οι οποίες διαφορετικά απαγορεύονται από τις κυρώσεις. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας χαρακτήρισε το μέτρο αυτό μέσο για να δοθεί μια «ψευδής εντύπωση ανθρωπιάς».

Η Συρία και μέσω ΟΗΕ απευθύνει δραματική έκκληση για βοήθεια προς όλες τις κατευθύνσεις, ζητώντας την άρση των κυρώσεων.

Προς το παρόν η ελάχιστη βοήθεια του ΟΗΕ μπαίνει από τη συνοριακή διάβαση Μπαμπ αλ Χάουα στη βορειοδυτική Συρία, στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού, Μ. Γκρίφιθς, που αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην περιοχή, έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την κατάσταση σε κάποιες από τις σεισμόπληκτες περιοχές, ώστε να κάνει προτάσεις για το πώς και από πού μπορεί να δοθεί βοήθεια. Αντίστοιχες δηλώσεις, για ενδεχόμενο άνοιγμα περισσότερων συνοριακών διαβάσεων, έχει κάνει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσες κινήσεις, αφού ο πόνος και η αγωνία των λαών εγκλωβίζονται στα σκληρά ιμπεριαλιστικά παζάρια. Ο δε Ράεντ αλ Σάλιχ, αρχηγός της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», που στις αρχές της βδομάδας εξασφάλισε σχεδόν 1 εκατ. στερλίνες από τη βρετανική κυβέρνηση (υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση ιδρύθηκε από πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών) στο πλαίσιο «αρωγής στους σεισμόπληκτους της Συρίας», διαμαρτύρεται για τη βραδύτατη άφιξη «ξένης βοήθειας». Μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή από το Ιντλίμπ με δημοσιογράφους που καλύπτουν τον ΟΗΕ στη Γενεύη, κατηγόρησε τα Ηνωμένα Εθνη ότι «για να μη θυμώσουν τη Ρωσία» δεν κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε να ανοίξουν κι άλλα μεθοριακά περάσματα στα σύνορα με την Τουρκία…

Πάντως, ήδη κάποιες χώρες (ακόμα και σύμμαχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και το Ιράκ) έχουν σπάσει το δυτικό εμπάργκο και στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος, με φόντο κινήσεις «εξομάλυνσης» σχέσεων με τη Δαμασκό οι οποίες «τρέχουν» όλο το τελευταίο διάστημα.

Η δε Σαουδική Αραβία ανήγγειλε το στήσιμο αερογέφυρας στα μέσα της βδομάδας, όπως είχαν κάνει από την πρώτη μέρα η Αλγερία και το Ιράκ, αλλά και ο Λίβανος, που διέθεσε λιμάνια και αεροδρόμια για την προώθηση βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Συρίας. Το Ιράν και η Ρωσία επίσης στέλνουν βοήθεια και συνεργεία εντοπισμού και διάσωσης, ενώ και η Κίνα προχώρησε στην αποστολή βοήθειας, απαιτώντας την άμεση άρση των καταστροφικών δυτικών κυρώσεων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...