Συριακά ΜΜΕ: Ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

επίθεση στη Συρία από το Ισραήλ

Ο στρατός της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας ενεργοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν «ισραηλινή επίθεση» στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Δαμασκό, καθώς η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ μοιάζει να κλιμακώνει τις επιδρομές της εναντίον κυρίως ιρανικών θέσεων στην εμπόλεμη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τους στόχους από τα συριακά κρατικά ΜΜΕ. Ισραηλινά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Υψίπεδο του Γκολάν και εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον στόχων στα όρια της πρωτεύουσας, ανέφεραν επικαλούμενα τον στρατό. Δεν έκαναν λόγο για απώλειες. Διαβεβαίωσαν ότι οι περισσότεροι πύραυλοι καταρρίφθηκαν.

«Συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνάς μας συνεχίζει να αποκρούει τις ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις στον εναέριο χώρο της Δαμασκού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στο νότιο άκρο της Δαμασκού.

Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την επιδρομή μέχρι στιγμής. Σπανίως αναλαμβάνει την ευθύνη για επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας. Ωστόσο, αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού επιβεβαιώνουν κατ’ ιδίαν ότι οι επιθέσεις στην εμπόλεμη χώρα, που εντείνονται, έχουν στόχο να πλήξουν τις ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις, που εδραιώνουν την παρουσία τους.

Ο υποστράτηγος Αβίβ Κοχαβί, επικεφαλής του γενικού επιτελείου, δήλωνε στα τέλη του 2020 ότι οι επιδρομές «επιβράδυναν την εδραίωση του Ιράν στη Συρία». Επλήγησαν πάνω από 500 στόχοι την περασμένη χρονιά.

Πηγές προσκείμενες σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι η επιρροή και οι δυνάμεις του Ιράν στη Συρία αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Σε αντίδραση, το Ισραήλ το οποία επιθυμεί αυτό να επικρατεί στην περιοχή, κλιμακώνει τις επιδρομές του ώστε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει προγεφυρώματα στα σύνορά του.

Το Ισραήλ, η Πολεμική Αεροπορία του οποίου έχει εξαπολύσει φέτος μερικές από τις μεγαλύτερης κλίμακας επιδομές ως εδώ, μοιάζει να επικεντρώνεται στη Μπουκάμαλ, πόλη που βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Βαγδάτης-Δαμασκού. Ισραηλινοί στρατηγοί και πηγές προσκείμενες σε υπηρεσίες πληροφοριών κρατών της περιοχής λένε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν τη ‘σιωπηρή’ έγκριση των ΗΠΑ, βασικό σύμμαχο του στην περιοχή, προσδοκώντας στην ενίσχυση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...