ΣΥΡΙΖΑ: «Αισιοδοξία» με νέα κάλπικα διλήμματα από τον Αλ. Τσίπρα

Ενέσεις αισιοδοξίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συστάσεις να σταματήσουν οι φωνές αμφισβήτησης του, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, περιείχε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις». «Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν» όπως είπε, για να σημειώσει πως «το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας», σε μια προσπάθεια να σιωπήσουν οι φωνές αμφισβήτησης, τουλάχιστον μέχρι την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Προσπαθώντας να αιτιολογήσει την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, διέκρινε τρεις «κομβικές», όπως είπε, αιτίες, παραβλέποντας βέβαια την βασική: Ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε το κόμμα του, είτε από την θέση της κυβέρνησης είτε από την θέση της αντιπολίτευσης, αποδείχθηκαν ο καλύτερος χορηγός της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το «οδυνηρό σοκ» του αποτελέσματος οφείλεται πρώτον στο ότι «η ΝΔ επέβαλε τη δική της ατζέντα στην προεκλογική αντιπαράθεση, την ατζέντα του φόβου» που επετεύχθη χάρη «στη μιντιακή υπεροπλία» που «μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της ατζέντας, ιδίως όταν κάνεις λάθη» αναφερόμενος σε «λάθη» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και σε δηλώσεις τους λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Ως δεύτερη αιτία κατονόμασε την «αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης της απλής αναλογικής, της στρατηγικής που αντικειμενικά δεν μπόρεσε να περπατήσει εξαιτίας της άρνησης των προοδευτικών δυνάμεων». Μάλιστα, σε συνέχεια των προκλητικών δηλώσεών που είχε κάνει μια ημέρα μετά τις εκλογές, είπε ότι «τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης είχαν κύριο μέτωπο τον ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι σημειώθηκε «στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής που βοήθησε τη ΝΔ να επιβάλει τη δική της ατζέντα» και ότι «από εκεί πέρασε το αφήγημα περί σταθερότητας», καθώς η «άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μη ρεαλιστικής πρότασης».

Και τρίτον αναφέρθηκε στην «εικόνα του κόμματος, ως συλλογικό υποκείμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα» το οποίο, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «δεν εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση», επαναλαμβάνοντας τα περί «άστοχων δημόσιων τοποθετήσεων».

Αποφεύγοντας έτσι να αναφερθεί στην ουσία της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την… δήλωση πίστης στα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, τη συνέχιση της εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αλλά και στα πεπραγμένα του ως αντιπολίτευση που ψήφισε το 50% των νόμων της ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας, κάλεσε τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕ του κόμματος να… «αποπνέουμε σοβαρότητα και συλλογικότητα, να εκπέμπουμε σοβαρότητα, να δείξουμε ότι αντιληφθήκαμε τη λαϊκή ετυμηγορία».

Στη συνέχεια έδωσε το στίγμα για τα νέα κάλπικα διλήμματα με στόχο τον εγκλωβισμό της ψήφου των προοδευτικών, ριζοσπαστών, αριστερών ανθρώπων, λέγοντα ότι «το μέτωπό μας είναι η δεξιά και η πολιτική της», ότι «για την επικράτηση της ΝΔ δεν έχουμε μόνο εμείς ευθύνες» ρίχνοντας ξανά ευθύνες και στο ΚΚΕ που δεν στήριξε την μούφα προοδευτική κυβέρνηση και κάλεσε σε «ευρύτατη δυνατή συσπείρωση προοδευτικών και δημοκρατών πολιτών, δημοκρατική πανστρατιά για να ενισχύσουμε την προοδευτική παράταξη».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...