ΣΥΡΙΖΑ: Εμπρός στο δρόμο της Μικρασιατικής εποχής…και καταστροφής…

Ελλάδα - πρωθυπουργία - αντικομμουνισμός - Ελευθέριος Βενιζέλος
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο βήμα της Βουλής

Εμπρός στο δρόμο της Μικρασιατικής εποχής…και καταστροφής…

Χτες στη Βουλή στην προσπάθεια των δυο κεντρικών αστών πολιτικών αυτής της περιόδου, Κυρ. Μητσοτάκη και ο Αλ. Τσίπρας, υπήρξε μια ‘ευγενής άμιλλα’. Στο πλαίσιο στο ποιος είναι καλύτερος από τον άλλον στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, τσακώθηκαν και για έναν άλλον ‘εθνάρχη’ της αστικής τάξης και της τότε ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της – την Αντάντ, τον Ελ. Βενιζέλο.

Ο μεν Τσίπρας εξέφρασε το θαυμασμό του για τη «διορατικότητα» του αστού πολιτικού για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ο οποίος να θυμίσουμε ότι τσάκισε το εργατικό – λαϊκό κίνημα, με αποκορύφωμα τη μετατροπή του κομμουνισμού σε ‘ιδιώνυμο αδίκημα’ στέλνοντας στις φυλακές και εξορίες χιλιάδες αγωνιστές. «Διορατικός» είπε οτι ήταν. Δεν θα διαφωνήσουμε αλλά ήταν για την τάξη του ήταν και όταν οραματιζόταν τη «Μεγάλη Ιδέα», που οδήγησε το λαό σε ανείπωτες τραγωδίες. Ο έτερος άλλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης θύμισε στον Τσίπρα τον «εθνικό διχασμό», που, όπως είπε, έγινε με ευθύνη και του Βενιζέλου.

Πηγή: Eurokinissi

Αυτό όμως που παρέλειψαν και οι δυο αστοί πολιτικοί, ήταν ότι και στην Μικρασιατική Εκστρατεία, και στο λεγόμενο «εθνικό διχασμό», η ουσία ήταν τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και οι ιμπεριαλιστικές της συμμαχίες στο πλαίσιο των σχεδίων και ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγορών στην περιοχή πριν και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα «οράματα» της αστικής τάξης υπηρετούσε ο Βενιζέλος όταν αναλάμβανε ρόλο «εμπροσθοφυλακής» στα σχέδια των συμμάχων – νικητών του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και εξεστράτευσε στη Μικρά Ασία, για να ακολουθήσει τρία χρόνια μετά η καταστροφή. Αλλά και πιο πριν, στον λεγόμενο «εθνικό διχασμό», το διακύβευμα δεν ήταν τα συμφέροντα του λαού, αλλά το σε ποιο στρατόπεδο θα βρεθεί η χώρα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θέμα για το οποίο υπήρχε έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της αστικής τάξης, με τον έναν πόλο να συσπειρώνεται γύρω από τον Βενιζέλο και τον άλλον γύρω από τον βασιλιά.

Η ιστορική εμπειρία, επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο, τους κινδύνους που εγκυμονούν για το λαό από τη μετατροπή της χώρας σε «μεντεσέ» ιμπεριαλιστικών σχεδίων, τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Και οτι οι ‘αντιθέσεις’ των αστικών κομμάτων στοχεύουν στην καλύτερη υλοποίηση των ‘εθνικών’ στόχων και συμφέροντων της αστικής τάξης. Γι΄αυτό είναι εχθρική τάξη για το λαό, τον οποίο χρησιμοποιεί για ‘κρέας’ στα κανόνια της, ή φτηνό εργατικό δυναμικό, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών της με άλλες αστικές τάξεις στην περιοχή.

Αυτή τη σύγχρονη “Μεγάλη Ιδέα” υπηρετούν και σήμερα οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις ΑΟΖ, ενταγμένες στο σχέδιο της συνεκμετάλλευσης που προωθείται και με τους σύγχρονους ιμπεριαλιστές συμμάχους της, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ιταλία, Γαλλία, κλπ. , με στόχο την αναβάθμιση της αστικής τάξης στην περιοχή.

ag

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...