ΣΥΡΙΖΑ: Καμία κουβέντα για την επίσκεψη Πομπέο…

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς / Πηγή: Eurokinissi

Έχουν περάσει ήδη τρεις μέρες από τη μέρα από την περιοδεία Πομπέο ανά την Ελλάδα, επιθεωρώντας τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις, κρίσιμες υποδομές της χώρας που συνδέονται με τα σχέδια των ΗΠΑ και της ελληνικής αστικής τάξης, βαθαίνοντας την συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και στο πλαίσιο αποδυνάμωσης Ρωσίας, Κίνας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε καμιά κουβέντα για την επίσκεψη Πομπέο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα δεν βρήκε τίποτα να πει γι΄αυτά τα σχεδιαζόμενα μέτρα που συμφωνήθηκαν, όπως π.χ. για την επέκταση της βάσης της Σούδας, για το ελικοπτεροφόρο που εγκαθίσταται στην Κρήτη, για τους σχεδιασμούς των ενεργειακών επιχειρηματικών σχεδίων και για τις διευθετήσεις που επισπεύδονται στην περιοχή. Εξάλλου τι να πεί; Αφού ο ίδιος ως κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση στηρίζει αυτή τη στρατηγική της άρχουσας τάξης και των συμμάχων της.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το μόνο του πρόβλημα ήταν η επίθεση προς τη ΝΔ για τα περί «ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών», διεκδικώντας τις δάφνες της προσήλωσής του στις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις, για τις οποίες πρωτοστάτησε, ενώ στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου μιλάει για το δόγμα του «προβλέψιμου εταίρου» που ακολουθεί η ΝΔ, ένα «δόγμα» που είναι φυσική συνέχεια του «προτιμώμενου εταίρου» που είχε εγκαινιάσει η κυβέρνησή του με τα καλοπιάσματα στον «διαβολικά καλό Τραμπ».

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, στον Λευκό
Φώτο Αρχείου – Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, στον Λευκό / Πηγή: Eurokinissi

Στην ίδια απόφαση, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην Υγεία και μεταξύ άλλων της κουνάει το δάχτυλο επειδή δεν έβαλε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το κεφάλαιο, αναφέροντας πως ενώ «είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει μια δυναμικά επεκτατική πολιτική (…) επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο». Την κατηγορεί για πολιτική εξαπάτηση, αφού όπως υποστηρίζει «στην οικονομία, καθώς τη στιγμή που ο κος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι έχει προωθήσει ένα πακέτο ύψους 24 δισ. για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι και τον Αύγουστο του 2020 αποδεικνύει ότι οι πραγματικές δαπάνες στήριξης δεν ξεπερνούν τα 4,6 δισ. ευρώ».

Επίσης η Πολιτική Απόφαση δίνει κατεύθυνση στο κόμμα να επιταχύνει ώστε να βάλει «πρόσημο» στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, αυτό της αμφισβήτησης της κυβέρνησης και του συσχετισμού που διαμορφώθηκε με τις εκλογές του 2019, προσπαθώντας να περιορίσει τους αγώνες που αναπτύσσονται στα στενά όρια της κυβερνητικής εναλλαγής.

Στο πλαίσιο των εσωκομματικών αντιφωνιών- γιατί στη στρατηγική όλοι συμφωνούν- και μπροστά στη συζήτηση που συνεχίζεται για τους όρους της «διεύρυνσης» του ΣΥΡΙΖΑ, με το συνέδριο να έχει αναβληθεί λόγω πανδημίας, η απόφαση κάνει λόγο για την ανάγκη «ενιαίας έκφρασης», για «κανόνες» και «σαφείς διαδικασίες», που θα υπηρετούν τον παραπάνω σκοπό.

ΣΥΡΙΖΑ Βουλή
Πηγή: Eurokinissi

Τη σχετική ευθύνη για την εφαρμογή των ‘κανόνων’, αναλαμβάνουν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Αλ. Τσίπρας υπαναχώρησε απ’ τη διακηρυγμένη του πρόθεση για σύσταση «Πειθαρχικού Συμβουλίου», μια πρόταση που είχε προκαλέσει συζητήσεις, αφού εκλήφθηκε σαν απειλή προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο για τη δημοσιοποίηση της διαφωνίας του με τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» που ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε στον Κυρ. Μητσοτάκη. Τη διαφωνία τους με τη σύσταση Πειθαρχικού είχαν φροντίσει να διαμηνύσουν οι 53+ και άλλα στελέχη, όπως ο Ν. Βούτσης και ο Π. Σκουρλέτης, ενώ ο πρώην υπουργός Στ. Κοντονής ανέφερε ότι το κόμμα είναι σε «σκοτεινό τούνελ, οι παρενέργειες λαθών και επιλογών, οι οποίες δεν ήταν κατάλληλες, αρχίζουν σήμερα να κακοφορμίζουν».

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ,

ag

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...