ΣΥΡΙΖΑ: «Καμουφλάρει» τις ευθύνες του για την εργασιακή ζούγκλα

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΑΛέξη Τσίπρα με την Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΑΛέξη Τσίπρα με την Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού, Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 / Πηγή: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Να «καμουφλάρει» τις ευθύνες του κόμματός του που ως κυβέρνηση συνέβαλε στην εδραίωση της εργασιακής ζούγκλας που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ιδίως στον Επισιτισμό – Τουρισμό, δίνοντας ταυτόχρονα τεράστια κίνητρα στους επιχειρηματίες του κλάδου να θησαυρίσουν, επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του χτες με την Ομοσπονδία του κλάδου. Αρκέστηκε στη γενικόλογη υπόσχεση για πολιτικές «που θα ξανακάνουν ελκυστική την εργασία και θα διαμορφώνουν πλαίσιο αξιοπρεπούς εργασίας και δυνατότητας διαβίωσης», δίχως καμία αναφορά στην κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου που ο ΣΥΡΙΖΑ συνδιαμόρφωσε, επεκτείνοντας αυτό που παρέλαβε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κάνοντας ότι δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο αναρωτήθηκε: «Πώς να βρεις εργαζόμενους όταν θεωρείς ότι ο πιο σημαντικός παραγωγικός συντελεστής είναι αναλώσιμος; Όταν θεωρείς ότι οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι και τους βάζεις να δουλεύουν με όποιες συνθήκες και όποιες απολαβές, χωρίς θεσμικό πλαίσιο, χωρίς ελέγχους, τότε πυροβολείς τα πόδια σου, πυροβολείς τα πόδια της οικονομίας και της κοινωνίας γιατί δημιουργείς συνθήκες κοινωνικής κρίσης». Και ισχυρίστηκε ότι το φαινόμενο της έλλειψης εργατικού δυναμικού οφείλεται στο γεγονός ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια πλήρης ασυδοσία στο εργασιακό τοπίο και όταν ο νέος άνθρωπος, σε όποιο κλάδο, γνωρίζει ότι στο εξωτερικό θα βρει πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας και πολύ καλύτερους μισθούς, δεν θα μείνει να δουλέψει εδώ». Επί ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι έφταναν στο σημείο να παρατάνε τα μεροκάματα και τη δουλειά τους για να μπορέσουν να γλιτώσουν τη ζωή τους εξαιτίας της υπερεντατικοποίησης της εργασίας και των πενιχρών μισθών.

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν συγκεκριμένος μόνο σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, που ζήτησε να ανέβει στα 800 ευρώ, ενώ για όλα τα υπόλοιπα, όπως π.χ. η ΣΣΕ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «πρέπει να τα δούμε». Τέλος, δήλωσε πως «έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε, έστω σε πιλοτική εφαρμογή αρχικά, τη δυνατότητα του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών», όταν στον συγκεκριμένο κλάδο η πραγματικότητα είναι δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, 12 και πλέον ώρες τη μέρα.

Δείτε ακόμα...