ΣΥΡΙΖΑ: Κατάργηση 8ωρου εναλλάξ με τη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς / Πηγή: Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ανέβηκε στα κεραμίδια για το 8ωρο! «Καταργείτε το 8ωρο», καταγγέλλει τη ΝΔ.

-ΝΔ : «Μα εμείς εφαρμόζουμε την Οδηγία της ΕΕ [εννοεί την 2003/88/ΕΚ] και διατάξεις που υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, αυτά δηλαδή που εφαρμόσατε κι εσείς ως κυβέρνηση».

-ΣΥΡΙΖΑ : «Ναι, αλλά εσείς φέρνετε τη διευθέτηση με ατομική σύμβαση, ενώ εμείς την εφαρμόζαμε με συλλογικές διαπραγματεύσεις», απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία, και λέγοντας περίπου ότι… «υπάρχει και καλή διάλυση του 8ώρου».

-ΝΔ : «Εσείς υπογράψατε πρώτοι την Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2019 που προωθεί ευέλικτες μορφές απασχόλησης με ατομικές συμβάσεις».

Αυτά τα ‘όμορφα’ ακούγονται αυτές τις μέρες μιας ψεύτικης κυριολεκτικά αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα, σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Το αντεργατικό έκτρωμα που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση αποτελεί ένας άλλος κρίκος στην λεγόμενη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, με τον οποίο βήμα το βήμα ξηλώνεται εδώ και χρόνια ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος.

Τις κατευθύνσεις της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ και των προηγούμενων από αυτή έχουν υπηρετήσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Συγκεκριμένα, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας έχουν ψηφιστεί 7 νόμοι από τα κόμματα αυτά. Ο νόμος που βρίσκεται σε ισχύ είναι ο 3986/2011 του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο διατήρησαν οι επόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πατώντας σε αυτά, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη κυβέρνηση που ανέλαβε να μεταφέρει το σύνολο της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο με τον νόμο 4498/2017, ο οποίος φέρει τον τίτλο «Εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/88/ΕΚ» και αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Ο νόμος αυτός καθιερώνει τις 48 ώρες εργασίας ανά βδομάδα, με πενθήμερη εργασία, που όμως μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 60 ώρες, δηλαδή 12 ώρες τη μέρα. Η παρέκκλιση γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, όπως ακριβώς λέει η Οδηγία! Επίσης με τη χρήση παρέκκλισης επιτρέπεται η υπέρβαση ακόμα και των 12 ωρών εργασίας.

Έτσι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο για τη γενικευμένη εφαρμογή του συνόλου της Οδηγίας στους εργαζόμενους, εισάγοντας για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία τις παρεκκλίσεις που προβλέπει η Οδηγία για το χρόνο εργασίας.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνούν στη «χρησιμότητα» που έχει η «διευθέτηση» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του, αλλά στον τρόπο με τον οποίο αυτή θα γενικευτεί σαν εργαλείο «ευελιξίας», δηλαδή στον τρόπο αύξησης του απλήρωτου χρόνου εργασίας- της υπεραξίας, της ταξικής εκμετάλλευσης.

Η όποια ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται δηλαδή στο αν αυτό θα γίνεται μονομερώς από την εργοδοσία ή αν θα διατηρείται το «φύλλο συκής» της συλλογικής συμφωνίας, ώστε να διασφαλίζεται αποτελεσματικότερα η «κοινωνική συνοχή», αφού είναι γνωστοί οι μηχανισμοί που αξιοποιούν εργοδότες και εργατοπατέρες για να επιβάλλουν στους εργαζόμενους τα πιο αντιδραστικά μέτρα.

Μέσα από αυτές τις αντεργατικές ρυθμίσεις, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ευέλικτες μορφές εργασίας, αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας προς όφελος του κεφαλαίου, είναι βασικός όρος αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ώστε το κεφάλαιο να ριχτεί στην αγορά και να επιστρέψει πίσω, με καλύτερους όρους ανταγωνισμού και κερδοφορίας γι’ αυτό, να βγει ενισχυμένος και στις διεθνείς αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και «κουμπώνει» και η υποκριτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Παλαιστινιακό λαό. «Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ξεκινήσουν άμεσα αξιόπιστες συνομιλίες για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ το Τμήμα Διεθνών του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη «βίαιη καταστολή των Παλαιστινίων (…) ενέργειες που στρέφονται εναντίον της ειρήνης, της σταθερότητας και της αναγκαίας συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων (…) σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Είναι τουλάχιστον υποκριτές. Γιατί οι εποικισμοί, οι επιθέσεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, η άγρια καταστολή απ’ το κράτος του Ισραήλ δεν ξεκίνησαν χτες. Συνέβαιναν και όταν με επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις αναβαθμίζονταν κυρίως στον στρατιωτικό τομέα, κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, δίνοντας αέρα στα πανιά της ισραηλινής επιθετικότητας. Συνέβαιναν και όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορούσε στο δίκαιο αίτημα για άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, σε εφαρμογή και της σχετικής απόφασης της Βουλής τον Δεκέμβρη του 2015.

Το ίδιο δηλαδή που κάνει σήμερα και η ΝΔ. Συνέβαιναν και το 2018, όταν στη ΓΣ του ΟΗΕ η τότε κυβέρνηση συντάχθηκε με την τακτική των Αμερικανών και Ισραηλινών, καταδικάζοντας επί της ουσίας τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, με πρόσχημα την εκτόξευση ρουκετών κατά του πάνοπλου στρατού του Ισραήλ από τη «Χαμάς» και άλλες οργανώσεις. Τέτοιοι «φίλοι» του Παλαιστινιακού λαού…είναι για «τον κάδο των αχρήστων».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...