ΣΥΡΙΖΑ: Να καλύψει η ΕΕ το «γεωστρατηγικό κενό» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν

Να καλύψει η ΕΕ το «γεωστρατηγικό κενό» που αφήνουν οι ΗΠΑ αξιοποιώντας… ένα άλλο μοντέλο επεμβάσεων, αλλά με τα ίδια προσχήματα που αξιοποιήθηκαν και στο παρελθόν για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν (στην οποία συμμετείχε η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανάρτησή του ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, σημείωσε ότι η κατάσταση στη χώρα «αναδεικνύει την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και του γεωστρατηγικού μοντέλου των στρατιωτικών επεμβάσεων της Δύσης, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, στην περιοχή», για τις οποίες βέβαια επεμβάσεις «έδωσε γην και ύδωρ» ως κυβέρνηση, και ζήτησε «αντί η ΕΕ να παραμένει άφωνη και άβουλη (…) να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αντιμετώπισης της κρίσης στο Αφγανιστάν».

Παρουσίασε δε ως «μόνη λύση έστω και τώρα – μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων – η προώθηση μιας δυναμικής περιφερειακής πρωτοβουλίας υπό τον ΟΗΕ που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες…».

Ενώ παρουσιάζοντας ως… παρέκκλιση από την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέναντι στην αύξηση των ξεριζωμένων, ζήτησε η κυβέρνηση να δώσει «έμφαση στην κεντρική διαχείριση από την ΕΕ των αναπόφευκτων νέων προσφυγικών ροών».

Τα «κοντέρ» της υποκρισίας έσπασε και ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Λοβέρδος, σημειώνοντας πως… «η δημοκρατία δεν εξάγεται».

Δείτε ακόμα...