ΣΥΡΙΖΑ: Νέο Πρόγραμμα, για την ενίσχυση της αστικής τάξης σε Ελλάδα και εξωτερικό

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς / Πηγή: Eurokinissi

Εγκρίθηκε την Παρασκευή από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του, ανοίγοντας και έτσι, την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου.

Στην συνεδρίαση του Π.Σ. ο Αλ. Τσίπρας -σηματοδοτώντας την πολιτική πρόταση διαχείρισης της αστικής εξουσίας και του εγκλωβισμού λαϊκών δυνάμεων σ΄αυτή- τόνισε οτι πρέπει “να προχωρήσουμε με θάρρος και σχέδιο στο κοινωνικό άνοιγμα της εναλλακτικής πρότασης για την πορεία της χώρας”, στο πλαίσιο της αποτυχημένης και επικίνδυνης σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης ‘περί εξανθρωπισμού του καπιταλισμού’.

Το πρόγραμμα πρόκειται να δοθεί στην δημοσιότητα σε επόμενο διάστημα, σύμφωνα όμως με διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε αυτή την στρατηγική υπηρέτησης του κεφαλαίου εγχώρια και διεθνώς, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλεται ως «υπεύθυνη δύναμη» κυβερνητικής διαχείρισης. Μια ‘υπεύθυνη δύναμη’ όπου θα καταφέρει καλύτερα έναντι άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων, να ‘ελέγξει’ λαϊκές δυνάμεις επιχειρώντας να πείσει οτι μπορεί να συνυπάρξουν τα λαϊκά συμφέροντα με αυτά του κεφαλαίου.

π.χ. στο όνομα της «καθολικής κάλυψης» των λαϊκών αναγκών προτείνεται η επικουρική «συμπληρωματική προς το ΕΣΥ» λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή την επιπλέον διεύρυνση της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Στο τομέα της οικονομίας, προκρίνει μέτρα διεξόδου στην αναπαραγωγή δράσης των ‘λιμναζόντων’ κεφαλαίων σε νέους τομείς κερδοφορίας, όπως αυτή της λεγόμενης ‘πράσινης ενέργειας’ , παρουσιάζοντας ως «δίκαιη» την πράσινη μετάβαση και… ενεργειακή δημοκρατία με μορφές όπως οι «ενεργειακές κοινότητες» που εφαρμόζονται ήδη, οι οποίες προωθούν παραπέρα τη στρατηγική ΕΕ και κεφαλαίου, που «εγγυάται» την κλιμάκωση της ενεργειακής φτώχειας για το λαό.

Επίσης υπόσχεται στο κεφάλαιο «διασύνδεση της έρευνας με την οικονομία της γνώσης», θεσμοθέτηση κατάλληλων διαδικασιών και «κινήτρων» για τη μεταφορά τεχνολογίας και τις «επενδύσεις υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου στην καινοτομία», η οποία γίνεται μέσο κερδοφορίας για το κεφάλαιο μέσω και της πρότασης του προγράμματός του για δημιουργία Πόλων Καινοτομίας με τη συνεργασία ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, όπως ακριβώς προωθεί και η κυβέρνηση με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί.

Προτείνει την «επενδυτική επιτάχυνση» με ζεστό κρατικό χρήμα ενίσχυσης του κεφαλαίου, το οποίο ονομάζει “κινητοποίηση δημόσιων, ιδιωτικών και κοινωνικών επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια σύνδεσης της πράσινης μετάβασης με την παραγωγική ανασυγκρότηση”. Επίσης την αύξηση των κρατικών επεμβάσεων του αστικού κράτους υπέρ των βιομηχάνων στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, «κατά προτεραιότητα σε επενδύσεις στη βιομηχανία και την καινοτομία», όπως η μείωση ενεργειακού κόστους, η διευθέτηση χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου, η «μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών αδειοδοτήσεων και πιστοποιήσεων», η θέσπιση φορολογικών κινήτρων κ.ά.

Αξιοποίηση της χρηματοδότησης με την ‘κινητοποίηση’ των πόρων του «Ταμείου Ανάκαμψης», του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των ΕΣΠΑ, για ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και για παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα ώστε να παίξει ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, ανάπτυξη του παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών θεσμών (επενδυτικών και συνεταιριστικών τραπεζών, ταμιευτηρίων, επενδυτικών ταμείων ειδικού σκοπού) κ.ά.

Και ενώ τα δίνει όλα στο κεφάλαιο, παράλληλα μιλά για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξησης του κατώτατου μισθού, διατήρησης των θέσεων εργασίας μετά την πανδημική κρίση, «αύξησης του εισοδήματος των εργαζομένων και δημιουργίας που όχι μόνο δεν έκανε και ως κυβέρνηση αλλά χειροτέρευσε τη θέση των εργαζομένων και στο τομέα της συνδικαλιστικής δράσης και αγώνων.

Και όλα αυτά τα εμφανιζόμενα φιλολαϊκά μέτρα, ενταγμένα στην πολιτική στήριξης της «ζήτησης» στην αγορά, και των λεγόμενων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης με «ισχυρά προγράμματα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας», δηλαδή την χρηματοδότηση του κεφαλαίου για παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης μέσω κρατικής επιδότησης.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...