ΣΥΡΙΖΑ: «Ώριμο κόμμα» αστικής διαχείρισης

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή 29 Μαΐου 2022
Φώτο Αρχείου / Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή 29 Μαΐου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κάθε προσπάθεια να επιβεβαιώσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι «ώριμο κόμμα» αστικής διαχείρισης. Με την εκλογή της Ράνιας Σβίγκου στη θέση του νέου γραμματέα του κόμματος, του Γ. Βασιλειάδη στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα και 38μελούς Πολιτικής Γραμματείας ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο.

Η πρόταση του Αλ. Τσίπρα για τοποθέτηση της Ράνιας Σβίγκου αιφνιδίασε και προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς φάνηκε ότι δεν ικανοποίησε κανένα απ’ τα εσωκομματικά «βιλαέτια», ούτε καν αυτό της «Ομπρέλας», παρότι προέρχεται απ’ αυτήν, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κοινή γραμμή της τάσης στην ψηφοφορία για την εκλογή της. Δεν έλειψαν όσοι ερμήνευσαν τη συγκεκριμένη πρόταση του Αλ. Τσίπρα ως επίδειξη της πλήρους κυριαρχίας του στο κόμμα και επισφράγιση της μετατροπής του σε αρχηγοκεντρικό.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Πολιτικής Γραμματείας, παρότι δεν συμπεριλαμβάνονταν στην πρόταση κατόρθωσαν να εκλεγούν οι Ν. Φίλης, Π. Λάμπρου και Αν. Καββαδία.

Για έναν ΣΥΡΙΖΑ «ώριμο κόμμα εξουσίας» μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, περιγράφοντάς τον προς την αστική τάξη σαν «αριστερό στην ψυχή και τις ιδέες του, αποτελεσματικό στις δράσεις του, ρεαλιστικό και αποφασιστικό στο πρόγραμμα και στις προθέσεις του», ένα κόμμα δηλαδή «αποφασιστικό» να υλοποιήσει τα προτάγματα του κεφαλαίου και ταυτόχρονα «αποτελεσματικό» στη χειραγώγηση του λαού με τον «φερετζέ» της «προοδευτικότητας».

Δεν έλειψαν και οι αναφορές που ευθέως παρέπεμπαν στο ΠΑΣΟΚ για «τον ήλιο της πολιτικής αλλαγής, της κοινωνικής δικαιοσύνης» κ.ο.κ. και φυσικά η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως πολιτική αλλαγή η εναλλαγή του κυβερνητικού διαχειριστή που θα υλοποιεί την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική. Και βέβαια η προσπάθεια η στρατηγική αυτή που φέρει την υπογραφή του κόμματός του, να «βγει λάδι», μέσα από τη δήθεν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση που παρουσίασε σαν «τον ένοχο και την αιτία» για την πολιτική στην Υγεία, την εργασία, την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, και με άγχος για το ότι οι υποτιθέμενες «εμμονές» της κυβέρνησης «υπομονεύουν» την «κοινωνική συνοχή».

Άλλωστε ζητώντας εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε οτιδήποτε άλλο πέρα απ’ το ξήλωμα αυτού του πλαισίου που συνδιαμόρφωσαν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και βαραίνει αφόρητα τη ζωή του λαού, αρκούμενος σε «φούσκες» του τύπου «να ξηλώσουμε τους μηχανισμούς της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ληστείας του δημοσίου πλούτου» κ.ά.

Για την επάνοδο στη διακυβέρνηση χρέωσε την Κεντρική Επιτροπή με την αποστολή της ενεργοποίησης όσων ψήφισαν για την εκλογή του στις 15 Μάη, της αντιστοίχησης της εκλογικής με την κοινωνική επιρροή ώστε να μην καταγράφονται «χαμηλές πτήσεις» στις κοινωνικές διεργασίες και με στόχο να μετατρέψουν το λαϊκό κίνημα σε «σκαλάκι» για να γίνουν ξανά χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Ενώ ξιφούλκησε κατά ομάδων και τάσεων – καρικατούρων, όπως είπε, που «εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών. Και μάλιστα, εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, να τα πω όλα. Ακόμη και του προέδρου του κόμματος».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...