ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Κατηγορητήριο για ό,τι τους … βολεύει

Επανεκκίνηση δρομολογίων: Τα τρένα ξεκίνησαν ...με κάποια «μπαλώματα» - Η αμαξοστοιχία Intercity που εκτελεί το πρώτο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα στα πλαίσια της επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου, διέρχεται από το σημείο της πολύνεκρης σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Δευτέρα 3 Απριλίου 2023.
Η αμαξοστοιχία Intercity που εκτελεί το πρώτο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα στα πλαίσια της επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου, διέρχεται από το σημείο της πολύνεκρης σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Δευτέρα 3 Απριλίου 2023. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

Κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με σκοπό τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Χτες εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορά για την τραγωδία των Τεμπών, καταγγέλλοντας «χάλκευση του ηχητικού υλικού με τις συνομιλίες» και «προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης για να δημιουργηθεί η αίσθηση του ανθρώπινου λάθους».

Σε ότι αφορά την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που συκοφάντησε όσο και το ΠΑΣΟΚ την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική, έρχεται τώρα και αξιοποιεί αποσπασματικά τα στοιχεία της Εξεταστικής και το πόρισμα του ΚΚΕ για να καταθέσει ένα κατηγορητήριο, το οποίο όμως κρύβει πίσω απ’ τις ξεκάθαρες ποινικές ευθύνες του Καραμανλή τις ευθύνες όλων των υπολοίπων για το έγκλημα των Τεμπών.

Οσων δηλαδή υλοποίησαν με ευλαβική προσήλωση τη στρατηγική «απελευθέρωσης» των Μεταφορών, μεταξύ αυτών και η δική του κυβέρνηση. Και αυτό που έχει βεβαίως σημασία είναι ότι το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επειδή τον βολεύει, χωρίς να ασχολείται με το σύνολο του προβλήματος που μπορεί να οδηγήσει σε «νέα Τέμπη».

Μετά την παράδοση του κατηγορητηρίου στην ΚΟ της ΝΔ η Θεοδώρα Τζάκρη κάλεσε τη ΝΔ να ψηφίσει τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής και να ενεργοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο πρώην υπουργός. Σημειωτέον, η κυβερνητική πλειοψηφία οχυρώνεται και πίσω απ’ τον διαβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών που διατηρήθηκε κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, αφού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργησή του.

Στο κατηγορητήριο σημειώνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έχει τελέσει τα εγκλήματα της έκθεσης κατ’ άρθρο 306 παρ. 2 ΠΚ και της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς.

Καταγγέλλεται επίσης ότι δεν θέσπισε νέους Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας ως όφειλε, αγνόησε την εμπιστευτική επιστολή που του απεστάλη προσωπικά στις 6-9-2021 από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθηγητή Φ. Τσαλίδη, με την οποία αυτός επισήμανε τον «ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μέγιστης σοβαρότητας» και αγνόησε τις συγκεκριμένες υποδείξεις σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας που περιέχονταν στις Εξώδικες Δηλώσεις – Γνωστοποιήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης.

Τέλος, συγγενείς των θυμάτων, ύστερα από σύσκεψη την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, ζητάνε την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη και προσανατολίζονται την ερχόμενη Τετάρτη να καταθέσουν στον ανακριτή όλα τα στοιχεία σχετικά με τη διαμόρφωση (μπάζωμα) του τόπου της τραγωδίας, λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των τρένων. Τέλος, αναμένεται να υποβάλλουν ονομαστικές μηνύσεις κατά προσώπων απ’ όλες τις αρχές που διαχειρίστηκαν το δυστύχημα τις πρώτες ώρες και τις επόμενες μέρες.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...