Μετ’ εμποδίων, κυρίως σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται οι διεργασίες ανασύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας, με ορίζοντα τη συγκρότηση του νέου εναλλακτικού αντιλαϊκού πόλου και εμφανή την αγωνία από την έλλειψή του για το αστικό πολιτικό σύστημα, έτσι όπως αποτυπώθηκε και στις τοποθετήσεις τους μέσα στη βδομάδα για τα 50χρονα από την αποκατάσταση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Στο ΠΑΣΟΚ η πορεία μοιάζει προσώρας βατή, καθώς μπροστά στην κάλπη για την ανάδειξη νέου προέδρου όλοι μετράνε τα λόγια και τις πράξεις τους, και η μόνη εξέλιξη της βδομάδας που πέρασε ήταν η απόσυρση της υποψηφιότητας της Μιλένας Αποστολάκη για την προεδρία.
Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, η ρότα είναι τρικυμιώδης. Η νέα βδομάδα ξεκινάει με μείον έναν βουλευτή στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς την Πέμπτη με απόφαση Κασσελάκη τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ο Π. Πολάκης, μετά τη φραστική επίθεσή του σε συνεργάτιδα του Αδ. Γεωργιάδη σε συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής. Ακολούθησε μια ταραγμένη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου προσήλθε ο Π. Πολάκης προκειμένου να ζητήσει τον λόγο για την αποπομπή του. Το …παράδοξο είναι ότι ο Χανιώτης βουλευτής συνεχίζει να είναι στα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, με άλλα στελέχη, που βρίσκονται κοντά στους λεγόμενους «87» του κόμματος, να καλούν σε άμεση απομάκρυνσή του και από αυτά, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι στην πορεία του χρόνου θα επανέλθει στην κοινοβουλευτική ομάδα, μιας και η στήριξη που προσφέρει στον Στ. Κασσελάκη είναι πολύτιμη.
Την ίδια ώρα η αντιπαράθεση καλά κρατεί ενόψει του καταστατικού συνεδρίου του Οκτώβρη. Η αποχώρηση του Γ. Δραγασάκη, σε συνδυασμό με σεναριολογία που εμπλέκει τον πρώην πρόεδρο Αλ. Τσίπρα σε σχεδιασμούς ίδρυσης νέου φορέα, χαρακτηρίζεται από πολλούς ο προάγγελος νέας μαζικής εξόδου στελεχών και άλλης μιας διάσπασης.
Για μια τέτοια εξέλιξη προετοιμάζουν εικόνες όπως αυτή της Τετάρτης, οπότε η συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου τινάχτηκε στον αέρα όταν μέλη της έθεσαν το ζήτημα της χρονικής μετάθεσής του, προκειμένου να μη συμπέσει με τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Ο Στ. Κασσελάκης αντέδρασε έντονα και προέτρεψε όποιον δεν συμφωνεί να περάσει στην έξοδο… Οκτώ μέλη της ΚΟΕΣ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, αφού πρώτα ο πρόεδρος προσκλήθηκε να ανακαλέσει, πράγμα που δεν συνέβη.
Η αντιπαράθεση για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, ώστε να μην συμπέσει με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται για λόγους «πολιτικού πολιτισμού», όπως πολλοί δημόσια υποστηρίζουν, όσο γιατί – όπως είναι γνωστό – οι διαφωνούντες με τον Στ. Κασσελάκη προσδοκούν στην ανάδειξη ενός προέδρου που θα «τρέξει» την υπόθεση της ενιαίας κεντροαριστεράς, κάτι που αρνούνται οι σημερινοί πρόεδροι των δύο κομμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, τις προηγούμενες μέρες φούντωσαν τα περί ύπαρξης διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στον Στ. Κασσελάκη και στον Ν. Ανδρουλάκη, μετά και την πρόσφατη ταυτόχρονη επίσκεψή τους στην Κύπρο και τα συγχαρητήρια που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σε εκείνον του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία του να συναντηθεί με την Χαρίτα Μάντολες, καλώντας τους σε σχετικές «κοινές πρωτοβουλίες» στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου.