ΣΥΡΙΖΑ: “Προοδευτική” διακυβέρνηση με ΝΑΤΟϊκό προσανατολισμό

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Το ΝΑΤΟϊκό προσανατολισμό της επόμενης “προοδευτικής κυβέρνησης” αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που έκανε η δική του κυβέρνηση για να βάλει τη χώρα στο κάδρο των πιο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου.

Καθόλου τυχαία άλλωστε δεν ήταν η αναφορά στην εκκίνηση του «Στρατηγικού Διαλόγου» και το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ που έχει μετατρέψει της χώρα μας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, αναβαθμίζοντας τη βάση της Σούδας και αξιοποιώντας νέες περιοχές και εγκαταστάσεις, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν η πρόσφατη αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την απόβαση χιλιάδων στρατιωτών, στρατιωτικών μέσων και υλικών που κατευθύνθηκαν στη γιγαντιαία άσκηση -πρόβα πολέμου “ Defender Europe”, που έβαλε στόχο τη Ρωσία.

Πιο πρόσφατο το παράδειγμα της βάσης της Σούδας, από όπου απογειώθηκε αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που είχε εμπλοκή στο ρωσο-βρετανικό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει σαφή αναφορά στην Αμερικανική βάση.

Σαν να μην έφτανε η κατάπτυστη συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της, αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής, Συμφωνίας των Πρεσπών που «άνοιξε νέες δυνατότητες ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην περιοχή και στην ευρωπαϊκή της προοπτική», «καρφώνοντας» τη ΝΔ ότι «δέσμια των εσωκομματικών της» αργεί να κυρώσει τα μνημόνια που προβλέπει η συμφωνία.

Αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας μεταξύ άλλων, είναι η εκπαίδευση στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα των Ενόπλων Δυνάμεων της Β. Μακεδονίας από Έλληνες Αξιωματικούς και η εναέρια αστυνόμευση ( air policing) την οποία έχει αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θύμισε με αυτό τον τρόπο ότι επί διακυβέρνησής του κατάφερε να προωθήσει παραπέρα τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, και παράλληλα τη συμβολή του στην προσπάθεια άμβλυνσης αντιιμπεριαλιστικών διαθέσεων, παρουσιάζοντας και εδώ ως «μονόδρομο» για το λαό τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, φτάνοντας να παρουσιάζει ως και με μανδύα «διεθνισμού» τις βρομοδουλειές του ΝΑΤΟ και τις κολιγιές με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ.

Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι η σταθερή επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή και να λάβει μεγαλύτερο κομμάτι απ’ την πίτα που πρόκειται να κοπεί.

Ο κοινός τόπος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στην εξωτερική πολιτική δείχνει τη στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων που εργάζονται για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ξεχωριστό στοιχείο σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές αυτές επιλογές είναι βέβαια και η «προέκταση» της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εσωτερικό, η εξωτερική πολιτική και ο «εθνικός» στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης και των συμφερόντων της στην περιοχή, μέσα και από την αναβάθμιση των ρόλων της στα ευρωατλαντικά σχέδια.

Γι’ αυτό γίνεται, σκοπίμως, λόγος για το «εθνικό» συμφέρον, που δεν είναι άλλο απ’ την προσπάθεια της αστικής τάξης να ζητήσει μεγαλύτερο μερίδιο στη μοιρασιά της λείας στην περιοχή, αξιοποιώντας τη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αλλά και επιχειρώντας πιο αποφασιστικά να «λύσει» μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούν τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Αυτός είναι ο ψεύτικος προοδευτισμός του ΣΥΡΙΖΑ, η εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, που αυξάνουν τους κινδύνους για όλους τους λαούς.

Το πραγματικά προοδευτικό όμως είναι η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τις πολεμικές εμπλοκές αλλά και τις συμφωνίες της ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο.

Το πραγματικά προοδευτικό για το λαό είναι οι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τους γείτονες λαούς, που μπορεί να τα διεκδικήσει μόνο σε σύγκρουση με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, την αστική τάξη και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα σχέδια τους.

Ο.Π

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...