ΣΥΡΙΖΑ: “Σημαιοφόρος” στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια

Υπογραφή συμφωνίας των «Πρεσπών» μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ
Φώτο Αρχείου / Υπογραφή συμφωνίας των «Πρεσπών» μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο χωρίο Ψαράδες στις Πρέσπες, παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, Κυριακή 17 ιουνίου 2018 / Πηγή: Eurokinissi (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Το ρόλο του “σημαιοφόρου” και πρωταγωνιστή στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια θέλει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από το βήμα του 1ου Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας υπέδειξε στην κυβέρνηση της ΝΔ «να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της Συμφωνίας και να προβεί σε σημαντικά βήματα. Να διοργανώσει φέτος στην Αθήνα το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, για να υπάρξουν πολλές νέες συμφωνίες, να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία, που εκκρεμούν, και βέβαια να προχωρήσουμε με την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα».

Προβάλλοντας την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, σαν προσόν για το κόμμα του, ισχυρίστηκε ότι «αυτή είναι η διαφορά μας από τους εθνικιστές πολιτικούς, που χτίζουν όλο και πιο ψηλά τα τείχη». Συσκοτίζοντας συνειδητά οτι τόσο η ΝΔ όσο και τα άλλα αστικά κόμματα, ότι αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία» για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Θέλοντας να δείξει την ταύτισή του ΣΥΡΙΖΑ με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ο Αλ. Τσίπρας θύμισε για το ποιος υπαγόρευσε τη Συμφωνία, αναφέροντας ότι «είχαμε τη στήριξη του ΟΗΕ και την πολύτιμη συμβολή του κ. Νίμιτς, είχαμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και των ΗΠΑ» και απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας για την αστική τάξη της Ελλάδας, για την οποία αποτελεί «βάση στρατηγικής συνεργασίας».

Ταυτόχρονα εκδήλωσε την προθυμία να ‘βάλει πλάτη’ αν χρειαστεί στην προώθηση κι άλλων διευθετήσεων στην περιοχή, στέλνοντας μήνυμα στη Βουλγαρία «να κάνει το μεγάλο βήμα μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία και να πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν», αλλά και στον πρωθυπουργό του Κοσόβου «να προχωρήσει ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας με τη στήριξη όλων μας».

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο κινούμενος, έκανε κριτική στην ΕΕ για την κωλυσιεργία της, «που απομειώνει το βάρος της στη διεθνή αρένα του ανταγωνισμού», λέγοντας ότι «δεν αρκεί η ΕΕ να αναπτύσσει νέες μεθοδολογίες για τη διεύρυνση, αλλά πρέπει να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αλλιώς θα βρίσκεται συνεχώς σε αδυναμία να διαχειριστεί τις εξελίξεις ακόμα και στη γειτονία της, και ιδίως έναντι άλλων παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...