ΣΥΡΙΖΑ: «Θετικός» στις απαλλαγές στο κεφάλαιο που θα πληρώσει ο λαός

ΣΥΡΙΖΑ Βουλή
Πηγή: Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίστηκε ξανά «Θετικός» στις απαλλαγές στο κεφάλαιο που θα πληρώσει ο λαός. Χτες στην Βουλή συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας για τα «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». Με αυτό η κυβέρνηση μειώνει τον μεικτό μισθό και προωθεί τη σταδιακή απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από την Κοινωνική Ασφάλιση. Ακριβώς δηλαδή ότι προβλέπουν το «πόρισμα Πισσαρίδη» και οι βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η κυβέρνηση γι’ άλλη μια φορά, συνάντησε την σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των μονοπωλίων. Το γεγονός επιβεβαίωσε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στην παρέμβασή του, πλειοδοτώντας για τον πακτωλό χρημάτων που κατευθύνεται στο κεφάλαιο, δηλώνοντας ότι καλώς η κυβέρνηση ενισχύει επιχειρήσεις όπως η «Aegean» και ότι περισσότερα ακόμα πρέπει να δοθούν για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, πέρα απο τις …παρατηρήσεις για το… ύφος στελεχών της κυβέρνησης και την «απουσία συναισθηματικής νοημοσύνης», οι «παρατηρήσεις» του Αλ. Τσίπρα στο νομοσχέδιο της ΝΔ, αφορούσαν διαχρονικά αιτήματα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, όπως π.χ. τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, τις προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών και την ένταξή τους στα ΒΑΕ, τις αυξήσεις και άλλα αιτήματα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση όχι μόνο δεν τα τήρησε, αλλά διατήρησε και επέκτεινε τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που σήμερα πληρώνει ο λαός.

Ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του αντεργατικού νόμου του Υπουργείου Εργασίας 25/11/2020
Ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του αντεργατικού νόμου του Υπουργείου Εργασίας 25/11/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Για να αποφύγει την δική του κυβερνητική περίοδο και οτι και ο ίδιος ταυτίζεται με τη ΝΔ στην εμπορευματοποίηση της υγείας, κατέφυγε στο…επιχείρημα ότι μπορεί η πολιτική τους να είναι ίδια, ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση την εφαρμόζει από ιδεοληψία και ιδεολογική αντίθεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ η δική του την εφάρμοσε λόγω του …μπαμπούλα της τρόικας, που, όπως είπε, σήμερα δεν υπάρχει και άρα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η στρατηγική σύμπλευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι συστηματική

  • ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος μη. Για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματικών ομίλων, είπε ότι «οποιαδήποτε μείωση και ελάφρυνση είναι θετική», αλλά ότι «η κριτική μας είναι αν την ελάφρυνση του ασφαλιστικού κόστους την επωμιζόταν ο κρατικός προϋπολογισμός θα ήταν θετικό μέτρο, όταν τη χασούρα θα την επωμιστεί ο ΟΑΕΔ, αυτό που κάνετε είναι να στερείτε απ’ τους ίδιους τους εργαζόμενους παροχές που πρέπει να δίνει», ανέφερε, λες και δεν πρόκειται σε κάθε περίπτωση για χρήματα του λαού που θα έπρεπε να κατευθύνονται για την κάλυψη των δικών του αναγκών.
    Δηλαδή, στο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη στο κεφάλαιο, αλλά λένε να μην είναι σε βάρος του ΟΑΕΔ, αλλά του κρατικού προϋπολογισμού. Δηλαδή να το πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, αλλά από άλλη τσέπη, ως φορολογούμενοι. Για τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, το θέμα είναι από ποια τσέπη των εργαζομένων θα βγουν τα χρήματα για να πάνε προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Γι΄αυτό και είναι ψευτοδίλημμα το ερώτημα που θέτει στο λαό: «Τι θέλετε, να μειωθούν τα έσοδα του ΟΑΕΔ ή να αυξηθεί η φορολογία σας;» βάζοντας σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους με τους άνεργους.
  • Η σύμπτωση απόψεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη στήριξη των μονοπωλίων. Ο Τσίπρας είπε, να στηριχθεί η “Aegean”, αλλά ας ασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας ή ας πάνε κάποιες μετοχές στο Δημόσιο. Δηλαδή, όπως οι μετοχές που πήρε το Δημόσιο από τις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση. Που έδωσε 40 δισ. ευρώ το Δημόσιο για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και σήμερα έγιναν φύλλο και φτερό και το μόνο που έχει απομείνει είναι τα 40 δισ. που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα.
  • Υπάρχει σύμπλευση και στην ανάγκη διαχείρισης της ακραίας φτώχειας μέσα από τα διάφορα επιδόματα. Συμπλέουν στους δικαιούχους του ελάχιστου. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ λέει μαζί με τη ΝΔ, ότι ο λαός, τα πλατιά λαϊκά στρώματα πρέπει να συμπιέσουν τις ανάγκες τους, να συμπιέσουν τις απαιτήσεις τους και να βολευτούν με τα ψίχουλα…
Ο Α. Τσίπρας κατά τη συζήτηση του αντεργατικού νόμου του Υπουργείου Εργασίας 25/11/2020
Ο Α. Τσίπρας κατά τη συζήτηση του αντεργατικού νόμου του Υπουργείου Εργασίας 25/11/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Η φτώχεια δεν είναι ‘φυσικό’ φαινόμενο ή αναπόφευκτο, είναι απόρροια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής – ανάπτυξης είτε με κρίση είτε με ανάκαμψη. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, γεννά φτώχεια και εξαθλίωση. Γιατί στερεί τον κοινωνικό πλούτο που δημιουργούν οι εργαζόμενοι. Το κεφάλαιο συσσωρεύει τον πλούτο σε όλο και λιγότερα χέρια. Γι’ αυτό όχι τυχαία, τα αστικά κόμματα «συνταγματοποίησαν» τη φτώχεια. Έβαλαν μέσα στο Σύνταγμα το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Γνωρίζουν καλά ότι τις επόμενες δεκαετίες, αν η εργατική τάξη και ο λαός δεν πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους με την δική τους εξουσία, θα συνεχίσουν να ζουν με εκτεταμένη φτώχεια.

Δείτε ακόμα...