ΣΥΡΙΖΑ: Τον Σεπτέμβρη η εκλογή νέου προέδρου

Δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο Μέγαρο, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023.
Δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο Μέγαρο, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για την αλλαγή ηγεσίας και «επανίδρυσης» του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας.

Όπως αποφασίστηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογή του νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Οι υποψηφιότητες για την προεδρία θα κατατεθούν στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιούλη.

Σύμφωνα με την απόφαση, που λήφθηκε εν μέσω αντικρουόμενων προτάσεων και προκαλώντας αντιδράσεις, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί «διαρκές συνέδριο» και η εκλογή ηγεσίας θα λάβει χώρα στις 10 Σεπτέμβρη σε περίπτωση που υπάρξουν μόνο δύο υποψήφιοι.

Εάν υπάρξουν περισσότεροι η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 3 Σεπτέμβρη. Έκτακτο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος θα είναι ο νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής θα προταθεί η Όλγα Γεροβασίλη. Γραμματέας θα είναι ο Διονυσης Καλαματιανός. Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τις σημερινές αποφάσεις, είναι η ανακοίνωση του Χρήστου Σπίρτζη, ότι θα παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία ζητώντας το ίδιο να πράξουν και τα υπόλοιπα μέλη και να βγουν από την νέα κεντρική επιτροπή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Χρ. Σπιρτζης, είπε ότι είναι απαράδεκτο να γίνεται εκλογή προέδρου τον Αύγουστο χωρίς να έχουν τοποθετηθεί σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Ο ιδιος ζητά, να παρουσιάσουν οι υποψήφιοι αναλυτικά τις θέσεις τους σε θέματα σημαντικά όπως: τα εθνικά, τη μουσουλμανική μειονότητα, την φορολογία, μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Την ίδια θέση φαίνεται να ακολουθεί και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος με ανάρτησή του διαχωρίζει τη θέση του από την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, ζητώντας έκτακτο συνέδριο με εκλογή όλων των οργάνων και του Πρόεδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...