Συζητήσεις στην ΕΕ για ειδική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

Στο φόντο της αυξημένης κινητικότητας των ΗΠΑ στην περιοχή, η ΕΕ ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν συζητήσεις μεταξύ των κρατών – μελών για τη δημιουργία μιας ειδικής αποστολής της ΕΕ για την «ασφάλεια» στην Ερυθρά Θάλασσα, με αφορμή τις αυξανόμενες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, αναφέρθηκε στο ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στη βάση μιας πρότασης που θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Ο Στάνο είπε πως αυτή η αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι μια εντελώς νέα διαδικασία και δεν θα βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα ναυτική επιχείρηση «ΑΤΑLΑΝΤΑ» που είχε δημιουργηθεί προ ετών για την «ασφάλεια» στην Ερυθρά Θάλασσα και στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό.

«Είναι προφανές ότι η ΕΕ έχει συμφέρον να αποκαταστήσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, που είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για το εμπόριο», δήλωσε.

Στο μεταξύ, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες την ανάπτυξη του «HMS Richmond» (F-239), του τρίτου σκάφους που αποστέλλεται στη Μέση Ανατολή, ως στοιχείο της Επιχείρησης «Prosperity Guardian», για την ενίσχυση της βρετανικής ναυτικής επιρροής στην περιοχή.

Στη Ραμάλα μετέβη χτες από το Ισραήλ η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία συνάντησε τον Παλαιστίνιο ομόλογό της, Ριγιάντ αλ Μάλκι. Η Μπέρμποκ αναφέρθηκε στη δήθεν «ξεκάθαρη» υποστήριξη της Γερμανίας στην ανάγκη «προστασίας των αμάχων» στη Γάζα.

Ανακοίνωσε δε πως το Βερολίνο δεν αντιτίθεται πλέον στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter από τη Βρετανία στη Σαουδική Αραβία.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς μετέβη χτες στο Κάιρο συναντώντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α.Φ. Σίσι.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...