Συζήτηση με τον άνθρωπο που κατέγραψε σε βίντεο την φοβερή καταστροφή στο Μάτι

Πυρκαγιά στο Μάτι

Συμπληρώνονται φέτος δύο χρόνια από την μεγάλη καταστροφή στο Μάτι στην Ανατολική Αττική. Σε αυτά τα τραγικά γεγονότα έχασαν τη ζωή τους 102 συνάνθρωποί μας και κάηκαν περίπου 12.600 στρέμματα.

Το alt.gr με αφορμή τη « Μέρα του Περιβάλλοντος» συνάντησε και συζήτησε με τον κ. Βερυκοκίδη Νίκο που έζησε τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι τον Ιούλη 2018 και μας είπε:

«Ήταν Δευτέρα 23 Ιούλη 2018, μία ζεστή μέρα και τίποτα δεν φαινόταν το πώς θα εξελισσόταν η υπόλοιπη μέρα. Το μεσημέρι έπεσα να κοιμηθώ γύρω στις τέσσερις. Είμαστε λίγο-πολύ εκπαιδευμένοι στην περιοχή και μάλιστα υποψιασμένοι για τις πυρκαγιές. Το πολύπειρο μάτι κάτι έπιασε, μετά κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει. Έντονη η μυρωδιά καπνού. Σηκώνομαι από το κρεβάτι. Ήταν γνωστό ότι είχε πιάσει φωτιά στην Κινέττα. Βγήκα έξω και φάνηκε ότι είχε πιάσει φωτιά στο βάθος του ορίζοντα, κάπου στην Πεντέλη. Αμέσως σήμανε συναγερμός γύρω στις 4:30 με 5:00 και ο καπνός είχε αρχίσει να γίνεται όλο και πιο πυκνός και πιο απειλητικός. Η φωτιά είχε φτάσει κοντά στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Αμέσως σκέφτηκα για τη μητέρα μου η οποία ήταν μεγάλης ηλικίας και δεν είχε πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει. Τηλεφώνησα σε κάποιους φίλους για να φέρουν το αυτοκίνητό τους, να μεταφέρουν τη μητέρα μου. Τα πράγματα όσο περνούσε η ώρα γίνονταν ακόμη χειρότερα και ο ήλιος είχε σκεπαστεί από τον καπνό. Από το βουνό κατέβαινε ο καπνός προς τα κάτω και ο αέρας είχε κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Έβαλα τη μητέρα μου στο αυτοκίνητο και με τη μηχανή μου κατέβηκα στη θάλασσα. Η φωτιά έφτασε σε 15 λεπτά και αν είχαμε καθυστερήσει θα μας προλάβαινε και δεν θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε με τίποτα. Στη παραλία είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300 άτομα με τα αυτοκίνητά τους και δίπλα στη θάλασσα είχε φτάσει ήδη η φωτιά.

Ο καπνός ήταν αποπνικτικός και είχε δημιουργηθεί ένα μικροκλίμα λόγω της υγρασίας και της θερμοκρασίας το οποίο έμοιαζε πολύ με ανεμοστρόβιλο. Ο καπνός είχε σκεπάσει τα πάντα και είδα ένα παιδάκι με τη μητέρα του που είχε εγκαύματα πολύ σοβαρά. Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών προσπαθούν να αναπνεύσουν, χρησιμοποιώντας τις μπλούζες τους για να καλύψουν τα πρόσωπά τους, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα και άλλοι που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Ο ένας έπαιρνε τηλέφωνο τον άλλον, τους συγγενείς τους για να δουν αν είναι καλά. Επικρατούσε μια κατάσταση χάους και η φωτιά είχε φτάσει μέχρι τις παρυφές της θάλασσας. Υπήρξαν κάποιες πληροφορίες ότι θα ερχόντουσαν πλοία του Λιμενικού, αλλά δεν ήρθε τίποτε. Κάποια στιγμή ήρθε ένα όχημα της Πυροσβεστικής και μετά από πολλές προσπάθειες και με δυσκολία πήρε τα παιδιά και ένα παιδί με εγκαύματα. Προς το τέλος και γύρω στις 3.00 τα ξημερώματα μας ειδοποίησε η Πυροσβεστική, ότι θα μπορούσαμε να φύγουμε γιατί άνοιξε η Λεωφόρος Μαραθώνος και σιγά-σιγά μπόρεσε ο κόσμος να απεγκλωβιστεί και να φύγει. Η κατάσταση ήταν τραγική γιατί εγώ εν τω μεταξύ είχα στο νου μου ότι το σπίτι μου είναι πιθανό να έχει καίει.

Σιγά – σιγά σε κάποια φάση πήρα το μηχανάκι ανέβηκα τη διαδρομή για να πάω στο σπίτι και στη διάρκεια της διαδρομής ανάμεσα από φωτιές υπήρχαν κατοικίες που ακόμα καιγόταν, ώσπου έφτασα στο σπίτι. Η κατάσταση ήταν επικίνδυνη αφού τα πάντα είχαν καεί και καίγονταν μέχρι και τα αλουμινένια πατζούρια. Κάποιος φώναξε σε ένα περιπολικό μήπως μπορεί να έρθει ένα πυροσβεστικό για να σβήσει τη φωτιά που έκαιγε το σπίτι. Υπήρχε παντού χάος.

Από την αρχή που εκδηλώθηκε η φωτιά δεν υπήρχε πληροφόρηση και επικρατούσε ένα γενικότερο αλαλούμ στο συντονισμό της κατάσβεσης και της διάσωσης από την Πολιτική Προστασία. Δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο. Όταν είμαστε στριμωγμένοι, σε κάποια φάση όταν αισθάνθηκα σχετικά ασφαλής, σε σχέση με τη μητέρα μου και μένα, είπα ότι έχω στο μυαλό μου ότι πρέπει να αποτυπώσω αυτή την καταστροφή, περισσότερο για να το δείξω στους φίλους μου τι είχε συμβεί. Με το τηλέφωνό μου τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο.

Μετά από μια βδομάδα κάποιος φίλος, μου είπε ότι το υλικό με το βίντεο και τις φωτογραφίες καλό θα ήταν να το δώσουμε στον 902.

Έδωσα το βίντεο και τις φωτογραφίες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δει όλος ο κόσμος τι είχε συμβεί εκείνη την ημέρα. Το βίντεο είχε μεγάλη επισκεψιμότητα.

Πέρα από την τραγικότητα της κατάστασης εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την εκδήλωση τέτοιων τραγικών καταστάσεων καθώς και τις συνέπειες για τον κόσμο της βιοπάλης.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ό,τι έχει σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, με την καθημερινή ζωή του λαϊκού κόσμου και σχετίζεται με την αντιπυρική προστασία, την προστασία από τις πλημμύρες, τους σεισμούς και γενικότερα από την εκδήλωση φυσικών φαινομένων και τα ζήσαμε στη Μάντρα, την Πάρνηθα, την Ηλεία, τον μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας, οι κυβερνήσεις δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, θωράκισης και προστασίας.

Για τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις αυτά τα μέτρα προστασίας από φυσικά φαινόμενα δεν αποτελούν πηγή κέρδους.

Το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων στρέφεται σε ότι μπορεί να αποδώσει κέρδος για τους επιχειρηματίες.

Για το Μάτι τα προηγούμενα χρόνια και ειδικότερα το 2018 είχαν γίνει επισημάνσεις για όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, ότι δεν είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πυροπροστασία.

Οι υπουργοί των κυβερνήσεων αντίθετα ισχυρίζονταν κατά την πάγια τακτική τους ότι έχουν παρθεί όλα τα μέτρα.

Μάλιστα ο υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Καμμένος ισχυρίστηκε μετά την καταστροφή στο Μάτι, ότι η ευθύνη ήταν στους κατοίκους του Ματιού γιατί είχαν φτιάξει τα σπίτια τους σε περιοχές που είχαν πεύκα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...