Συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές – “Νόμιμες” παρακολουθήσεις, στο απυρόβλητο το θεσμικό πλαίσιο που τις επιτρέπει

Συζήτηση στη βουλή για τις υποκλοπές
Πηγή: Eurokinissi

Κυνικός απολογητής του σκοτεινού θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την παρακολούθηση και το φακέλωμα των πάντων ήταν ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, σχετικά με τις παρακολουθήσεις – υποκλοπές.

Υποστήριξε ότι μια «αστοχία» και ένα «μεμονωμένο σφάλμα» δεν θα πρέπει να θέσουν σε αμφισβήτηση «τον εθνικό βραχίονα του κράτους».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «νόμιμη επισύνδεση» την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς «η διαδικασία κινήθηκε κανονικά, με έγκριση εισαγγελέως με την διάταξη που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ», αλλά  «υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό». 

Ωστόσο, απέφυγε ακόμη και τώρα να δημοσιοποιήσει τους λόγους «εθνικής ασφάλειας» που επέβαλαν την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, τον οποίο προέτρεψε «εάν επιμένει» να αμφισβητεί την νομιμότητα αυτής της απόφασης να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Στο όνομα της διαφάνειας δεν θα κάνουμε φειγ βολάν τα δελτία της ΕΥΠ», ισχυρίστηκε. 

Ο πρωθυπουργός εμφάνισε την απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του ως «θαρραλέα» ανάληψη ευθύνης από την πλευρά του. Επέκρινε δε τον ΣΥΡΙΖΑ πως η δική του κυβέρνηση ήταν που αφαίρεσε τον δεύτερο εισαγγελέα από την ΕΥΠ, τον οποίο η ΝΔ θα επαναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση απέρριψε το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, καθώς δεν μπορούν «να νοιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο», επικαλούμενος μάλιστα την περίπτωση της Χρυσής Αυγής!

Αναλώθηκε στην ανακοίνωση «αλλαγών» στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ που τάχα «ενισχύουν την λογοδοσία και την διαφάνεια» (όπως ο έλεγχος από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής), αλλά δεν αμφισβητούν ούτε στο ελάχιστο αυτό το αντιδραστικό και πολυδαίδαλο πλέγμα νόμων και ευρωενωσιακών οδηγιών, ιδίως ως προς το σκέλος των παρακολουθήσεων, διαμηνύοντας ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών «θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της».

«Σηκώνοντας το γάντι» της υποκριτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αφήνει εκτός κάδρου αυτό ακριβώς το θεσμικό πλαίσιο φαλκίδευσης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, το οποίο ενίοτε …οδηγεί και σε «αστοχίες», επέκρινε τον Αλ. Τσίπρα ότι ζητάει εκλογές για να οδηγήσει τη χώρα σε αστάθεια. «Πάει πολύ να με χαρακτηρίζετε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης εσείς, που σας έχουν καταγγείλει πέντε πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις», είπε. «Και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός όπως και η σύζυγος και η κόρη μου», ανέφερε ακόμη, επικαλούμενος σχετικό δημοσίευμα. 

Επέκρινε δε το ΠΑΣΟΚ πως η σύμπλευση του με τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι απόλυτη» και σε αυτό το θέμα. «Γι αυτό και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ διερωτούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει τελικά Τσίπρας», όπως είπε. 

Υποστήριξε επίσης πως συμφέροντα «εντός και εκτός Ελλάδας» θέλουν αδύναμη την κυβέρνηση. «Γνωρίζω καλά και τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής, φιλελεύθερης πορείας που σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα μας. Σε όλους αυτούς να απευθύνω σταράτα λόγια: Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα λιμάνια από τα οποία κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές», ανέφερε. 

Η τοποθέτηση του Α. Τσίπρα

Χαρακτηρίζοντας «αποκλειστικό υπεύθυνο» παραβίασης του Συντάγματος, και «ιθύνων νου» για τις παρακολουθήσεις του Ν. Ανδρουλάκη, τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να προσπεράσει και τελικά να συγκαλύψει τη συμφωνία του κόμματός του με το πανάθλιο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις υποκλοπές και που έχουν συνδιαμορφώσει όλα τα κυβερνητικά κόμματα των τελευταίων ετών.

Με συχνή επαναφορά του ερωτήματος «γιατί παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης», κατηγόρησε τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι έδωσε εντολή για την παρακολούθηση του «γιατί ήθελε να ελέγξει τις εξελίξεις» την περίοδο της εσωκομματικής εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ενόψει των εκλογών με το νέο εκλογικό νόμο που απαιτεί κυβερνήσεις συνεργασίας.  

Περιορίζοντας το σοβαρό θέμα των παρακολουθήσεων στο πλαίσιο της «καθεστωτικής αντίληψης και της πρωτοφανούς αλαζονείας της κυβέρνησης», της οποίας ζήτησε την παραίτηση, άφησε στο απυρόβλητο ένα ολόκληρο σύστημα που έχει στηθεί με νόμους και οδηγίες της ΕΕ όπου επιτρέπονται οι παρακολουθήσεις από κρατικές υπηρεσίες, ξένες πρεσβείες, παρακρατικούς μηχανισμούς ακόμα και οικονομικά συμφέροντα. Μάλιστα, εμφάνισε την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη ως «θεσμική εκτροπή», βγάζοντας λάδι την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση για την οποία είναι «κανονικότητα» όλο αυτό το άθλιο καθεστώς που επιτρέπει το φακέλωμα, τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές είτε με «νόμιμο», είτε με παράνομο τρόπο. 

Οσον αφορά την υπόθεση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως η παρακολούθησή του έγινε γιατί εξερευνούσε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ήθελε να δώσει ασυλία σε υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών για δάνεια και υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ δεν είπε κουβέντα για τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Υποκριτικά κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει το άρθρο 87 του νόμου 4790 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και απαγορεύει στην ΑΔΑΕ τη γνωστοποίηση της άρσης του απορρήτου στους παρακολουθούμενους αλλά κουβέντα δεν είπε για την τροπολογία που ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της υπογραφής του δεύτερου εισαγγελέα της ΕΥΠ για τη διεξαγωγή των παρακολουθήσεων.

Σημειώνοντας ότι αμέσως μετά τις εκλογές, το πρώτο πράγμα που έπραξε η κυβέρνηση ήταν να περάσει την ΕΥΠ στην ευθύνη του πρωθυπουργού ενώ κατακαλόκαιρο πέρασε νόμο για τον διορισμό του νέου διοικητή ο οποίος μάλιστα, δεν πληρούσε τα προσόντα, κατηγόρησε συνολικά τα κυβερνητικά στελέχη ότι έδωσαν ψεύτικες καταθέσεις όταν κλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι τοποθετήσεις των Κ. Βελόπουλου και Γ. Βαρουφάκη

Ούτε οι Γ. Βαρουφάκης και Κ. Βελόπουλος έθιξαν το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο στις ομιλίες τους στην Ολομέλεια της Βουλής για τις υποκλοπές-παρακολουθήσεις. 

Ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «υπερψηφίζουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ» προσθέτοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί και η παρακολούθηση του ΚΚΕ. Ζήτησε ακόμα να υπάρξει ενημέρωση για το τι έκανε η ΕΥΠ για να προστατεύονται Έλληνες πολίτες από τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής NSA.

Είπε ακόμα πως «το τηλέφωνο μου παρακολουθείτο από το 2015» και πως όταν ήταν στη συγκυβένρηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ένα βανάκι της γερμανικής πρεσβείας ήταν έξω από τα γραφεία τους και έκανε υποκλοπές. Ανέφερε ότι «ποτέ δεν είπα ότι με παρακολούθησε ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ» και πως «δεν πιάστηκε η ΕΥΠ του Τσίπρα να παρακολουθεί».

Στην μετατροπή της ΕΥΠ σε «κομματικό εργαλείο» εστίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με τις παρακολουθήσεις-υποκλοπές.

Υποστήριξε ότι η ΕΥΠ «έχει μετατραπεί σε ρουφιανομάγαζο της κάθε κυβέρνησης, προσθέτοντας πως αντί να προστατεύει την «εθνική ασφάλεια» έχει φτιαχτεί μια Υπηρεσία Πληροφοριών «που προστατεύει τον πρωθυπουργό».Επικαλούμενος το παράδειγμα της Μοσάντ, υποστήριξε πως «αυτά, οι σοβαρές χώρες τα έχουν λυμένα».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...