Συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τη ματιά αρθρογράφου “Λιμενικών Νέων”

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
Πηγή: Eurokinissi

Σε άρθρο με τίτλο «Τα σύκα – σύκα και η σκά(ρ)φη- σκά(ρ)φη» η ιστοσελίδα limenikanea.gr παρουσιάζει συνοπτικά τις θέσεις των κομμάτων κατά την πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Χωρίς να ερμηνεύει την στάση των κομμάτων καλεί τους αναγνώστες να δουν “αν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων”.  Παρατίθεται στη συνέχεια το άρθρο:

“Σταράτες κουβέντες. Για πολλά θέματα, που τα κόμματα απλόχερα μοιράζουν υποσχέσεις  και εκφράζουν λόγια συμπαράστασης  για το τιτάνιο έργο των στελεχών του Λ.Σ. στις μέρες μας, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και  στην πράξη. Ας δούμε λοιπόν μαζί στην πράξη, τι ψήφισαν τα κόμματα για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το ΥΝΑΝΠ και το προσωπικό του Λ.Σ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ :

Ψήφισε ΝΑΙ στην παροχή  δυνατότητας της Σχολής Επιθεωρητών να πιστοποιεί και  επιθεωρητές για τον έλεγχο  των πλοίων, ενώ ψήφισε ΟΧΙ  για τον έλεγχό τους και από τον ΚΕΠ…

Ψήφισε ΟΧΙ στις διατάξεις για την πρόσληψη αξιωματικών ειδικοτήτων μέσω της ΣΑΣ…ενώ γενικά υποστηρίζει την εισαγωγή στελεχών στο Λ.Σ. μέσω των  Πανελληνίων εξετάσεων,

Ψήφισε ΟΧΙ για την στελέχωση των σκαφών που έχει παραγγείλει να ναυπηγηθούν και παραλαμβάνονται σε λίγο από το Λ.Σ.. Το κακό είναι, ότι δεν εξήγησε,  με ποιο τρόπο θα  βρεθούν πληρώματα για τα σκάφη αυτά, αφού για κάτι τέτοιο δεν μερίμνησε όσο ήταν στην κυβέρνηση.

Ψήφισε παρόν για την σειρά εφαρμογής των κριτηρίων στις μεταθέσεις καθώς και για την διαδικασία  έκτακτων  μεταθέσεων για σπουδαίο λόγο, όπως είναι στις μέρες μας η μεταναστευτική κρίση και η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Ψήφισε παρόν για την νομιμοποίηση των κτισμάτων της ΑΕΝ Κύμης και της Σχολής Λ.Φ

ΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ

Ψήφισε ΟΧΙ στην πιστοποίηση Ελεγκτών Επιθεωρητών για πλοία και νηογνώμονες απ΄ την Σχολή Επιθεωρητών!!!.

Επίσης ψήφισε ΟΧΙ για την  επαναφορά και στον  ΚΕΠ  της δυνατότητας ελέγχου και πιστοποίησης πλοίων.

Ψήφισε ΟΧΙ στην υιοθέτηση των κριτηρίων στις μεταθέσεις του προσωπικού σύμφωνα με τα αιτήματα της σημερινής διοίκησης της ΠΟΕΠΛΣ. Προφανώς εμμένει σε προτάσεις προηγούμενων διοικήσεων της ΠΟΕΠΛΣ.

Ψήφισε ΟΧΙ  για την βαθμολογική εξέλιξη των αξιωματικών Λ/Φ. Πιθανόν η στάση του να ήταν διαφορετική, αν υπήρχε και ρύθμιση για την εξέλιξη των Αξιωματικών εκ ΣΔΥΛΣ, που στις μέρες μας σταμάτησαν να ανεβαίνουν πέντε-πέντε τα σκαλιά της βαθμολογικής εξέλιξης, κάτι βέβαια που συμβαίνει με τους πρώτους.  Πως αλλάζουν οι καιροί…

Ψήφισε ΟΧΙ -σε καιρό οικονομικής κρίσης- για την παραμονή πέρα από τα 35 έτη, διάταξη που ισχύει για όλα τα άλλα Σώματα.

Ψήφισε ΟΧΙ στην αναβάθμιση του ρόλου του Ανώτατου Οργάνου διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού.

Τέλος δεν ψήφισε την τροπολογία για την κατάργηση της ΔΑΛ.

Το ΚΚΕ:

Συνεπές στην πολιτική του. Έλαβε θετική στάση σε 20 άρθρα που -κατά την γνώμη του- είχαν θετικό πρόσημο κυρίως για το προσωπικό του Λ.Σ.

Δεν είναι συχνό φαινόμενο, ούτε το λες λίγο.

Σε άλλα 32 άρθρα δεν καταψήφισε, ψήφισε «παρόν», γιατί προφανώς το ίδιο αν είχε την δυνατότητα θα τα ρύθμιζε διαφορετικά και με καλύτερο τρόπο. Τίμια και συνεπής με την κοσμοθεωρία του, στάση.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ:

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο και δεν κατηγοριοποιούνται εύκολα. Ίσως γιατί το κόμμα αυτό έχει διαφορετική στάση για τα θέματα του Λ.Σ σε σχέση με αυτά των άλλων ένστολων.

Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ τα άρθρα που αφορούσαν: 

Την αύξηση της Οργανικής Δύναμης του Λ.Σ.;

Την άμεση πρόσληψη Κυβερνητών και Μηχανικών για τα 50 περίπου νέα σκάφη του Λ.Σ.;

Την αναβάθμιση του ρόλου του Ανώτατου Οργάνου διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού.

Την βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών εκ Λ/Φ;

Ή το γεγονός ότι   ψήφισε απλά «ΠΑΡΟΝ»  για τα άρθρα που αφορούσαν:

Την πρόσληψη αξιωματικών ειδικοτήτων μέσω ΣΑΣ;

Την διάθεση ιπτάμενου προσωπικού από το ΥΕΘΑ για την εκπαίδευση των Πιλότων του Λ.Σ.;

Την ανάπτυξη στεγαστικού προγράμματος για τις υπηρεσίες του Λ.Σ. και την μίσθωση οικημάτων για την στέγαση του προσωπικού στο Ανατολικού Αιγαίου;

Την νομιμοποίηση κτισμάτων στην ΑΕΝ Κύμης και την Σχολή Λ/Φ;

Ή το γεγονός ότι ψήφισε ΝΑΙ στο άρθρο που αφορούσε:

Την κατάργηση του ευνοϊκού  για τα στελέχη Λ.Σ.( κυρίως της Κεντρικής και β. Ελλάδος) μέτρου εθελοντικής μετάθεσης   στα νησιά του αιγαίου για 24 μήνες και επανόδου στον τόπο συμφερόντων;

ΛΟΙΠΟΝ;

Εσείς μπορείτε να δείτε αν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων.  Άλλωστε αυτό δεν κοστίζει σε  κάποιους…

Τα Λιμενικά Νέα απλώς επισημαίνουν, τη στάση που κράτησαν δια της ψήφου τους τα κόμματα στην Βουλή.

Δεν ερμηνεύουν την ψήφο αυτή.

Τα συμπεράσματα επαφίενται σε σας, τον κάθε αναγνώστη.

Πηγή: limenikanea.gr

Δείτε ακόμα...