Τα bonus της… “ευαισθησίας”

Πηγή: Eurokinissi

Άρθρο της Ολυμπίας Χαλτσοτάκη, αντιπροέδρου της Ένωσης Γυναικών Αργυρούπολης, μέλους της ΟΓΕ

Μέσα στο γενικότερο κλίμα ευαισθησίας και αλληλεγγύης που καθημερινά προβάλλεται μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης και τα ραδιόφωνα, τελευταία προβάλλεται και η … “ευαισθησία” των ιδιοκτητών super market. Ο τρόπος δε, που το προβάλλουν τα διάφορα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια είναι τόσο πομπώδης! «Bonus μαμούθ των 5.000.000 δίνει ο Σκλαβενίτης στους 25.000 εργαζόμενους», «bonus άνω των 3.000.000 δίνει ο Βασιλόπουλος στους 13.750 εργαζόμενους της ΑΒητικής οικογένειας» και άλλα παρόμοια. Στεκόμαστε στα ποσά των εκατομμυρίων και δεν πάμε παρακάτω. Μία διαίρεση θα μας δείξει ότι η μεγαλόσχημη χειρονομία των μεγαλοεργοδοτών αντιστοιχεί σε 200 ευρώ ανά άτομο. 200 ευρώ για τους – δεν ξέρουμε ακόμη πόσους- μήνες θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση.

200 ευρώ λοιπόν, τυλιγμένα με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» περί “ευγνωμοσύνης”, περί “όλοι μαζί συντελούμε στην αδιάκοπη τροφοδοσία του κόσμου”, περί “οικογένειας που μαζί προσπαθεί” κ.λ.π., κ.λ.π.

200 ευρώ για τα ακανόνιστα ωράρια που δουλεύουν αντί να ξεκουράζονται και να βλέπουν την οικογένειά τους. 200 ευρώ γιατί βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. 200 ευρώ για να απολυμαίνουν συνεχώς όπου ακουμπούν και ό,τι πιάνουν. 200 ευρώ για να είναι σε εγρήγορση, μη τυχών και κάποιος δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής.

200 ευρώ, τη στιγμή που, με τη δική τους δουλειά, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί των supermarket είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται! Πώς να μην ξοδέψουν, λοιπόν, λίγα λόγια “ευγνωμοσύνης” για να χαϊδέψουν τα αυτιά των υπαλλήλων!

Πιθανόν οι μεγαλοεργοδότες να θεωρούν ότι αυτά τα 200 ευρώ θα καλύψουν το θόρυβο και τις διαμαρτυρίες που άρχισαν να γενικεύονται για τις συνθήκες δουλειάς, για τις συνθήκες υγιεινής, για τα σκληρά ωράρια, για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, για την υπέρβαση των καθιερωμένων ωρών εργασίας και τους πενιχρούς μισθούς. Πιθανόν να νομίζουν ότι τα 200 ευρώ αρκούν για να φέρουν «αμνησία» στους υπαλλήλους τους και να ξεχάσουν όλα όσα διεκδικούν χρόνια τώρα μέσα από τους αγώνες τους.

Επειδή , όμως, έχουν γνώσιν οι φύλακες, ας αντιληφθούν ότι οι εργαζόμενοι δε «μασάνε» και δεν εντυπωσιάζονται. Όπως δεν εντυπωσιάστηκαν από τους – τάχα μου –  «ευεργέτες», που ξαφνικά ανακαλύψανε ότι έχουν “πατριωτικά αισθήματα” και νοιάζονται για το “καλό της χώρας”, δίνοντας πίσω ένα ελάχιστο μέρος από τα κλεμμένα από τον ιδρώτα των εργαζομένων. Έτσι και οι κύριοι «super market”. Μην περιμένουν, όμως, ανταπόδοση της «ευγνωμοσύνης» που επέδειξαν με τα 200 ευρώ. Τα έβγαλαν με το παραπάνω οι εργαζόμενοι και δικαιούνται πολλά παραπάνω. Και θα τα διεκδικήσουν με τον οργανωμένο αγώνα τους.

Ολυμπία Χαλτσοτάκη,
αντιπρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Αργυρούπολης, μέλους της ΟΓΕ

Δείτε ακόμα...