Τα καθήκοντά μας και για την αντιμετώπιση του ιού

Ριζοσπάστης του ΣΚ – DVD “Ο Δρόμος μας”

Άρθρο του Δημήτρη Ι. Τζαβάρα, Γραμματέα της Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

Η πανδημία του COVID-19 (κορωνοïού) συνιστά, πράγματι, μια έκτακτη και δύσκολη κατάσταση, παντού. Όλες οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις λένε ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί. Επομένως, η στάση και η αντιμετώπιση οφείλουν να είναι αντίστοιχες, να κυριαρχεί η ευθύνη.

Αυτήν την ευθύνη μας, ο καθένας μας, μεταξύ όλων και οι πολιτικές δυνάμεις, την αντιλαμβανόμαστε αναλόγως της φυσιογνωμίας μας και της σκοπιάς συμφερόντων τα οποία υπερασπίζουμε. Έτσι, το ΚΚΕ επιδεικνύει ευθύνη έναντι των εργατικών λαïκών στρωμάτων και των παιδιών τους. Φυσικά και έναντι των ίδιων των στελεχών και μελών του, της ΚΝΕ, του ευρύτερου περιγύρου του.

Στο χώρο ευθύνης και δράσης της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας, ο ιός «χτύπησε γερά» (ιδιαίτερα σε Αχαïα – Ηλεία – Ζάκυνθο) και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Η ανάγκη επαγρύπνησης αυξάνει και για τοπικούς λόγους (η Πάτρα πύλη από και προς την Ιταλία, πολλά τουριστικά μέρη, η ευρύτερη περιοχή σταυροδρόμι). Στα πλαίσια αυτά, ήταν επιβεβλημένη και η ματαίωση του καρναβαλιού της Πάτρας (αυτό αποτέλεσε στάση ευθύνης της αγωνιστικής δημοτικής αρχής έναντι του λαού της πόλης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας – λόγω και της φυσιογνωμίας αυτής της διοργάνωσης).

Με βάση τα παραπάνω, όπως και πανελλαδικά όλο το ΚΚΕ:

 • Αναβάλαμε όλες τις, μέχρι το Πάσχα, προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας. Εν ευθέτω χρόνω, όταν τα πράγματα θα το επιτρέψουν, θα επανέλθουμε με νέο, πλούσιο προγραμματισμό.
 • Κάναμε και συνεχίζουμε την απαραίτητη προσαρμογή στον τρόπο λειτουργίας μας, έτσι ώστε ΚΑΙ την πανδημία να παίρνουμε υπόψη, ΑΛΛΑ ΚΑΙ να διασφαλίζεται η παρέμβασή μας. Υλοποιούμε, λοιπόν, σειρά απαραίτητων μέτρων υγιεινής και τις κατευθύνσεις των αρμόδιων επιστημόνων, στα κομματικά μας γραφεία και  στην εν γένει συμπεριφορά μας, μεταξύ αυτών και φροντίδα για τους ηλικιωμένους, τους αρρώστους, τους έχοντες ανάγκη. Βεβαίως, ελέγχουμε καθημερινά την υλοποίηση αυτών των μέτρων, παρακολουθώντας και την όλη εξέλιξη.
  Ανάλογα μέτρα στηρίζουν και προωθούν οι δυνάμεις μας και στους μαζικούς φορείς που παρεμβαίνουμε, αναλόγως της δύναμης που μας έχει δώσει ο λαός (στα εργατικά συνδικάτα, σε άλλους συλλόγους), στην τοπική κρατική διοίκηση (Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Δήμος Πατρέων, υπόλοιποι Δήμοι), παντού.
  Είναι, δυνατόν, σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες, με τους κατάλληλους τρόπους, να υπάρχει επικοινωνία και συλλογικότητα – αυτό διδάσκει και η πολύχρονη πείρα του Κόμματος, του εργατικού λαïκού κινήματος. Μπορεί να εξασφαλίζεται η καθημερινή προμήθεια, η διακίνηση και το διάβασμα του Ριζοσπάστη (και των άλλων κομματικών εντύπων). Μπορεί να τηρείται η απόδοση της κομματικής συνδρομής, η είσπραξη ενισχύσεων, η στήριξη των οικονομικών μας (πράγμα απαραίτητο όσο ποτέ). Μπορεί, ακόμα, να γίνεται αυτομόρφωση.
 • Ταυτόχρονα είμαστε δίπλα κι από κοντά στα εργατικά λαïκά στρώματα και τα παιδιά τους, έτσι ώστε κανείς να μην έχει φόβο και να μην αισθάνεται μόνος, να εμπεδώνεται ότι μαζί θα τα καταφέρουμε. Είμαστε παρόντες και στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση λαïκών συμφερόντων (υγείας, ζωής, δικαιωμάτων), για να μην υποσταλούν οι σχετικές αγωνιστικές διεκδικήσεις. Προβάλλουμε την ανάγκη άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων, όπως αυτά εκτίθενται στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Απευθυνόμαστε στον λαό, να τα απαιτήσει αποφασιστικά από την κυβέρνηση και να πάρει την τύχη του στα δικά του χέρια. Πιο συγκεκριμένα:
  • Έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.
  • Μέτρα περιορισμού και πρόληψης στον πληθυσμό, για να εφαρμοστούν υποχρεωτικά, πρέπει να συνοδεύονται και με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των ίδιων των εργαζομένων.
  • Μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των λαïκών στρωμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται.
  • Επιπρόσθετα μέτρα στο χώρο της εκπαίδευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με κρατική ευθύνη μια σειρά προβλήματα που προκύπτουν από την αναγκαία απόφαση για κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών.
  • Μέτρα προστασίας και στήριξης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των οικογενειών τους.

Οι δυνάμεις μας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ήδη παρεμβαίνουν, με αποτελέσματα, σε φαινόμενα απολύσεων, εκ περιτροπής εργασίας, εντατικοποίησης και έλλειψης μέτρων υγιεινής, εκ μέρους αφεντικών πχ πολυκαταστημάτων – αλυσίδων και ξενοδοχείων (πριν ακόμα κλείσουν με κυβερνητική απόφαση).

Ο χώρος της δημόσιας υγείας, στην περιοχή μας ήδη υποβαθμισμένος από καιρό ( με το κλείσιμο, από προηγούμενες κυβερνήσεις, του νοσοκομείου νοσημάτων Θώρακος και του 409 στρατιωτικού νοσοκομείου στην Πάτρα, με τη σταδιακή απαξίωση λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης και των μηδαμινών προσλήψεων, με την υποστελεχωμένη πρωτοβάθμια), δυσκολεύεται μέχρις αδυναμίας να ανταποκριθεί, σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τώρα, παρά την επιστράτευση, στο νοσοκομείο «αναφοράς» του Ρίου, αναπνευστήρων ΜΕΘ από την ευρύτερη περιοχή, αυτοί δεν επαρκούν καθώς είναι μόνο λίγες δεκάδες. Σε αυτές τις συνθήκες οι δυνάμεις μας στους υγειονομικούς, εκτός της καθημερινής μάχης που δίνουν, λόγω επαγγέλματος, μαζί με τους συναδέλφους τους, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, δίνουν και την μάχη της καταγραφής κάθε προβλήματος, κάνοντας, συνεχώς, παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή του, με προοπτική κλιμάκωσης των διεκδικήσεων, από κοινού με το εργατικό λαïκό κίνημα, γιατί η υγεία είναι υπόθεση όλων.

Παρέμβαση έγινε και από τις δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με περιεχόμενο και διεκδικήσεις που αφορούσαν μια σειρά μέτρα αναγκαία για αυτόν τον πολύ μαζικό χώρο και ιδιαίτερα για τμήματα φοιτητών και διδασκόντων που εμπλέκονται με το δημόσιο σύστημα υγείας.

 • Εντείνουμε την ενημέρωση και διαφώτιση του λαού και της νεολαίας της Περιοχής μας, με προσαρμογή, βεβαίως, στις νέες συνθήκες, με αξιοποίηση ανακοινώσεων, κειμένων, αφίσας, πανό και μέσων και μορφών (μεταξύ αυτών και των ΜΜΕ), με επιμονή σε ορισμένες πλευρές:
  • Να πέσει στο κενό η επιχείρηση της κυβέρνησης της ΝΔ να εμφανιστεί ως «φίλος» των εργατοϋπαλλήλων, αφού αυτή είναι που έδωσε στα αφεντικά το ΟΚ να ξεσαλώσουν και να «κάνουν κατάσταση» εδώ και βδομάδες πατώντας στους αντεργατικούς νόμους (που είναι και δικοί της), αυτή είναι που διοικεί τις επιθεωρήσεις εργασίας που «μαζεύτηκαν» για να μην ενοχλήσουν τα αφεντικά, αφού οι «ρήτρες» της αφήνουν ακάλυπτο τον – όχι λίγο- εργατόκοσμο των «ευέλικτων» κλπ εργασιακών σχέσεων κι αφού είναι η ίδια που άνοιξε θέμα για το δώρο του Πάσχα.
  • Να καταστεί σαφές προς την κυβέρνηση (και προς πάσα άλλη κατεύθυνση) πως δε θα μείνει αναπάντητη η αξιοποίηση, εις βάρος του εργατικού λαïκού κινήματος, του απαράδεκτου μέτρου της «απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων», πχ  εις βάρος υγειονομικών που διαμαρτύρονται για το χάλι στα νοσοκομεία ή εργαζομένων που φωνάζουν κατά της έλλειψης προστασίας, των απολύσεων κτλ. Να βγάλουν από το νου τους κυβέρνηση και εργοδότες ότι μπορούν να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» στο λαό – και την ίδια ώρα, τα επιτελεία του κεφαλαίου, οι θεσμοί του κλπ να λειτουργούν κανονικότατα (απεργαζόμενοι, μάλιστα, σχέδια αντιλαϊκά).
  • Ο προπαγανδιστικός βομβαρδισμός αυτών των ημερών από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, είναι «προπαρασκευή πυροβολικού» για να αποδεχθεί ο λαός αμαχητί και να δει και ως δικό του στόχο αυτόν των αστικών επιτελείων, που βλέπουν την πανδημία ως «ευκαιρία» για τις φαρμακερές επιδιώξεις τους εις βάρος του λαού (ως τέτοια «ευκαιρία», άλλωστε, άδραξαν και την τελευταία οικονομική κρίση). Ευκαιρία, λοιπόν, για το λαό, είναι να βγάλει συμπεράσματα για αυτούς και το βάρβαρο σύστημά τους, να διαλέξει «σωστό στρατόπεδο».
  • Τα περί «ατομικής ευθύνης» είναι για να μείνει «εκτός κάδρου» η ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους των καπιταλιστών, που καλά τα πάνε με τις «οδηγίες προς ναυτιλομένους», αλλά παίρνουν «κάτω από τη βάση» (λίαν επιεικώς) όσον αφορά τις υποχρεώσεις και επιδόσεις τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και στους τόπους δουλειάς. Επομένως, ο λαός, εκτός της ατομικής προστασίας του καθενός, να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους πληττόμενους, να δώσει μάχη για τις διεκδικήσεις του και να χρεώσει όλα τα αντιλαïκά κόμματα με τις διαχρονικές ευθύνες τους.
  • Ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού το χάλι στο δημόσιο σύστημα υγείας έχει και τη δική του υπογραφή, το ίδιο και το αντεργατικό οπλοστάσιο (που τώρα αξιοποιεί η ΝΔ) κι αφού και σήμερα, που δεν είναι κυβέρνηση είναι «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση», όχι μόνο σε αυτά τα δύο, αλλά και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Και θα ήταν ανέκδοτο αν δεν ήταν προκλητικό, η προσπάθεια στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσει την ομοψυχία τους με την ΝΔ με παραπομπές στο … ανοιχτό γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη κατά τον ελληνοïταλικό πόλεμο (ούτε ιερό, ούτε όσιο, μια ζωή…).
 • Διδάγματα βγαίνουν και από το παγκόσμιο επίπεδο, όπου ο ιός «θερίζει» με πλήθος κρουσμάτων και νεκρών. Στον κατάλογο μπαίνουν ολοένα και περισσότερες χώρες. Δοκιμάζονται ιδιαίτερα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη – κάποια εξ’ αυτών «καμάρια» και «βιτρίνες» του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Κι έτσι, τώρα, στα δύσκολα, γίνονται, για άλλη μια φορά … τα αποκαλυπτήρια αυτού του τρόπου οργάνωσης της παραγωγής, της οικονομίας, της κοινωνίας, αυτού του «αγγελικά πλασμένου» κόσμου που, και με αυτήν την ευκαιρία, εκδηλώνει το αποκρουστικό του πρόσωπο. Να, ορισμένα πιο πρόσφατα γεγονότα και περιστατικά:
  • Ένα βρετανικό πλοίο, με 1000 επιβάτες – τουρίστες, μεταξύ των οποίων και κόσμος με συμπτώματα, περιπλανήθηκε επί μέρες στην Καραïβική, λόγω άρνησης 10 κρατών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ και μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (!) να επιτρέψουν ελλιμενισμό του – και ήταν η Κούβα που τους προσέφερε λιμάνι, ιατρική βοήθεια στους πάσχοντες και μεταφορά των μη πασχόντων στον τόπο τους…
  • Πολύ εύστοχα, ένας Ισπανός υγειονομικός παρομοίασε το σύστημα υγείας της χώρας του με τον «Τιτανικό». Τα συστήματα υγείας τους είναι «ξεβράκωτα», ανίκανα να υποδεχτούν αυτήν την έκτακτη κατάσταση, έχουν συσσωρευμένα προβλήματα και τους λείπει ο σχεδιασμός – να, τα αποτελέσματα της πολιτικής που βλέπει την υγεία ως δαπάνη για το κράτος και ως εμπόρευμα για τις επιχειρήσεις του τομέα αυτού.
  • Ορισμένοι του αστικού πολιτικού προσωπικού, επέλεξαν, ως τακτική απέναντι στην πανδημία, αυτήν της «ανοσίας της αγέλης», δηλαδή να αφήσουμε να μολυνθεί όλος ο κόσμος κι όποιος αντέξει. Ενώ, κάποιο άλλοι, αξιοποιούν το πράγμα για περαιτέρω ηλεκτρονικό φακέλωμα. Έχει και τέτοια «φρούτα» ο «ελεύθερος κόσμος» τους.
  • Παρά το αυτονόητο της ανάγκης για πλατιά εξέταση, με ειδικά tests, του πληθυσμού, αυτό δεν γίνεται λόγω της προκρούστειας λογικής περί «κόστους και οφέλους».
  • Τώρα που τα επιτεύγματα και οι έρευνες της επιστήμης θα έπρεπε να τεθούν στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας, αυτό δε γίνεται μέχρι, μάλιστα, του σημείου να λείπουν και στοιχειώδη, γιατί υπεράνω όλων είναι ο θανάσιμος ανταγωνισμός και το «προσφορά – ζήτηση» ( οι νεκροί-νεκροί και τα κέρδη-κέρδη).
  • Τα επιτελεία των μονοπωλίων, εταιριών και ομίλων επιδεικνύουν σπουδαία αντανακλαστικά, με μελέτες για τα νέα δεδομένα και ανίχνευση πεδίων για καινούργιες business («η ζωή του ενού, τάφος τ’ αλλουνού»).
  • Τα στελέχη του ΝΑΤΟ βεβαιώνουν περί της ετοιμότητας να συνεχιστεί η «δουλειά» της συμμαχίας και περί της ικανότητας της για αποστολές όπου γης.
  • Ο καημός τους δεν είναι η υγεία των ανθρώπων, αλλά ο συσχετισμός δύναμης ανάμεσά τους, για αυτό και μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται αυτός ο «πόλεμος» (κι όταν κλοτσιούνται τα άλογα…).
  • Η « Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων», δηλαδή, οι εργατοπατέρες της Ευρώπης, από κοινού με την Κομισιόν, καλούν σε στήριξη των καπιταλιστών, σε ώρες που οι εργάτες βλέπουν με τα μάτια τους την πείνα, την απόλυση το ξεθέωμα και τον ίδιο το Χάρο…
  • Τι έχουν, αλήθεια, να πουν, τώρα, για τις πομπές του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος (στην υγεία αλλά και γενικότερα) οι κάθε λογής απολογητές του και όσοι, επί χρόνια, καταφέρονται κατά του σοσιαλισμού του 20ου αιώνα στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες, των οποίων τις κατακτήσεις στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής (πολλές δεκαετίες πριν) ο καπιταλιστικός κόσμος δεν τολμάει καν να τις ονειρευτεί;
  • Δεν είναι, αυτή, λοιπόν, η μοίρα των ανθρώπων (κρίσεις, πόλεμοι, θάνατος – μια ζούγκλα), αλλά η ανατροπή του καπιταλισμού, το επαναστατικό πέρασμα στο  σοσιαλισμό – κομμουνισμό, όπου θα πρυτανεύει και η προστασία της υγείας και της ζωής, ακριβώς γιατί θα είναι κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέρα παραγωγής, θα υπάρχει κεντρικός πανεθνικός επιστημονικός σχεδιασμός και εργατικός λαïκός έλεγχος.

Δημ. Ι. Τζαβάρας
Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...