Τα ορφανά του Φουκογιάμα και οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Δημαρχείο Πάτρας
Φώτο Αρχείου / Δημαρχείο Πάτρας / Πηγή: Eurokinissi

΄Εχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από την κατάρρευση των καθεστώτων των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Σε πόνημά του ο Φράνσις Φουκουγιάμα, αμερικανός επιστήμονας ιαπωνικής καταγωγής, με τίτλο ” το τέλος της ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος” ,προβλέπει θρίαμβο του φιλελευθερισμού και του νεοσυντηρητισμού ,από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό . Όντως ,εφαρμόστηκε σε όλες τις χώρες η συνταγή, και ο Φράνσις ήταν αισιόδοξος. Βέβαια , λίγα χρόνια μετά, ο θρίαμβος αποδείχτηκε φούσκα , πιο μεγάλη, από τα χρηματοπιστωτικά στοιχεία των μεγάλων εταιρειών, και την πτώχευση της Lehman Brothers. Σε όλες τις χώρες , επιβλήθηκαν, μείωση του κοινωνικού κράτους , αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (προσφάτως μέχρι τα 74 στη χώρα μας), και ανατροπή όποιων εργατικών κατακτήσεων που υπήρχαν τα τελευταία 100 χρόνια .

Μπήκαμε στην εποχή των μνημονίων και στην χώρα μας , με τα γνωστά επακόλουθα . Μείωση αποδοχών , συντάξεων, εργασιακός μεσαίωνας , αυταρχισμός ,ξεπούλημα των πάντων, και για 100 χρόνια, Υπερταμείο και ιδιωτικοποιήσεις των πάντων. Υγεία , παιδεία , λιμάνια , αεροδρόμια ,παραλίες και άλλες υποδομές της χώρας, δόθηκαν στους “επενδυτές”.

Στους ΟΤΑ, οι θιασώτες του Φράνσις ,επινόησαν Καποδίστρια , Κλεισθένη , Καλλικράτη και οι Δήμοι νομοθετήθηκαν , ως κράτος. Υπάρχουν ,για να εφαρμόζουν τις νομικά καθορισμένες εντολές της κεντρικής εξουσίας ,με συγκεκριμένο τρόπο. Μείωση κατά 60% της χρηματοδότησης(από την αρχή της κρίσης) , απαγόρευση διορισμού μόνιμων υπαλλήλων, παράδοση των πάντων σε ιδιώτες κερδοσκόπους, τους αποκαλούμενους επενδυτές , και τοπικούς άρχοντες σε ρόλο manager , και ερωτευμένους με τέτοιους ιδιώτες. ΄Ετσι, η σχέση κράτους- δήμου είναι άνιση , και ο αποδέκτης των εντολών του κράτους δήμος, πρέπει να ανταποκριθεί εις τας διαταγάς του. Δηλαδή, δεν έχεις πόρους, πάρε από τους δημότες , δεν μπορείς να κάνεις έργο , δώσε το στον επιχειρηματία , να οικονομήσει κάτι και αυτός από το ξεζούμισμα του κόσμου. Πληρωμή από τους δημότες, για χρήση παραλίας, αθλητικών χώρων , και εκδηλώσεων πολιτισμού ,σε μια εποχή οικονομικής εξαθλίωσης, σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού.

Να τονίσω βέβαια , ότι παρατάξεις που διεκδικούν τους δήμους , όπως της Πάτρας για παράδειγμα, με έχουν φέρει σε δύσκολη θέση , σαν μέλους της λαικής συσπείρωσης . Μερικά από τα κλισέ τους , είναι εντυπωσιακά και στριμώχτηκα. Να τονίσω ότι ΟΛΟΙ υποστηρίζονται από μνημονιακά κόμματα.

  • Υποψήφιος , καλεί να κάνουμε την Πάτρα σπουδαία , (προφανώς στηρίζοντάς τον),με επίκληση στίχου του Γιάννη Ρίτσου , που καλεί τους κομμουνιστές να τραγουδούν , για να σμίξουν τον κόσμο!!!!
  • ΄Εξυπνη πόλη , Βασίλισσα της Μεσογείου , Πόλη με όραμα, Μητροπολιτικό κέντρο με ακτινοβολία σε όλη την Ευρώπη !! (έπαθα πλάκα αδέρφια).Είναι μερικά κλισέ που ακούγονται.
  • “Στο ίδιο έργο θεατές”, τονίζει έτερος , κριτικάροντας αρνητικά την, για 9 χρόνια δημοτική αρχή Πελετίδη.
  • ” Να ξαναγράψουμε το λεξικό της Πάτρας”, υπόσχεται έτερος. Τι να εννοεί ο ποιητής σκέφτηκα. (Υπάρχει του Τριανταφύλλου).
  • Σας καλώ σε διαβούλευση για προστασία ,ασφάλεια, κοινωνική παρέμβαση ( εντυπωσιακό!),τουρισμό ( τούτο μας έλλειπε),μεταφορές και καρνάβαλο!! Μπράβο του. Καλεί τον κόσμο να αποφασίσει !! Εύγε του! ΄Επαθα πλάκα .Ρε με ρωτάει ο ηγέτης!!! ΄Αξιος!

Μια ζωή στην αντίρρηση ,το παιδί μου ,βλέποντάς με πιεσμένο , προσπάθησε να με παρηγορήσει .Δεν μου λές. Σε ποιο κόσμο απευθύνονται όλοι αυτοί; Ζουν στην Πάτρα; Σήμερα 1 στους 4 εργαζόμενους, αμοίβεται λιγότερο από τον κατώτερο μισθό , που βρίσκεται στο επίπεδο του 2010. ΄Ενας στους τρείς , είναι σε μερική απασχόληση , με 399 ευρώ μεικτά, και διαβιούν δύσκολα στην πόλη, περί τους 40.000 άνεργοι. Υπάρχει ακρίβεια ,( 10% στα τρόφιμα ,σημαντική στην ενέργεια και στα καύσιμα) .Να μιλήσεις για διακοπές ,θα θεωρηθείς αστείος με σαδιστικές τάσεις. Ας αφήσουν λοιπόν τις γραφικές μπαρούφες τους , όλοι τούτοι. Η δημοτική αρχή της Πάτρας , προσπαθεί για το καλύτερο της πλειοψηφίας του κόσμου. Αρνιέται τον ρόλο του κρατικού υπαλλήλου, που επιτάσσουν οι πολιτικές τους , και τους έχει μπεί στο μάτι. ΄Εχουν συνασπιστεί με σκοπό να αποκλείσουν την δημοτική αρχή. Μη ξεχνάμε την ατάκα του πολιτικού σούργελου , που καλούσε σε συνεργασία όλους αυτούς, για να…ανασάνει η πόλη!!! ( Διεπίστωνε κάποια δύσπνοια, το άτομο , που προκαλούσε ο Πελετίδης).Η δημοτική αρχή, φροντίζει για τις ανάγκες του λαού. Φροντίζει σχολεία και παιδικούς σταθμούς ,αναπλάθει συνοικίες και το κέντρο με λειψό προσωπικό και πόρους, κρατά χαμηλά τα τέλη , υπερασπίζεται τις παραλίες , τους ελεύθερους χώρους , οργανώνει κατασκηνώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις ,παρά την οικονομική του δυσχέρεια. Και αρνιέται να παραδώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα , δημοτική περιουσία και έργα υποδομής. Ο κόσμος πρέπει να αγωνιστεί για να μείνει ο δήμος στα χέρια του, και να μην ξεγελιέται από συντηρητικές και γραφικές επιθέσεις .Κάνουν και τα ΜΜΕξαπάτησης τη δουλειά τους , προβάλλοντας , ότι απαιτεί το σύστημα . Εντυπωσιάστηκα , από είδηση τηλεοπτικού καναλιού στις 3 Αυγούστου, που έβαζε το ερώτημα, “τι ζητάνε οι πολίτες από τους Δημάρχους;” . Και η απάντηση: ” Ασφάλεια , διαφάνεια, καθημερινότητα!!!”. Τρία πουλάκια κάθονταν και κάνανε τραμπάλα ,κατέληξε το παιδί.

Ηρέμησα και εμμένω στην άποψη μου. Καλός ο Φουκουγιάμα, που είναι και συμπάθεια του πρωθυπουργού, αλλά οι προβλέψεις του , σκοντάφτουν ,στην ανέχεια που βιώνουν οι λαοί με την πολιτική που εφαρμόζεται, και στις μονοπωλιακές αντιθέσεις και συγκρούσεις ,για περισσότερα κέρδη για τους ολίγους και τους προνομιούχους του συστήματος.΄Οσον αφορά τις εκλογές του Οκτώβρη, ο κόσμος, πρέπει να εμπιστευθεί τις παρατάξεις της λαικής συσπείρωσης , στους Δήμους και στις περιφέρειες της χώρας . Είναι αυτές , που θα υπερασπιστούν με συνέπεια τα συμφέροντά του ,την δύσκολη περίοδο που βιώνουμε.

Ανδρέας Μάζης ,Γιατρός Χειρουργός ,μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, και της Διοίκησης του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πάτρας

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...