«Τα Όρια» ανιχνεύουν το σύστημα της εκπαίδευσης…

Ο θίασος «Μοντέρνοι Καιροί» θα παρουσιάσει από το πρώτο δεκαήμερο το Οκτώβρη «Τα Όρια», ένα σύγχρονο ρουμάνικο έργο των Μιχαέλα Μιχαΐλοβ και Ράντου Απόστολ, σε σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάνη και με την Εβίτα Παπασπύρου σε ένα ερμηνευτικό στοίχημα…

Το έργο θα παρουσιαστεί παράλληλα σε τρεις χώρες: Στη Ρουμανία από το θέατρο «Centrul de Teatru Educational Replika», στην Πορτογαλία από το θέατρο «teatro dos Aloes» και στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων και ανταλλαγών, η ελληνική παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις αρχές Οκτώβρη στο θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί», ενώ το φθινόπωρο του 2023, θα παιχτεί και στη Ρουμανία. Επίσης η Ρουμάνικη παράσταση – από το θέατρο «Centrul de Teatru Educational Replika» – θα παρουσιαστεί για δύο μέρες στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί πριν από τα Χριστούγεννα.

Πρόκειται για ένα τολμηρό, επίκαιρο έργο, με θέμα την Παιδεία και την Εκπαίδευση. Το έργο και η παράσταση προσπαθούν να φωτίσουν τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της Παιδείας, θέτουν αλήθειες και ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Μια ακτινογραφία του σχολικού περιβάλλοντος, μέσω της οποίας διακρίνουμε έναν δυσλειτουργικό οργανισμό.

Μία ηθοποιός παρουσιάζει σε έναν ερμηνευτικό μαραθώνιο μια ολόκληρη σειρά από διαφορετικά πρόσωπα, με διαφορετικές απόψεις γύρω από την Παιδεία, που συγκρούονται μεταξύ τους, αντιπαρατίθενται, καμιά φορά καυγαδίζουν κιόλας, ενώ φωτίζονται πολλές κακοδαιμονίες της Εκπαίδευσης, οι συγκρούσεις που αναπτύσσονται στο τετράγωνο μαθητή – γονέα – δασκάλου – κράτους και ο εγκλωβισμός των δασκάλων – καθηγητών μέσα στα γρανάζια του εκπαιδευτικού συστήματος.

Μετάφραση: Τίνα Γιαννούλη. Δραματουργική επεξεργασία: Κώστας Νταλιάνης, με τη συνεργασία της Εβίτας Παπασπύρου. Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης. Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς. Σκηνοθετική επιμέλεια κινηματογραφημένου υλικού: Κώστας Σταματόπουλος. Η μουσική επιμέλεια και οι φωτισμοί είναι του σκηνοθέτη. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λάμπρου.

Ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών: Φάνιας Νταλιάνη, Βασίλη Γεωργοσόπουλου, Αντρέα Βελέντζα, Κατερίνας Κοντογούρη, Ειρήνης Δρακουλέλη, Κώστα Νταλιάνη.

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 10 λεπτά.

Δείτε ακόμα...