Τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για τους φοιτητές και ανοιχτά για τα ΜΑΤ και την επιχειρηματική λειτουργία

Τη σημερινή εισβολή των ΜΑΤ με εντολή του εισαγγελέα, με αφορμή την κινητοποίηση φοιτητών στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μιλώντας στη Βουλή, επί της Ερώτησής του για το κλείσιμο των πανεπιστημίων εδώ και ένα χρόνο.

Για τους φοιτητές τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά εδώ και ένα χρόνο, αλλά για τα ΜΑΤ τα έχετε ανοιχτά, σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Βιάζεστε να εφαρμόσετε τον νόμο της καταστολής που ψηφίσατε πριν λίγες μέρες, καθόλου όμως δεν βιάζεστε να ανοίξετε τα πανεπιστήμια που είναι κλειστά εδώ κι ένα χρόνο. Ανάβετε το πράσινο φως στους επιχειρηματίες του Τουρισμού αλλά το εαρινό εξάμηνο των πανεπιστημίων το παραπέμπετε στην τηλεκπαίδευση».

Σημείωσε πως «από πέρσι που ξεκίνησε η πανδημία, τα μόνα που έκλεισαν και δεν άνοιξαν ποτέ, είναι τα πανεπιστήμια και αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες που έχει αυτή η απόφαση όπως το ότι δεν πραγματοποιούνται εργαστήρια, κλινικές ασκήσεις, πρακτικές ασκήσεις ζωτικής σημασίας για την αφομοίωση της επιστημονικής γνώσης.

Υπογράμμισε πως ακόμα κι αυτή η πολυδιαφημισμένη τηλεκπαίδευση, εκτός του ότι αποκλείει πολλούς φοιτητές που δεν έχουν πρόσβαση, δεν αποτελεί παρά ένα υποκατάστατο της εκπαίδευσης και μάλιστα χαμηλής αξίας αφού η εκπαιδευτική διαδικασία αποστεώνεται από τη φυσική μετάδοση της γνώσης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας, Ευάγγελος Συρίγος, επικαλέστηκε τη δύσκολη κατάσταση από την πανδημία για να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης για τα κλειστά πανεπιστήμια. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να ανοίξουμε τα πανεπιστήμια διά ζώσης» επισήμανε, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της διασποράς. Στο αίτημα να γίνουν προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού απάντησε πως κάτι τέτοιο «δεν είναι εφικτό», γιατί δεν είναι διαδικασίες που γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε καν σε βάθος εξαμήνου! Όσον αφορά τα δίδακτρα, επιβεβαίωσε τον προσανατολισμό της κυβέρνησης για επιβολή διδάκτρων με το επιχείρημα πως «δεν είναι κακό» τα πανεπιστήμια να έχουν εισόδημα από τέτοιες δράσεις. 

Στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής επισήμανε ότι «αντί να ανοίξετε τις σχολές δίνετε 30 εκατομμύρια ευρώ για να ιδρύσετε πανεπιστημιακή αστυνομία για να προστατεύετε το μόνο τμήμα που σε όλο το διάστημα της δεν έπαψε να λειτουργεί ούτε λεπτό, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των πανεπιστημίων, τα ερευνητικά ινστιτούτα, τα εργαστήρια πιστοποίησης ποιότητα, τα ξενόγλωσσα τμήματα με δίδακτρα κ.α.».

Τα πανεπιστήμια μπορούν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια επισήμανε ο Γ. Δελής, παρουσιάζοντας μία σειρά μέτρα προστασίας, όπως μικρότερα τμήματα, αξιοποιώντας χώρους του ΤΑΙΠΕΔ για χώρους διδασκαλίας, περισσότερες βάρδιες εργαστηρίων, προσλήψεις καθηγητών και επικουρικού προσωπικού.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...