Τα προβλήματά μας

Στρατιώτες σε παράταξη - Αρβύλες - Νεοσύλλεκτοι - φαντάροι

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στις Ενοπλες Δυνάμεις διαπιστώνω τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται για τους φαντάρους και τον λαό μας από τους πολέμους. Η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει οξυνθεί παραπέρα, αφού το κράτος – δολοφόνος Ισραήλ με τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την πλήρη σύμπνοια των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης, έχει μεγάλες ευθύνες, αφού έχει εκφράσει με όλους τους τρόπους τη στήριξη στο Ισραήλ. Βάθυνε την εμπλοκή της χώρας μας με την αποστολή νέας φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής επιχείρησης «Ασπίδες», αλλά και με τη χρησιμοποίηση όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας και την ασφάλειά του.

Η κυβέρνηση στις 27 Ιούνη προχώρησε παραπέρα στην κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας, αφού ενέκρινε στη Βουλή, σε αγαστή συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλο, «Νίκη», ένα νέο εξοπλιστικό πακέτο, μία ακόμα οικονομική θηλιά στον ελληνικό λαό. Εξοπλισμοί που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, και όχι την άμυνα της χώρας μας. Σύμφωνα με την απόφαση, θα αγοραστούν 20 πολεμικά αεροσκάφη F-35 και θα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ναυπήγησης της νέας γενιάς αμερικανικών φρεγατών, παράλληλα με την αγορά 4 Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Αλλωστε οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές δεν κρύβουν τα λόγια τους για τους σχεδιασμούς τους. Ετσι, σε επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, με την οποία «προτάθηκε» η πώληση των F-35 στην Ελλάδα, δηλώνεται απερίφραστα: «Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα (…) να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας, την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Δεν είναι τυχαίο που πρόσφατα η Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι το NATO παρέλαβε το όγδοο αεροσκάφος τύπου A330 για τις ανάγκες της Πολυεθνικής Μονάδας Αεροσκαφών Εναέριου Ανεφοδιασμού Πολλαπλών Ρόλων (MMU). Ο στόλος αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ αναπτύσσεται σε αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού, στη μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και στρατιωτικών εξοπλισμών και πολεμικού υλικού. Τα αεροσκάφη F-35 προορίζονται για αποστολές σε χώρες – στόχους χιλιάδες μίλια μακριά από τη χώρα μας, στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, και τα ιπτάμενα τάνκερ του ΝΑΤΟ θα αναλάβουν τον ανεφοδιασμό των F-35 για δολοφονικές επιθέσεις σε άλλους λαούς, που τίποτε δεν έχουν να χωρίσουν με τον ελληνικό λαό.

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στον πόλεμο της Ουκρανίας καλά κρατεί. Οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα, με τραυματίες και σκοτωμένους και από τις δύο πλευρές. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ τροφοδοτούν την Ουκρανία με πολεμικό υλικό, αντιαεροπορικά συστήματα και πολεμικά αεροσκάφη. Οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τους προϋπολογισμούς τους, για να βρίσκονται πάνω από το 3% σε ποσοστό για τις πολεμικές δαπάνες. Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός του ΝΑΤΟ χρηματοδοτείται και ενισχύεται ολοένα και περισσότερο από τις χώρες – μέλη. Η χώρα μας μόνο για το 2024 θα δαπανήσει τουλάχιστον 6,1 δισ. για εξοπλιστικές δαπάνες. Το νούμερα αυτά είναι προκλητικά, πολύ δε περισσότερο αφού διοχετεύονται στην πολεμική βιομηχανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βιοτικό επίπεδο του λαού μας.

Οι φαντάροι αντιμετωπίζουν επίσης μια σειρά από προβλήματα στη ζωή τους στα στρατόπεδα, αφού πολλά από αυτά υπάρχουν για χρόνια, χωρίς να δίνεται λύση, και η μόνιμη επωδός που ακούγεται από την κυβέρνηση είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Για άλλη μια φορά οι συνθήκες στο στρατόπεδο «Ζήση» δεν είναι καλές. Στρατιώτης της Γ’ ΕΑΝ λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας στην πύλη του στρατοπέδου. Τη δεδομένη περίοδο, λόγω μειωμένης στελέχωσης οι στρατιώτες της Γ’ ΕΑΝ είναι καθημερινά εν υπηρεσία. Συν τοις άλλοις, λόγω επισκέψεων υψηλόβαθμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων η μονάδα εκτελεί πυρετωδώς εργασίες συντήρησης και ευταξίας οχημάτων και εγκαταστάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένα οι στρατιώτες της Γ’ ΕΑΝ διανύουν καθημερινά τη μεγαλύτερη απόσταση από και προς τα μαγειρεία, πράγμα το οποίο καθιστά αρκετά δύσκολη τη λήψη των γευμάτων, και πιο συγκεκριμένα του πρωινού. Ειδικότερα αυτό το διάστημα, που το πρόγραμμα είναι πολύ πιεσμένο και η κόπωση μεγαλύτερη. Μαζί με όλα αυτά, αυτήν τη στιγμή το πόσιμο νερό της μονάδας δεν είναι σε καλή κατάσταση. Αλλάζει ποιοτική κατάσταση από βδομάδα σε βδομάδα, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των στρατιωτών να αναγκάζεται να αγοράζει νερό. Ακόμα, η μονάδα αντιμετωπίζει άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα, αφού μαστίζεται από κοριούς, πράγμα για το οποίο η διοίκηση έχει δηλώσει κυνικά ότι ο στρατός διαχρονικά είχε κοριούς και ότι πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με αυτούς! Ολες οι συστάσεις που δίνονται στο ζήτημα των κοριών ρίχνουν τη βαρύτητα στην ατομική υγιεινή και στην παλαιότητα των εγκαταστάσεων. Δεν παρέχονται ούτε τα στοιχειώδη μέσα για μεμονωμένες κορεοκτονίες (κορεοκτόνα – απωθητικά) και, προφανώς, ούτε συζήτηση για οργανωμένη και ανά τακτά χρονικά διαστήματα απεντόμωση κοριών.

Ολα τα παραπάνω καθιστούν δυσβάσταχτη τη διαβίωση των οπλιτών θητείας. Ενώ οι κυβερνήσεις δίνουν ετησίως δισεκατομμύρια ευρώ ως εισφορά στο ΝΑΤΟ, οι οπλίτες θητείας ζουν σε συνθήκες περασμένου αιώνα.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για το ζήτημα της στελέχωσης και των υπηρεσιών στην Γ’ ΕΑΝ.

Να δοθούν άμεσα χρήματα για οργανωμένες απεντομώσεις κοριών, καθώς και για απολύμανση των θαλάμων γενικότερα.

Δωρεάν πόσιμο νερό σε όλους τους φαντάρους της μονάδας.

Στρατιώτης (ΤΘ) Λαμπρόπουλος Νικόλαος – Γ’ ΕΑΝ, Αλεξανδρούπολη

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...