«Τα σχολεία στέλνουν εδώ και χρόνια SOS»

Στέλλα Βαλαβάνη

«Τα σχολεία στέλνουν εδώ και χρόνια SOS» καθώς μια σειρά κτίρια αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικότητας, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, επεσήμανε μιλώντας στον «Alpha Radio» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη

Πρόσθεσε ότι «τα σχολεία μας είναι ωρολογιακές βόμβες με μικρά ή μεγάλα χαρακτηριστικά» καθώς είναι κακοσυντηρημένα, πριν του 1959, χωρίς οργανωμένη συντήρηση αλλά με μπαλώματα μετά από πίεση των εκπαιδευτικών, των κινητοποιήσεων των μαθητών αλλά και των Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων «που πιέζουν και διεκδικούν το αυτονόητο: Ασφαλή σχολικά κτίρια».  

Σημείωσε πως υπάρχουν μία σειρά από κακοτεχνίες σε σχολεία που «οποιαδήποτε στιγμή, ανάλογα με τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν, να προκαλέσουν τεράστια ατυχήματα από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο» και πρόσθεσε πως μετά από τραγικά περιστατικά, όπως αυτό του θανάτου του 11χρονου μαθητή στις Σέρρες και του τραυματισμού άλλων δύο ανηλίκων, μπαίνουν στο κάδρο οι ευθύνες «αλλά δε φτάνει. Είναι συγκεκριμένη η ευθύνη. Η υποχρηματοδότηση για την Παιδεία που είναι ο κοινός παρονομαστής για όλα τα προβλήματα αυτή τη στιγμή».   

Η Στ. Βαλαβάνη υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο τα σχολικά κτίρια να μην είναι στην ευθύνη ενός κρατικού μηχανισμού για να υπάρχει ένας ουσιαστικός έλεγχος» ενώ στάθηκε στην ευθύνες των δήμων «που δεν διεκδικούν και δεν πιέζουν» από τη στιγμή που δέχθηκε την αρμοδιότητα. Μάλιστα, επεσήμανε πως οι απαντήσεις από τους δήμους που εισπράττει η Ομοσπονδία αφορούν τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και οι ελλείψεις υπηρεσιών, «ένα διαρκές πινγκ πονγκ ευθυνών πάνω στην υγεία και τη ζωή των παιδιών μας».  

Δείτε ακόμα...