Τα συμφέροντα των στρατευμένων και των στελεχών των ΕΔ δεν ταυτίζονται με αυτά των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ

Φυλάκιο Γέφυρας Κήπων - Έβρος - Ένοπλες Δυνάμεις -στρατός
ΕΦ Γέφυρας Κήπων

Για δυο μέρες αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφτηκε στρατόπεδα και φυλάκια προκάλυψης στην ακριτική περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης. Πέρα από τον συμβολικό χαρακτήρα της επίσκεψης και την ανταλλαγή ευχών εν όψη των γιορτών των Χριστουγέννων και της νέας χρονιάς, μας δόθηκε η δυνατότητα μέσα από τη συζήτηση με τους φαντάρους της πατρίδας μας και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, να αναδείξουμε τη σημασία της πάλης του ελληνικού λαού για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, για να ζήσουμε ειρηνικά, με φιλία με όλους τους γειτονικούς λαούς, ενάντια στις επεμβάσεις και τους πολέμους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα μας βρίσκεται δίπλα στους στρατευμένους νέους και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη και στα “πέτρινα χρόνια”, σε περιόδους που δρούσε στην παρανομία, αλλά και σε περίοδο νομιμότητας πλαισιώθηκε από εκατοντάδες στρατιωτικούς και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μας δόθηκε η ευκαιρία για μια ακόμη φορά να αναδείξουμε την πάγια θέση του Κόμματος, την πάλη για την ανάδειξη προβλημάτων, δίκαιων αιτημάτων των ανθρώπων που εργάζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, του μόνιμου προσωπικού, αλλά και των φαντάρων, των εφέδρων της πατρίδας μας, τα οποία είναι παιδιά του ελληνικού λαού.

Να διαβεβαιώσουμε για μια ακόμη φοράς ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να ενημερώσουμε για τις εκατοντάδες ερωτήσεις, αναφορές στη βουλή το τελευταίο χρονικό διάστημα, πιέζοντας την κυβέρνηση για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, ιδιαίτερα για τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή του Έβρου και τα προβλήματά τους, δράση που θα συνεχίσει σταθερά σ’ αυτή τη κατεύθυνση το Κόμμα μας.

Προβλήματα που έχουν να κάνουν με μισθολογικά ζητήματα, την υπερωριακή απασχόληση που δεν αποζημιώνεται, με νυχτερινές υπηρεσίες, με τη στέγαση και επίλυση της συνυπηρέτησης, τα προβλήματα της υγιεινής και ασφάλειας σε στρατόπεδα, ιδιαίτερα τώρα με τη συγκεκριμένη φάση του κορωνοϊού, αλλά και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως είναι οι μεταθέσεις, οι μοριοδοτήσεις, η εξέλιξη και η ιεραρχία στις Ένοπλες Δυνάμεις, προβλήματα, που η ελληνική κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να σκύψει από πάνω και να τα επιλύσει.

Ενδεικτικό είναι ότι απ’ την εμφάνιση του κορονοϊού μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί πάνω από τριάντα τέσσερις (34) κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς, απαιτώντας άμεσες λύσεις.

Συζητήσαμε για τα δικαιώματα των φαντάρων. Δικαιώματα που έχουν να κάνουν με την ενημέρωσή τους για τις εξελίξεις, στις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και στην ανθρώπινη διαβίωση, διατροφή, ένδυση.

Ότι αυτά τα δικαιώματα δε σταματούν έξω από τις πύλες των στρατοπέδων, όπως και η ανάγκη οι ίδιοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, να ενημερώνονται και να λένε με θάρρος τη γνώμη τους, να σταθούν χωρίς φόβο, κόντρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα συμφέροντά τόσο των φαντάρων, όσο και των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, ταυτίζονται με τα συμφέροντα των οικογενειών τους και όχι με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία εκπροσωπούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Είναι ανάγκη ο λαός μας που βιώνει τα προβλήματα που δημιουργεί η δράση των επιχειρηματικών ομίλων με σκοπό το μεγαλύτερο ποσοστό κέδρους, να αντιπαλέψει μαχητικά ένα σύστημα που αυξάνει τα πλούτη μιας χούφτας εκμεταλλευτών και γεννά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Αυτό το σύστημα, αυτός ο τρόπος οργάνωσης της οικονομίας, ο καπιταλισμός, που σκοπό έχει το κέρδος του κεφαλαίου, είναι που γεννά και οξύνει καθημερινά τα βάσανα για όλο το λαό και για τους στρατιωτικούς.

Τεράστια είναι η ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που στηρίζουν με την πολιτική τους αυτό το δρόμο ανάπτυξης, που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ και συμμορφώνονται στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Είναι γνωστή η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ότι αποστολή και καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι η άμυνα της χώρας, η υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Όμως, διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας μας προσαρμόζουν τις ΕΔ στους σκοπούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, με πιο επικίνδυνες προβλέψεις από την προηγούμενη, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ απέναντι σε Κίνα, Ρωσία και Ιράν, «αναβαθμίζει» τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, όπως δείχνουν και οι «προειδοποιήσεις» των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αυτή η εμπλοκή ωφελεί μόνον τους επιχειρηματικούς ομίλους, την αστική τάξη της χώρας μας, που θέλουν να αρπάξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στις περιοχές επέμβασης, να ελέγχουν τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, να έχουν μερίδιο στη μοιρασιά της λείας μετά από κάθε πόλεμο.

Αυτή είναι η ίδια πολιτική που αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών από το λαό, που περικόπτει και από τους στρατιωτικούς μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα συνεχίσει να υπερασπίζει το δικαίωμά σας, να διεκδικείτε και να παλεύετε μαζί με το λαό για διέξοδο προς όφελός του.

Ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο με την πανδημία το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή για την υγεία στρατιωτών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σάκης Βαρδαλής
Μέλος του Γ.Π. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Δείτε ακόμα...