Ματιές στο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου: «Τα τρένα που φύγαν…»

Σταύρος Ξαρχάκος
Σταύρος Ξαρχάκος

Ματιές στο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου: «Τα τρένα που φύγαν…»

Το 1965 ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική για το μιούζικαλ του Βαγγέλη Γκούφα και του Βασίλη Ανδρεόπουλου «Μην πατάτε τη χλόη», που ανέβηκε στο θέατρο «Μετροπόλιταν», σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη, με πρωταγωνιστές τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου.

Με την απόδοση της παράστασης σε μορφή μιούζικαλ, οι συγγραφείς ενσωμάτωναν την τάση του ελληνικού λαού να περνά τον ψυχισμό και τα βιώματά του μέσα από τα λαϊκά τραγούδια, εκφράζοντας την τάση της εποχής, όπου οι παραστάσεις και οι επιθεωρήσεις ανέβαιναν σε συνδυασμό με τη μουσική, με το τραγούδι να μετουσιώνεται σε μια ομαδική «κραυγή διαμαρτυρίας».

Ανάμεσα στα τραγούδια του Ξαρχάκου, σ’ ένα μέρος του έργου που μιλούσε για την ξενιτιά, ήταν και το «Τα τρένα που φύγαν», που στην παράσταση τραγουδούσε η Μάρω Κοντού κι έπειτα κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού, αγαπήθηκε και τραγουδιέται μέχρι σήμερα.

Τα τρένα που φύγαν αγάπες μου πήρανε.
Αγάπες και κλαίνε, ποια μοίρα τις μοίρανε;
Δωσ' μου χέρι να πιαστώ να πιαστώ, να κρατηθώ,
ένα γέλιο, μια ματιά κι ανασταίνετ' η καρδιά.
Το τρένο σε πήρε πουλί, χελιδόνι μου.
Σε τύλιξ' η νύχτα κι ορφάνεψα μόνη μου.
Δωσ' μου χέρι να πιαστώ να πιαστώ, να κρατηθώ,
ένα γέλιο, μια ματιά κι ανασταίνετ' η καρδιά...

ΚΚΕ: Τιμά τον Σταύρο Ξαρχάκο με συναυλία το Σάββατο 14 Γενάρη στο ΣΕΦ

Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο τιμά η ΚΕ του ΚΚΕ, με συναυλία που διοργανώνει το Σάββατο 14 Γενάρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), στις 7.30 μ.μ.

Στη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Ηρώ Σαΐα.

Την ορχήστρα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις και στο ΣΕΦ πριν την έναρξη της συναυλίας.

Δείτε ακόμα...